Vytápění

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

 

Zdroj: Freepik.com

 

Rekonstrukce a zateplení domu vám pomohou snížit spotřebu energií

Řada domácností začala už loni radikálně snižovat spotřebu energií. Přestože došlo k zastropování cen ze strany vlády a někteří poskytovatelé energií nabídli dokonce ještě výhodnější sazby, pořád přetrvává snaha s energiemi neplýtvat a pokud možno udržet doma co nejvíc tepla. Topná sezóna se kvapem blíží.

 

Největší úniky tepla jsou přes okna a dveře

Mnoho domů a bytů stojí už spoustu let a neodpovídají nejvyšším standardům zateplení budov. Uniká z nich zbytečně mnoho tepla, což se ruku v ruce s nedostatečným zateplením promítá do zvyšujících se plateb za energie. Nejvíc tepla se ztrácí přes okna a dveře, dále pak přes špatně zateplenou střechu, případně obvodové stěny budovy. Tyto věci se dají řešit jedině investicí do rekonstrukce a kvalitní izolace, výměny oken, dveří, moderní stínicí techniky, pořízením fotovoltaické elektrárny nebo úsporného tepelného čerpadla. Tyto investice ale něco stojí, byť se vám vrátí v podobě komfortnějšího bydlení a snížené spotřeby energií.

 

Tip! Rádi byste snížili spotřebu energií bez investic? Máme pro vás chytrá opatření, která vás nebudou stát vůbec nic.

 

Pokud jste se rozhodli pro rekonstrukci, máte možnost čerpat finance z dotačních programů. Právě na ty se dnes podíváme blíž.

 

Do čeho při rekonstrukci investovat, abyste bydleli lépe?

Pokud chcete snížit energetickou náročnost domu, můžete podniknout některé z následujících investic.

  • Zateplit obvodové zdi.
  • Zateplit střechu nebo strop.
  • Vyměnit okna, v ideálním případě za izolační trojskla.
  • Vyměnit celý topný systém.
  • Pořídit si tepelné čerpadlo na vytápění a ohřev vody.
  • Nechat si nainstalovat fotovoltaiku.

 

Každé z těchto opatření vede z dlouhodobého hlediska ke snížení nákladů na energie. Tepelné čerpadlo nebo fotovoltaika jsou skvělými kroky směrem k využívání obnovitelných zdrojů energie. Díky solárním panelům vyrobíte vlastní elektřinu. Tepelné čerpadlo zase potřebuje k vytápění elektřinu pouze z 1/3, jinak mu stačí vzduch. Ještě před pořízením těchto technologií ale dává smysl celou budovu zateplit. Pokud totiž rekonstrukci neuděláte, budete muset pořídit dražší tepelné čerpadlo s vyšším výkonem, abyste vyrovnali tepelné ztráty. Tepelné čerpadlo může být řešením i v nezatepleném domě, protože stále ušetříte 2/3 nákladů oproti elektrokotli.

 

Kolik stojí zateplení domu?

Kolik vás bude zateplení domu stát, záleží na rozsahu prací, zvolených materiálech i dalších faktorech. Majitelé domů, kteří se pouštějí do zateplení obvodových stěn nebo střechy, dělají často tu chybu, že volí příliš slabé zateplení – kvůli ceně. Aby se vám ale investice do zateplení skutečně vyplatila, je třeba volit izolaci o tloušťce zhruba 20 cm. U standardně velkého rodinného domu vás kompletní zateplení vyjde asi na 500 000 Kč (práce a materiál). Nicméně tato investice se vám brzy vrátí, protože výdaje na vytápění díky tomu výrazně snížíte.  

 

Zažádejte si o dotace z programu Nová zelená úsporám

Naštěstí nemusíte nést finanční břímě související s rekonstrukcí sami. Čerpejte peněžní pomoc z dotačního programu Nová zelená úsporám (NZÚ).

 

 

Oprav dům po babičce

Jednou z variant programu NZÚ je „Oprav dům po babičce“, který vznikl ve spolupráci Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí ČR a spustil se v září 2023. Tento program má motivovat české domácnosti (typicky mladé rodiny), které např. zdědily dům, aby jej zrenovovaly. Cílem je urychlit tempo renovací starších domů. Zcela zásadní výhodou programu je možnost čerpat finanční prostředky předem, na rozdíl od ostatních programů, prostřednictvím nichž peníze dostanete až po realizaci.

 

Nová zelená úsporám

Uspořit peníze za energie, bydlet lépe a šetřit životní prostředí můžete pomocí dotace pro rodinné domy NZÚ. Finance mohou čerpat majitelé a stavebníci rodinných a bytových domů a také vlastníci rekreačních objektů, kteří je využívají k trvalému bydlení. Finance získáte na:

  • zateplení,
  • realizaci zelené střechy,
  • využití tepla z odpadní vody,
  • kotle, kamna a tepelná čerpadla,
  • fotovoltaiku,
  • výstavbu či nákup rodinného domku s nízkou energetickou náročností,
  • využití dešťovky,
  • solární ohřev vody,
  • dobíjecí stanici pro elektromobil,
  • řízené větrání s rekuperací.

Výsledná částka se odvíjí od rozsahu realizovaných prací. Může se tak pohybovat od několika stovek tisíc pro rodinné domy až po miliony pro domy bytové. Nejrychlejší způsob, jak snížíte spotřebu energií je pomocí fotovoltaické elektrárny. Druhou variantou je výměna topného zdroje, který vám v ČEZ dodáme do 3 měsíců.

 

Nová zelená úsporám Light

Speciální finanční pomoc mohou čerpat občané, kteří pobírají starobní nebo invalidní důchod 3. stupně nebo v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti pobírali příspěvek na bydlení. Podmínkou je také vlastnictví nebo spoluvlastnictví rodinného domu či trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci, kde jsou hlášeni k trvalému pobytu déle než od 12. 9. 2022. Prostředky mohou čerpat na dílčí zateplení nebo instalaci solárního systému na ohřev vody. Peníze lze použít například na zateplení fasády, střechy nebo stropu, výměnu oken, vchodových dveří nebo pořízení solárního systému na ohřev vody. Na jeden rodinný dům je možné získat dotaci ve výši až 240 000 Kč.

 

Žádost o dotaci

O dotaci můžete požádat prostřednictvím firmy, která bude rekonstrukci u vás doma realizovat. Tuto možnost nabízí velká část firem jako součást služby, kterou si u nich zakoupíte. Nemusí to být ale pravidlem. V ČEZ vyřídíme dotaci na fotovoltaickou elektrárnu za vás. Druhou možností je podat žádost přes portál Nová zelená úsporám, na kterém najdete detailní návod, jak postupovat. K dispozici je vám také bezplatné poradenství.

 

Tip! Máte zájem o tepelné čerpadlo nebo fotovoltaickou elektrárnu? Vyřídíme žádost o dotaci za vás.

 

 

 

12. 10. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022
Kdy začíná topná sezóna a jak během ní topit v bytě nebo rodinném domě?

Kdy začíná topná sezóna a jak během ní topit v bytě nebo rodinném domě?

Zajímá vás, jak je to s topnou sezónou a co najdete ve vyhlášce? Máme pro vás i několik šikovných tipů ohledně vytápění bytu i rodinného domu, které se vám budou hodit.

2. 10. 2022

Nejčtenější články