Vytápění

Kdy začíná topná sezóna a jak během ní topit v bytě nebo rodinném domě?


Zdroj: Freepik.com

Začátek a konec topné sezóny

Obecně můžeme říct, že topná sezóna začíná 1. září a končí 31. května. V našich podnebných podmínkách máme tudíž topnou sezónu po většinu roku, konkrétně ¾. Podle vyhlášky se ale přívod tepla do bytových jednotek řídí následujícím pravidlem: topení vám začne hřát až v případě, že 2 po sobě jdoucí dny bylo venku méně než 13 °C a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad +13 ºC v následujícím dni. Teplota se měří ráno v 7.00, odpoledne ve 14.00 a večer ve 21.00 a naposledy měřená teplota se počítá dvakrát.

Topná sezóna a vyhláška

Všechna pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům najdete ve vyhlášce č. 194/2007 Sb. Mimo jiné se z vyhlášky dozvíte i požadovanou teplotu interiérů včetně relativní vlhkosti vzduchu.

Čím letos topit v rodinném domě?

Topná sezóna roku 2022 přináší velký požadavek na úsporu energií a především zamyšlení nad tím, zda s energiemi nakládáme hospodárně.  V rodinném domě jsou často i 2 možnosti, jak dům vytápět. Typicky se jedná například o primární zdroj, kterým může být zařízení na plyn nebo elektřinu, a k tomu ještě doplňkový zdroj, například kotel na tuhá paliva či krbová kamna. Vytápění dřevem nebo uhlím sice není příliš komfortní, protože musíte palivo neustále doplňovat, vzniká kolem toho nepořádek, ale v tuto chvíli je to výrazně levnější způsob, jak získat teplo. V případě, že jste kotel na tuhá paliva či krb delší dobu nepoužívali, nezapomeňte si pozvat odborníka na revizi spalinové cesty.

Do budoucna by se vám mohlo vyplatit i pořízení tepelného čerpadla, které vám sníží spotřebu elektřiny až o 70 %, nebo fotovoltaiky na střechu, díky které můžete vyrábět svou vlastní elektřinu.

Tip! Přečtěte si článek „Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?“ nebo „Fotovoltaika na střechu: Jak pracuje při zataženu a vyplatí se vůbec?“.

Efektivní a úsporné topení v bytě. Neděláte stejnou chybu?

A co když bydlíte v bytovém domě a nemáte možnost si přitopit v kamnech? Mnoho domácností stále opakuje stejnou chybu. A není se čemu divit. Až do letošního roku jsme brali vyhřáté byty jako něco automatického a většina z nás nad vytápěním příliš nepřemýšlela. S probíhající topnou sezónou je ale potřeba některé věci změnit.

Odcházíte z bytu? Nevypínejte topení, tím spotřebu nesnížíte

Častou chybou nejedné domácnosti je vypínání topení, když všichni členové odcházejí z bytu, a otáčení termostatické hlavice na maximum po tom, co se zase vrátí. Během doby, kdy jste mimo domov, se extrémně ochladí stěny a je pak těžké rychle znovu dosáhnout požadované teploty. Nechávejte topení otočené na stupeň 2–3 po celý den.

Odjíždíte na víkend pryč? Temperujte

Pokud rádi trávíte víkendy na chatě či chalupě, pak možná opakujete stejnou chybu jako spousta dalších domácností. Vypínáte topení. I v případě několikadenního pobytu mimo domov byste měli zachovat temperování bytu, a to z toho důvodu, aby se neochladily stěny. Po příjezdu tak interiér rychle opět vytopíte na požadovanou teplotu. Temperovat by se mělo zhruba na 15 °C.

Profukuje vám pode dveřmi a pod okny

Některé byty jsou už staršího data a kromě toho, že mají velmi chabou izolaci, trpí jejich obyvatelé i kvůli starým oknům, případně dveřím, které dobře netěsní. Pokud je to i váš případ, pak vězte, že se vyplatí tento problém vyřešit hned a nemusíte přitom hned měnit okna a dveře. Kupte si v hobbymarketu těsnicí pásku, stojí pár korun. Nalepte ji na spodní hranu dveří, případně na okenní rámy. Rozdíl opravdu ucítíte.

Ventilaci během topné sezóny nechte zavřenou

Nemá smysl topit a zároveň mít celý den otevřenou ventilaci kvůli čerstvému vzduchu. Za prvé: otevřenou ventilací vzduch v místnosti jen tak nevyměníte a za druhé: topíte takzvaně pánu bohu do oken. Teplo vám utíká ventilací pryč. Chcete-li vyvětrat, pak otevřete okno dokořán, ideálně udělejte v bytě průvan. Stačí na 5 minut. Vzduch se vymění a stěny nestihnou vychladnout.

Zastropování cen od 1. ledna 2023. Jak se promítne do topné sezóny?

Vláda finálně schválila nařízení o zastropování cen elektřiny a plynu, které bude platit po celý rok 2023. Cenový strop u plynu bude 3,025 Kč/kWh včetně DPH. Tzv. stálý měsíční plat za dodávku plynu bude 130 Kč (s DPH je cena 157,30 korun). V případě elektřiny se jedná o částku 6,05 Kč/kWh včetně DPH a stálý měsíční plat bude činit taktéž maximálně 130 Kč za měsíc (opět 157,30 Kč s DPH). Cenový strop bude platit automaticky, což pro vás znamená, že nemusíte o nic žádat. Dodavatel energií bude mít povinnost nastavit vám nové zálohy a včas vás o tomto faktu informovat.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. 10. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články