Vytápění

Revize a kontrola komínu: Kdy je potřeba a kolik vás bude stát?

Zdroj: Freepik.com

 

Kdy je potřeba revize a kdy kontrola komínu?

Přelom léta a podzimu je ideálním obdobím pro kontrolu spalinové cesty. Zatímco kontrolu byste měli provádět pravidelně, revize komínu je v podstatě jednorázovou záležitostí, která je potřeba v následujících situacích.

 

  • Došlo ke stavební úpravě komínu nebo stavbě nové spalinové cesty.
  • Změnili jste druh paliva nebo zdroj vytápění.
  • Došlo k požáru nebo ke vzniku trhlin.
  • Spalinovou cestu jste nepoužívali a teď nově budete.

 

Jak vysoká je pokuta, pokud nedojde k pravidelné kontrole komínu?

Je důležité si říct, že jakožto majitelé nemovitosti máte ze zákona povinnost provádět pravidelnou kontrolu nebo revizi komínu. V opačném případě si koledujete o pokutu. Pokud si alespoň 1× ročně nenecháte provést kontrolu kominíkem, můžete dostat pokutu až 10 000 Kč.

 

Jak často se provádí kontrola komínu?

Komín je třeba nechat odborně zkontrolovat minimálně 1× ročně, nicméně četnost kontrol se odvíjí od druhu paliva, které používáte.

 

Pevné palivo (např. topení v krbových kamnech) – kontrola by měla proběhnout 2× ročně.

Kapalné palivo – kontrola 1× ročně.

Plynné palivo – kontrola 1× ročně (u kondenzačního kotle 1× za 2 roky). Se službou ČEZ Servis vytápění proběhne kontrola plynového kotle i spalinové cesty v jeden den a příští kontrolu už nebudete muset řešit. Další termín pohlídáme za vás. Získáte také kontakt na nonstop službu, přičemž vám zajistíme kvalifikovaného opraváře.

 

U sezónního vytápění stačí kontrola 1× ročně. Jestliže se spalinová cesta (spotřebič, kouřovod, komín) využívá celoročně, je třeba provádět kontrolu 2× ročně.

 

Co když máte chatu, chalupu nebo nefunkční komín?

Často se zapomíná, že je třeba provádět pravidelné kontroly i v rekreačních objektech, jako jsou chaty nebo chalupy, a to i tehdy, když vytápíte pouze sporadicky párkrát do roka. Máte-li na domě komín, který nevyužíváte, měl by být označený a chráněný před deštěm.

 

Kolik stojí kontrola a revize komínu?

Kontrola a čištění komínu vyjde orientačně na 1000–2000 Kč. Můžete si ho vyčistit i sami, ale vzhledem k tomu, že byste na to potřebovali speciální vybavení, vyplatí se vám nechat provést odborné čištění. Revize komínu pak stojí kolem 2000–3000 Kč. Počítejte s tím, že kromě těchto sazeb budete muset zaplatit ještě dopravu kominíka na místo.

 

Co hrozí, když nedojde ke kontrole či revizi komínu?

Pokud byste neprováděli pravidelné kontroly spalinové cesty, hrozí vám nejen pokuty, ale i další nepříjemnosti. V případě, že by došlo k jakékoli havárii kvůli špatnému stavu spalinové cesty, pojišťovna vám škodu neuhradí, jelikož jste zanedbali pravidelnou kontrolu. Ucpaný komín navíc může vést k otravě a v neposlední řadě se sníží výkon spotřebiče, kterým topíte. Vytápění vás tak bude ve finále stát zbytečně víc, než by muselo. S objednáním kominíka proto neotálejte a nechte zkontrolovat komín ještě před začátkem topné sezóny, která se kvapem blíží. Kominíka v místě svého bydliště najdete na stránkách Společenstva kominíků ČR.

3. 7. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články