Fotovoltaika

Na jakém principu vyrábí fotovoltaika energii ze slunce?

Zdroj: Freepik.com

Solární energie pro vytápění nebo ohřev vody

Slunce je největším a zároveň nevyčerpatelným zdrojem energie naší planety, který jsme se naučili využívat. Fotovoltaická elektrárna vyrábí díky slunečnímu svitu čistou elektrickou energii bez jakýchkoli emisí nebo nutnosti doplňování paliva. Není hlučná a jejím provozem nevzniká žádný odpad. Průměrná životnost fotovoltaiky se pohybuje kolem 25 až 30 let. Každým rokem se zvyšuje počet domácností, které fotovoltaiku využívají pro vytápění domácnosti nebo ohřev vody a také k dobíjení elektromobilu. Tzv. zelená energie je jednou z priorit Evropy, a tak se fotovoltaika objevuje na střechách rodinných i bytových domů stále častěji.

Jak si pomocí solárních panelů vyrobíte vlastní elektřinu?

Princip fungování fotovoltaiky je jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát. Každý solární panel se skládá z polovodičových článků, které pracují na principu fotoelektrického jevu. Fotony slunečních paprsků uvolňují ze solárních článků (krystalické mřížky křemíku) elektrony, které se přeměňují na stejnosměrný elektrický proud. Ten se transformuje přes měniče na proud střídavý, který se běžně používá v domácnostech. Tak si díky slunečnímu záření vyrobíte pomocí fotovoltaiky svou vlastní elektřinu. Fotovoltaika funguje celou dobu bez obsluhy a s velmi nízkými nároky na údržbu.

 

Zdroj: Freepik.com

Vlastní elektřinu už máte, ale co když nestačí nebo vznikne přebytek?

Vyrobili jste si vlastní elektřinu, ale co se s ní bude dít dál? Fotovoltaika vyrobí nejvíc elektřiny během poledne nebo za jasného slunečného počasí. Vy ji ale všechnu nespotřebujete okamžitě. Kam se tedy přebytečná elektřina dostane? Možnosti jsou dvě. Buď pošlete přetok do distribuční sítě (pokud si u ČEZ sjednáte produkt Elektřina pro soláry, tak vám pak při vyúčtování snížíme částku za elektřinu, kterou ze sítě spotřebujete, když vám vlastní výroba nestačí), nebo si přebytek schováte do bateriového úložiště. Battery box je schránka velká zhruba jako lednice, v níž skladujete svou vyrobenou elektřinu do doby, než ji budete potřebovat. V tomto případě tak k distributorovi nic nepřeteče a vy budete mít elektřinu i během výpadku sítě. Battery box se v takovém případě přepne do nouzového režimu a bude spotřebiče dotovat uloženou elektřinou.

Zdroj: Freepik.com

Solární panely vyrábějí elektřinu i při zatažené obloze, ale se sníženým výkonem

Fotovoltaika nepracuje 24/7 se stálým výkonem. Vždy záleží na denní době i počasí. Když je zataženo, mraky absorbují a odrážejí sluneční světlo. Fotovoltaika pracuje stále, ale se sníženým výkonem, takže nevyrobí tolik elektřiny jako při přímém slunečním záření. Fotovoltaika s bateriovým úložištěm od ČEZ je řízena inteligentním systémem, který dokáže odhadnout výrobu elektřiny i na několik hodin dopředu. Elektřinu tak budete mít k dispozici i v ranních a večerních hodinách, kdy je výroba nižší, ale spotřeba vysoká. Elektřina se bude akumulovat v baterii především přes poledne, kdy je výroba nejvyšší a spotřeba naopak nejnižší, čímž radikálně snížíte spotřebu elektřiny objektu z připojené distribuční sítě.

Tip: Nemáte vlastní baterii? Vyzkoušejte vzdálenou virtuální baterii od ČEZ

11. 9. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022

Nejčtenější články