Plyn

Vše, co potřebujete vědět o dodavateli poslední instance

Zdroj: Freepik.com

 

Co je to dodavatel poslední instance?

Dodavatel poslední instance (DPI) je dodavatel energií, jehož úkolem je chránit zákazníky v případě zániku nebo úpadku dodavatele energií, jehož služby do té doby využívali. Cílem je, aby zákazníci nepřišli o dodávky plynu ani elektřiny. Během energetické krize a pádu jednoho z dodavatelů v letech 2021 a 2022 se do režimu DPI dostalo kolem 900 000 zákazníků. Nikdo z nich ale nezůstal díky včasnému zásahu bez dodávek.

 

Dodavatel poslední instance je vám přidělen podle odběrného místa

Může se stát, že dodavatel energií zkrachuje či jinak přestane být schopen plnit závazky vůči zákazníkům. Aby spotřebitelé nezůstali bez elektřiny nebo plynu, nastupuje dodavatel poslední instance, který je dán lokalitou odběrného místa.

 

Mapa: Dodavatel poslední instance pro elektřinu

  • ČEZ Prodej, a. s., pro kraje: Středočeský, Ústecký, Liberecký, Karlovarský, Plzeňský, Pardubický, Královéhradecký, Moravskoslezský, Olomoucký (kromě okresu Prostějov), okresy: Vsetín, Havlíčkův Brod.
  • ON Energie, a. s., pro kraje: Jihočeský, Vysočina (kromě okresu Havlíčkův Brod), Jihomoravský, Zlínský (kromě okresu Vsetín), okres Prostějov.
  • Pražská energetika, a. s., pro Prahu a blízké okolí.

 

 

Zdroj: Energetický regulační úřad

Mapa: Dodavatel poslední instance pro plyn

Co se týče dodávek plynu, platí, že režim DPI mohou využít zákazníci, kteří ročně spotřebují maximálně 650 MWh.

 

  • Innogy Energie, s. r. o., pro celou ČR kromě Prahy a blízkého okolí, Jihočeského kraje a okresu Pelhřimov.
  • ON Energie, a. s., pro Jihočeský kraj a okres Pelhřimov.
  • Pražská plynárenská, a. s., pro Prahu a blízké okolí.
 

Zdroj: Energetický regulační úřad

 

V režimu DPI můžete být maximálně půl roku

Energie můžete od dodavatele poslední instance odebírat maximálně 6 měsíců. Během této doby si musíte sehnat nového dodavatele. Pokud se tak nestane, hrozí vám, že se náhle ocitnete v situaci, kdy váš odběr elektřiny nebo plynu bude neoprávněný. V takovém případě pak může dojít k přerušení dodávek energií.

 

Tip! Přejděte k nám. Snižujeme ceny elektřiny a plynu.

 

Jak to funguje v praxi?

Dodavatel poslední instance se vám sám ozve a předá vám důležité informace, jako je například cena za dodávku, výše záloh, termín splatnosti a platební údaje. Upozorní vás také na limit 6 měsíců, během nichž si musíte najít nového dodavatele energií a uzavřít s ním smlouvu. Doporučujeme před přechodem do režimu DPI i po něm provést samoodečet, abyste měli přehled, kolik elektřiny nebo plynu jste skutečně spotřebovali.

 

Tip! Podívejte se na jednoduchý návod, jak udělat samoodečet.

 

ERÚ může dodavatele poslední instance změnit

Naposledy bylo nutné využít režim DPI v letech 2021 a 2022 a sloužil především jako záchranná síť, aby se domácnosti, kterých se týkala ztráta dodavatele, neocitly bez elektřiny nebo plynu. V tuto dobu zároveň vrcholila krize, která šla ruku v ruce s extrémně vysokou nákupní cenou elektřiny a plynu. Dne 27. 6. 2022 nabyla účinnosti také novela energetického zákona č. 176/2022 Sb., která mimo jiné umožnila Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) určit jiného dodavatele poslední instance, pokud by se některý z nich dostal do finančních problémů. Z nastalé situace v době krize pak vzešla také potřeba zastropovat ceny energií ze strany vlády.

 

Tip! Přečtěte si článek o zastropování cen energií a dozvíte se víc.

 

Jsme tu pro vás za všech okolností. Přes 70 % zákazníků, kteří se z režimu DPI na podzim 2021 rozhodli přejít na standardní smlouvu k ČEZ, zvolilo smlouvu s dvou-nebo tříletou fixací, která je celý loňský i letošní rok chránila před vysokými cenami na velkoobchodních trzích. Přejděte k nám také, získáte stabilního a důvěryhodného dodavatele energií. Zajímáte se o to, jak snížit spotřebu energií? Připravili jsme pro vás videa a články o úsporách a novinkách ze světa energetiky a moderních technologií. Vše je zdarma na ČEZ Akademii.

26. 1. 2024

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Využijte chytrou domácnost ke snížení spotřeby energií

Využijte chytrou domácnost ke snížení spotřeby energií

Díky přechodu na chytrou domácnost můžete bydlet lépe a snížit spotřebu energií. Co vlastně chytrá domácnost je a co všechno do ní patří? Nebojte se modernizace domova, stačí začít malými krůčky.

20. 1. 2024
Jak ušetřit za plyn? Jde to a nemusíte doma sedět v bundě

Jak ušetřit za plyn? Jde to a nemusíte doma sedět v bundě

Chtěli byste snížit výdaje za plyn a přemýšlíte, jak na to? Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou ušetřit. Stačí jen dodržovat pár pravidel.

13. 1. 2024
Koncentrace oxidu uhličitého může být doma nebezpečná. Hodí se měřič CO2

Koncentrace oxidu uhličitého může být doma nebezpečná. Hodí se měřič CO2

K vysoké koncentraci oxidu uhličitého v domácnosti stačí většinou jen málo. Větší počet lidí a nevětraná místnost a rázem si zaděláváme na spoustu problémů. Proč byste měli znát hodnotu CO2 u vás doma, jak ji měřit a proč je oxid uhličitý tak nebezpečný?

12. 1. 2024
Výpočet: Z čeho se skládá cena plynu a jak přepočítat m3 na kWh

Výpočet: Z čeho se skládá cena plynu a jak přepočítat m3 na kWh

Plyn má široké možnosti využití. V domácnosti se nejčastěji používá na vytápění bytu či domu, vaření nebo ohřev vody. Pokud se vám podmínky u vašeho dodavatele nelíbí, můžete ho jednoduše změnit. Z čeho se počítá výsledná cena plynu a jak snadno přejít k jinému dodavateli?

7. 1. 2024
Výhody a nevýhody domácí bioplynové stanice. Komu se vyplatí?

Výhody a nevýhody domácí bioplynové stanice. Komu se vyplatí?

O „bioplynce“ se hovoří jako o trochu opomíjeném způsobu, jak z obnovitelných zdrojů získat teplo a elektřinu. Jaké jsou její výhody a nevýhody a najde využití v domácích podmínkách?

28. 12. 2023

Nejčtenější články