Plyn

Jak poznat únik plynu? 5 zásad pro vaši bezpečnost

 

Foto: KWON JUNHO, Unsplash

 Úsporný a ekologický zdroj energie

Zemní plyn poskytuje mnoha domácnostem výhodnou energetickou alternativu elektřiny – se zemním plynem můžete ekologicky a levně vařit i topit či ohřívat vodu. Plynové kondenzační kotle jsou přitom vysoce efektivní a můžete díky nim uspořit i dosáhnout na dotaci.

 

TIP: Pořiďte si plynový kotel od ČEZ. Obraťte se na naše specialisty a my zařídíme montáž i servis a případně vám pomůžeme i s financováním nového kotle.

 

Jak poznat únik plynu?

Nejčastěji si úniku plynu všimnete díky nepříjemnému zápachu. Jak je cítit plyn? Po pronikavých sirných sloučeninách, připomínajících zkažená vejce. Ostrý pach rychle upozorní váš nos na nebezpečné prostředí. Pokud máte podezření, že vám v bytě uniká plyn, otevřete okna a vyvarujte se zacházení s otevřeným ohněm – celý postup řešení krizové situace najdete níže.

 

Zajímavost: Samotný zemní plyn nemá žádný pach. Právě kvůli bezpečnosti se do něj přidávají sloučeniny síry (sirné alkoholy), díky kterým výrazně páchne již při slabém úniku a malé koncentraci. Pach síry přitom „podědil“ po svítiplynu, jenž byl později nahrazen zemním plynem, který je bezpečnější. Lidé měli zkrátka tento pach s plynem spojený.

 

Na plyn v místnosti vás mohou upozornit i pocity závratě nebo nevolnost. Na okenních tabulkách se může výrazně srážet vlhkost a důkazem je i otáčející se plynoměr při vypnutých spotřebičích. Nejspolehlivějším a nejrychlejším ukazatelem bývá i detektor úniku plynu.

 

Oxid uhelnatý – nebezpečný únik čichem nepoznáte

Při nedokonalém spalování plynu zároveň vzniká oxid uhelnatý, který není nijak cítit. Způsobí-li otravu organismu, dochází k velice rychlému postupu fyzických problémů, je proto nebezpečnější než samotný zemní plyn. K oznámení jeho vysoké koncentrace se používají detektory, riziko je nejvyšší v malých a špatně větraných prostorech (jako např. v koupelnách), a to zejména během horkých dní, kdy se spaliny vracejí komínem do místnosti. K základům bezpečnosti patří i pravidelná revize průchodnosti komínu.

 

Víte, kde je hlavní uzávěr plynu a kohoutky k jednotlivým spotřebičům? Foto: Dayvison de Oliveira Silva, Pexels

 

5 kroků, které udělat, když uniká plyn

Pokud vám jen zhasla plotýnka při vaření, stačí ji vypnout a intenzivně vyvětrat. Co ale dělat, když nevíte, odkud plyn uniká?

  1.  Vypněte plynové spotřebiče a přívod plynu. Předem byste měli vědět, kde ventil je, a udržovat k němu průchodnou cestu.
  2. Otevřete všechna okna a dveře dokořán, abyste co nejvíce plynu vyvětrali.
  3. Nepoužívejte otevřený oheň ani elektrická zařízení, která jiskří. Nezapínejte světla, nepoužívejte v místnosti telefon, nevytahujte spotřebiče ze zásuvky. Varujte sousedy, ale nezvoňte na zvonek a nepoužívejte výtah.
  4. Mimo místo nebezpečí zavolejte na nonstop pohotovostní linku 1239. Pokud si myslíte, že plyn může unikat z míst, kam nemáte přístup, zavolejte také hasiče a policii (150 a 158), případně událost nahlaste na lince 112.
  5. Zůstaňte na čerstvém vzduchu poblíž vchodu, abyste mohli záchranné složky navést k rizikovému místu.

 

Včasným kontaktováním poruchové služby nebo hasičů můžete zabránit nebezpečným následkům úniku plynu. Foto: RoboMichalec, Pixabay

 

Prevence proti úniku plynu a jeho následkům

Abyste se s podobnou situací nemuseli potýkat, vyplatí se dodržovat pravidla pro bezpečný provoz plynových zařízení.

 

  • Pořiďte si detektory zemního plynu a oxidu uhelnatého, upozorní vás nejrychleji a mohou vám zachránit život.
  • Nezapomínejte na každoroční revize plynových zařízení a spalinových cest. Jednak tím chráníte své zdraví, jednak by vám při nedodržení revizí a následné havárii pojišťovna neuznala plnění.
  • Vnímejte podezřelé zvuky a zápach vycházející z plynových spotřebičů.
  • Plameny na sporáku by měly mít modrou barvu, žlutá nebo oranžová poukazují na únik plynu.
  • Pravidelně větrejte v místnostech, kde se nacházejí plynové spotřebiče.

 

TIP: Nechcete mít starosti se servisem plynových spotřebičů? Díky ČEZ budete mít jistotu, že je vše v pořádku – vyzkoušejte službu ČEZ SERVIS VYTÁPĚNÍ.

 

12. 3. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Bydlíte v menším bytě a zajímá vás, jakou budete mít roční spotřebu plynu? Máme pro vás modelový příklad, který vám napoví.

8. 6. 2022
Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Tápete při výběru plynového kotle a nevíte, na co se zaměřit, abyste vybrali ten nejlepší? Poradíme vám, čím se řídit, a nastíníme, jakých úspor můžete dosáhnout.

5. 5. 2022
Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Výměna kotle: Co musíte vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel?

Čeká vás výměna současného kotle a přemýšlíte o kondenzačním plynovém kotli? Máme pro vás několik tipů, na co při výměně nezapomenout. Kondenzační plynový kotel má totiž některá specifika, se kterými musíte počítat.

13. 4. 2022
Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Plynová přípojka. Jak ji zapojit a kolik stojí?

Rádi byste přešli na plyn, ale chybí vám plynová přípojka nebo si nejste jisti, zda ji vůbec máte? Poradíme vám, jak to zjistit a jaké kroky vás čekají. Dočtete se, jaké máte možnosti a kolik vás zavedení plynu bude stát.

30. 12. 2021
Jaký je postup připojení plynu do domu?

Jaký je postup připojení plynu do domu?

Chcete doma začít používat plyn, ale nevíte, jaké jednotlivé kroky vás čekají, jak dlouho to může trvat, co budete potřebovat a zda vás to bude něco stát? Máme pro vás praktické informace,  které vám dají odpovědi na otázky okolo připojení plynu.

21. 12. 2021

Nejčtenější články