Plyn

Jak ušetřit za plyn? Jde to a nemusíte doma sedět v bundě

Zdroj: Freepik.com

 

Ať už doma využíváte plyn na vytápění celé domácnosti, nebo na něm jen vaříte, pravděpodobně byste rádi snížili jeho spotřebu. Máme pro vás dobrou zprávu: je to možné. V Česku jsme si trochu zvykli nepřemýšlet nad tím, jak topíme nebo vaříme. Minulý rok nám ale ukázal, že je načase využívat energie efektivněji. A právě proto vám přinášíme několik tipů, jak letos ušetřit za plyn.

 

Vytápění plynem a jak o něm přemýšlet

V novostavbách a dobře izolovaných bytech zpravidla nebývá takový problém s vysokou spotřebou. Horší je to v objektech, které mají špatné zateplení a z nichž teplo uniká. I s tím se dá něco dělat a nemusí to být zrovna rekonstrukce, jejíž cena se vyšplhá na stovky tisíc. Stačí si jen pohlídat následující.

 

Optimální teploty v místnostech:

  • V hlavní místnosti (obývací pokoj) vytápějte maximálně na 20 °C. Každý stupeň navíc je na nákladech znát. Zvykněte si doma nosit bačkory. Pocitově jde největší chlad od nohou.
  • V ložnici vytápějte na 18 °C. Pro kvalitní spánek odborníci ani vyšší teplotu nedoporučují.
  • V koupelně udržujte 24 °C.
  • Na chodbě, kterou pouze procházíte, postačí 16–18 °C.

 

Jak udržet teplotu v místnosti?

Nejlepším způsobem, jak udržet v místnosti stálý tepelný komfort, je nastavení termostatu na požadovanou teplotu. Na chytrém termostatu, který zobrazuje stupně, je to snadné, a pokud máte radiátory s obyčejnou hlavicí, pak ji otočte do správné polohy. Co které číslo znamená?

 

Tip! Jak správně nastavit hlavici termostatu na radiátoru, jsme radili v předchozím článku.

 

Pozor na zvýšenou vlhkost, může se objevit plíseň

Když odcházíte z domu, nevypínejte topení úplně. Během doby, kdy jste pryč, se ochladí stěny. Jakmile přijdete domů a chcete rychle zatopit a topení zapnete na maximum, ve finále vás tento krok stojí zbytečně mnoho peněz. Navíc teplota pod 16 stupňů s sebou nese riziko zvýšení vlhkosti v interiéru a vzniku plísní.

 

Profukuje pode dveřmi? To za pár korun vyřešíte těsnicí páskou

Zavírejte dveře do místností. Jedině tak se vám podaří udržet vyšší teplotu tam, kde je to žádoucí. Zkontrolujte si také, zda vám zbytečně neprotahují stará, špatně utěsněná okna nebo dveře. V případě, že ano a nemáte v plánu investovat velké peníze do jejich výměny, pomozte si alespoň těsnicí páskou za pár korun, kterou seženete v každém hobbymarketu. Rozdíl skutečně pocítíte.

 

Jaká je průměrná spotřeba plynu v domácnosti?

Spotřeba plynu se liší domácnost od domácnosti. Záleží na typu budovy i na tom, zda se v domácnosti používá plyn na topení, vaření, ohřev vody, kolik osob je v domácnosti nebo na kolik stupňů doma běžně topí. Pro hrubou představu: Člověk, který bydlí sám v malém bytě a plyn používá na všechno, může mít roční spotřebu plynu okolo 4 MWh za rok. Oproti tomu rodina, která obývá velký rodinný dům a plyn používá rovněž na vytápění, vaření i ohřev vody, spotřebuje až 30 MWh plynu ročně.

 

Tip! Ještě nejste s námi? Nabízíme vám nižší cenu plynu, než stanovuje vládní strop. Podívejte se na aktuální ceník plynu 2023.

 

Zkontrolujte plynový kotel

Plynový kotel potřebuje pravidelnou kontrolu a servis, aby se předešlo jeho poškození, co nejvíce se prodloužila jeho životnost a zároveň nedocházelo ke snižování jeho účinnosti. Jednoduše řečeno, ze zaneseného nebo poškozeného kotle budete mít méně tepla, než byste mohli mít, kdyby byl v optimálním stavu. Ideálním plynovým kotlem je kondenzační plynový kotel, který má vysokou účinnost díky využívání tepla ze spalin. Výrobci kotlů čím dál víc zlepšují výrobní technologii, a proto na tom, jak moderní kotel máte, opravdu záleží.

 

Tip! Nechte pravidelnou kontrolu plynového kotle na nás. Budeme hlídat termíny kontrol a se vším vám pomůžeme.

 

Vařte na plynu úsporněji díky 6 tipům

  • Při vaření zakrývejte hrnce poklicí. Zabráníte tak úniku tepla a zkrátíte dobu potřebnou k vaření.
  • Používejte správnou velikost nádobí, které padne na konkrétní plotýnku.
  • Naučte se vypínat plotýnku chvíli před koncem vaření. Zbylé teplo postačí na dovaření pokrmu.
  • Odměřujte správné množství vody. Pokud je vody v hrnci víc, než je potřeba, zbytečně se prodlužuje doba varu.
  • Zapojte do vaření tlakový hrnec. Ten je totiž velmi efektivní a zkrátí dobu vaření.
  • Udržujte plotýnky čisté a nádobí bez defektů.

 

Znáte projekt prevence energetické chudoby?

Domácnostem, které jsou zasaženy vysokými výdaji za energie, mají nedostatečné příjmy a nedosáhnou na koupi úsporných spotřebičů, nabídne Ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci testovacího řešení proškolení ohledně úspor energií a spotřebitelského chování a ve spolupráci s partnery jim pomůže zajistit úsporné domácí spotřebiče, aby se dlouhodobě snížily jejich náklady na energie. Více o tomto projektu si můžete přečíst na stránkách ČEZ Akademie.

13. 1. 2024

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Výpočet: Z čeho se skládá cena plynu a jak přepočítat m3 na kWh

Výpočet: Z čeho se skládá cena plynu a jak přepočítat m3 na kWh

Plyn má široké možnosti využití. V domácnosti se nejčastěji používá na vytápění bytu či domu, vaření nebo ohřev vody. Pokud se vám podmínky u vašeho dodavatele nelíbí, můžete ho jednoduše změnit. Z čeho se počítá výsledná cena plynu a jak snadno přejít k jinému dodavateli?

19. 2. 2024
Koncentrace oxidu uhličitého může být doma nebezpečná. Hodí se měřič CO2

Koncentrace oxidu uhličitého může být doma nebezpečná. Hodí se měřič CO2

K vysoké koncentraci oxidu uhličitého v domácnosti stačí většinou jen málo. Větší počet lidí a nevětraná místnost a rázem si zaděláváme na spoustu problémů. Proč byste měli znát hodnotu CO2 u vás doma, jak ji měřit a proč je oxid uhličitý tak nebezpečný?

12. 1. 2024
Výhody a nevýhody domácí bioplynové stanice. Komu se vyplatí?

Výhody a nevýhody domácí bioplynové stanice. Komu se vyplatí?

O „bioplynce“ se hovoří jako o trochu opomíjeném způsobu, jak z obnovitelných zdrojů získat teplo a elektřinu. Jaké jsou její výhody a nevýhody a najde využití v domácích podmínkách?

28. 12. 2023
Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Bydlíte v menším bytě a zajímá vás, jakou budete mít roční spotřebu plynu? Máme pro vás modelový příklad, který vám napoví.

8. 6. 2022
Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Tápete při výběru plynového kotle a nevíte, na co se zaměřit, abyste vybrali ten nejlepší? Poradíme vám, čím se řídit, a nastíníme, jakých úspor můžete dosáhnout.

5. 5. 2022

Nejčtenější články