Plyn

Výpočet: Z čeho se skládá cena plynu a jak přepočítat m3 na kWh

 

Zdroj: Freepik.com

 

Odkud se bere zemní plyn?

Plyn se nejprve musí vytěžit a pak se dostává na burzu, kde ho nakupují dodavatelé. Jeho cena se mění s ohledem na různé faktory, jako je jeho dostupnost nebo spotřeba. Když přijde obzvlášť mrazivá zima a poptávka po teple vzroste, zásobníky plynu se vyprázdní. V dalším období se pak logicky zvýší poptávka a společně s ní také cena zemního plynu. To ale nejsou jediné faktory, které se promítnou do finální částky. Vliv má například i politická situace ve světě, aktuální měnové kurzy nebo to, na jakém území se plyn vytěžil.

 

Průměrná cena plynu se skládá z neregulované a regulované části

Konečné spotřebitele, mezi které nejčastěji patří domácnosti, ale nejvíc zajímá, za co vlastně platí zálohy a z čeho přesně se skládá cena, kterou vidí na vyúčtování. Co v sobě tedy taková průměrná cena plynu vlastně ukrývá?

 

Neregulovaná složka ceny plynu závisí na konkrétním dodavateli

Pokud se ptáte, proč někde dostanete plyn levněji a jinde dráž, dostáváme se k té nejvýznamnější složce ceny plynu a tou je její neregulovaná část. Ta tvoří asi 70 % celkové ceny, kterou za plyn zaplatíte, a určuje ji právě dodavatel obchodující s plynem na burze. Zahrnuje například měsíční poplatek dodavatelicenu za samotný plyn, kterou si dodavatel stanovil.

 

Výši této částky jste schopni ovlivnit výběrem společnosti, od které budete plyn kupovat. Myslete ale na to, že cena plynu není jediným ukazatelem, který byste při výběru dodavatele měli zohlednit. Důležitá je také jeho spolehlivost nebo dostupnost, pokud budete potřebovat vyřešit jakýkoli problém. Výhodou je také silné postavení konkrétního dodavatele na trhu.

 

Tip! Přejděte k nám. S námi vše vyřešíte pohodlně online. Máte raději osobní jednání? Pomůžeme vám v široké síti poboček po celé České republice a jako váš dodavatel vám rádi poradíme s úsporou energií.

 

Regulovaná složka ceny plynu je předem daná

Další část ceny pak tvoří poplatky za distribuci plynu, které se na celkové částce podílí asi ze 30 %. Jedná se o poplatky za dopravu plynu systémem plynovodů. Distributora si vybrat nemůžete. Je vám přidělen podle území odběrného místa, záleží tedy na adrese, kde plyn využíváte. Tuto cenu každoročně stanovuje Energetický regulační úřad. Do regulované složky ceny patří ještě poplatek operátorovi plynu (OTE).

 

Proč se plyn účtuje v kWh a na plynoměru najdete m3?

Základními jednotkami, se kterými se při převodu ceny plynu počítá, jsou kWh nebo m3. Při převodu je přibližný koeficient pro převod mezi jednotkami je 1 : 10,55, to znamená, že:

1 m3 = 10,55 kWh

Zatímco vám dodavatel plynu účtuje spotřebu v kilowatthodinách, plynoměr ukazuje spotřebu v m3. Výhřevnost plynu se totiž může drobně lišit. Účtování v kWh je tím pádem přesnější. Abyste si dokázali cenu přepočítat sami, postačí vám vědět, že 1 m3 odpovídá zmíněným 10,55 kWh.

 

A jak s tím naložit v praxi? Spotřebu za poslední období zjistíte snadno porovnáním současného údaje na plynoměru s tím předchozím. Od většího čísla jednoduše odečtete to menší. Zjistíte tak, že jste spotřebovali například 1500 m3. Převod na kWh bude pak vypadat následovně: 1500 × 10,55 = 15 825 kWh. Pokud byste potřebovali údaj v MWh, pak výsledek vydělíte 1000. V našem příkladu tedy 15 825 kWh : 1000 = 15,825 MWh.

 

Tip! Prohlédněte si aktuální ceník plynu a mějte svou spotřebu neustále pod kontrolou v aplikaci MŮJ ČEZ.

 

Průměrná spotřeba plynu v českých domácnostech

Pokud se ptáte, kolik je průměrná spotřeba plynu v bytě nebo v rodinném domě, není úplně jednoduché na to odpovědět. Vždy záleží na tom, zda daná domácnost plynem i topí, používá ho na ohřev vody nebo na něm vaří. V případě, že ale použijeme hrubý odhad, dá se říct, že např. domácnost ve velkém dvoupatrovém domě, která plynem topí i na něm vaří, může mít roční spotřebu i 16 MWh. V bytě to pak může být i o polovinu méně při stejném počtu osob.

 

Tip! Podívejte se na náš předchozí článek, který se zabývá spotřebou plynu v malém bytě.

 

Vládní strop na cenu plynu a snížená spotřeba energií v domácnostech

V roce 2023 vládla ustanovila cenový strop, jehož součástí je maximální cena za 1 kWh ve výši 3,02 Kč s DPH a měsíční platba v maximální výši 157 Kč s DPH na jedno odběrné místo. V první polovině roku 2023 již Česká republika nečerpala žádný plyn z Ruska, nahradily ho především dodávky z Norska a ze zámoří. Zásobníky plynu jsou naplněné víc, než tomu bylo v předchozích letech, a to zhruba ze 72 % (leden 2024). Vysoké zásoby plynu se Česku daří držet především díky tomu, že klesla spotřeba energie v jednotlivých domácnostech.

 

Tip! Zajímá vás, jak snížit spotřebu energií u vás doma? Podívejte se na praktické články a krátká edukativní videa od českých odborníků na portále ČEZ Akademie.

7. 1. 2024

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Jak ušetřit za plyn? Jde to a nemusíte doma sedět v bundě

Jak ušetřit za plyn? Jde to a nemusíte doma sedět v bundě

Chtěli byste snížit výdaje za plyn a přemýšlíte, jak na to? Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou ušetřit. Stačí jen dodržovat pár pravidel.

13. 1. 2024
Koncentrace oxidu uhličitého může být doma nebezpečná. Hodí se měřič CO2

Koncentrace oxidu uhličitého může být doma nebezpečná. Hodí se měřič CO2

K vysoké koncentraci oxidu uhličitého v domácnosti stačí většinou jen málo. Větší počet lidí a nevětraná místnost a rázem si zaděláváme na spoustu problémů. Proč byste měli znát hodnotu CO2 u vás doma, jak ji měřit a proč je oxid uhličitý tak nebezpečný?

12. 1. 2024
Výhody a nevýhody domácí bioplynové stanice. Komu se vyplatí?

Výhody a nevýhody domácí bioplynové stanice. Komu se vyplatí?

O „bioplynce“ se hovoří jako o trochu opomíjeném způsobu, jak z obnovitelných zdrojů získat teplo a elektřinu. Jaké jsou její výhody a nevýhody a najde využití v domácích podmínkách?

28. 12. 2023
Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Výpočet: Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě?

Bydlíte v menším bytě a zajímá vás, jakou budete mít roční spotřebu plynu? Máme pro vás modelový příklad, který vám napoví.

8. 6. 2022
Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Plynové kotle: Které jsou nejlepší?

Tápete při výběru plynového kotle a nevíte, na co se zaměřit, abyste vybrali ten nejlepší? Poradíme vám, čím se řídit, a nastíníme, jakých úspor můžete dosáhnout.

5. 5. 2022

Nejčtenější články