Fotovoltaika

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Jak vypadá solární článek a jaké jsou jeho druhy?

Začneme od začátku tím nejmenším kouskem skládačky, a tím jsou malé články, tzv. polovodičové diody, ze kterých je sestavený solární panel. V zásadě se využívají 3 druhy článků.

  • Monokrystalické články, jejichž základem je křemíková podložka. Jednotlivé křemíkové plátky se ořežou na velikost fotovoltaického článku a výsledná podložka má tmavou, až zcela černou barvu. Účinnost článků při využívání světla se pohybuje od 14 do 22 %. Aktuálně se jedná o nejpoužívanější typ. Vztahuje se na něj nejdelší záruka, je velmi odolný.
  • Polykrystalické články jsou rovněž tvořeny křemíkovou podložkou. Ta už se ale neskládá z jednotlivých plátků křemíku, ale z křemíkových krystalů. Výroba je jednodušší i levnější. Výsledná barva je tmavomodrá a účinnost se pohybuje od 13 do 17 %.
  • Amorfní články mají v základní vrstvě fotocitlivý materiál a jako podkladový materiál typicky sklo, plast nebo nerezovou ocel. Účinnost je 7 až 14 % a jejich výroba je levnější a efektivnější než u křemíkových článků.

Solární panely musejí vydržet i extrémní počasí

Samotné články jsou příliš malé, aby se daly využívat samostatně. Právě proto se články propojují do větších celků a tvoří celistvé solární panely. Ty jsou navrženy takovým způsobem, aby dodávaly energii na určité napěťové úrovni (např. 12 nebo 24 voltů). Kolik elektřiny se pak skutečně vyrobí, záleží na množství světla dopadajícího na panel.

 

Z čeho se skládá solární panel?

Samotný solární panel je v základu tvořen nosnou deskou, která je zasazená do obvodového rámu. Svrchní část kryje obvykle leštěné sklo. Je velmi důležité, aby fotovoltaika vydržela mechanické poškození, které by mohlo být způsobeno například krupobitím během silné bouřky. Solární panel musí zároveň vydržet i konstantní UV záření. Životnost fotovoltaiky je až 30 let. Její výkon je nejvyšší v době kolem poledne nebo za přímého slunečního svitu, kdy na solární panely dopadá nejvíc světelných paprsků, které se následně díky fotovoltaickému jevu přeměňují na elektřinu. Fotovoltaika musí být čistá, aby pracovala na plný výkon.

Tip: Přečtěte si také článek, ve kterém se dozvíte, jak se správně starat o fotovoltaiku

16. 9. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022
Na jakém principu vyrábí fotovoltaika energii ze slunce?

Na jakém principu vyrábí fotovoltaika energii ze slunce?

Fotovoltaiku má na střeše stále více domácností. Patříte mezi ně? Pak vás nejspíš zajímá, jak vlastně fotovoltaika elektřinu vyrábí a jak fungují přetoky do distribuční sítě nebo akumulace do baterie.

11. 9. 2022

Nejčtenější články