Vytápění

Jak zamezit tepelným ztrátám?

Základem je vnější zateplení domu

Zateplených budov v Česku dlouhodobě přibývá. Stále se však najde hodně těch, které na izolaci teprve čekají. Kvalitní zateplení fasády a střechy domu je přitom nejúčinnějším úsporným opatřením. Výdaje za vytápění mohou obyvatelům po zateplení stavby klesnout až o několik desítek procent.

Pokud již máte dům zateplen, a stále se nemůžete zbavit pocitu, že je váš účet za plyn nebo za tuhá paliva vyšší, než by měl být, nechte si provést energetický audit. Pomocí termovize dojde k inspekci domu a jsou odhalena místa, kterými může teplo navzdory zateplení unikat.

U střechy vám může pomoci odhalit problém i napadaný sníh. Na kvalitně zateplené střeše se sníh během mrazivých dnů drží mnohem déle než na střechách, které zatepleny nejsou.

Nezapomeňte na okna a dveře

Důležitou obranou proti úniku tepla jsou také kvalitní okna a dveře. Volte okna s dvojitými, případně trojitými skly. U velmi starých oken může pomoci alespoň nalepení těsnění, které často zcela chybí. Dlouhodobě efektivnějším řešením je ale výměna oken za nová.

Kromě vstupních dveří nezapomeňte ani na dveře interiérové. I u těch je těsnění žádoucí. Dobře utěsněné interiérové dveře vám umožní vytápět místnosti na různou teplotu. Nejtepleji lidé mívají obvykle v koupelně a obývacím pokoji, naopak chladněji může být v ložnici a předsíni.

I vnitřní zateplení může dávat smysl

Zejména v přízemních prostorách může být žádoucí zateplení podlahy, aby k vám do bytu nepronikala zima „od země“ či od sklepních prostor, které se obvykle nevytápějí. Opačná situace nastává v podkrovních místnostech, a to zejména tehdy, když není zateplená střecha. V takovém případě je vhodné instalovat stropní izolaci.

Každá drobnost se počítá

Pomoci si ale můžete i drobnými vylepšeními. Kromě zmíněného těsnění, které můžete nalepit do rámu okna, zkuste pořídit i odrazné fólie, které nalepíte za radiátor. Díky těmto fóliím bude teplo proudit přímo do místnosti a nebudete zbytečně vytápět zeď za topením. Dvojnásob to platí pro stavby, které nejsou zateplené.

Naučte se správně větrat

Spousta tepla vám z domácnosti unikne kvůli nesprávnému větrání. V zimě se větrá co nejkratší dobu s co největší intenzitou. Otevřete tedy co nejvíce oken a cíleně vytvořte průvan. Díky rychlé výměně vzduchu nedojde k ochlazení zdí, podlah, stropů a nábytku. Nový vzduch se tak rychleji ohřeje a větrání vám zbytečně nezvyšuje výdaje víc, než je nutné.

Pozor na zdravotní rizika!

Přílišné přetápění může být škodlivé nejen pro vaši peněženku ale i pro zdraví. Způsobuje v některých případech nejen únavu nebo nevolnost, ale i škrábání v krku doprovázené dráždivým kašlem, vysychání horních i dolních cest dýchacích nebo vysušení a podráždění vaší pokožky. Zlepšení může napomoci třeba zvlhčování vzduchu.

A jak správně topit?

Nejlepším způsobem je konstantní vytápění – tedy snaha o udržení stálé teploty. Pokud na krátko (třeba jen na několik hodin či na víkend) domácnost opouštíte, topení nemusíte výrazně tlumit. Následná snaha o opětovné vytopení prochlazené stavby je v součtu zpravidla nákladnější, než když nemovitost budete vytápět i během své nepřítomnosti. Pro nastavení optimální teploty v domě platí, snížení o jeden stupeň dokáže srazit náklady na energie zhruba o 6 %.

28. 1. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články