Elektřina

Platíte vysoké zálohy na energie? Co se změní a jak vše ovlivní zastropování cen energií?

Zdroj: Freepik.com

Dodavatelé energií nastavili zákazníkům vyšší zálohy

Kvůli energetické krizi se řada lidí obává letošní topné sezóny a doplatků za elektřinu nebo plyn. Ceny energií se totiž zvýšily a v některých domácnostech to může být skutečně problém. Aby se nestávalo, že vás zaskočí nebývale vysoký doplatek za energie, nastavují dodavatelé svým zákazníkům vyšší zálohy. I když to není zrovna příjemné a rozhodně se jedná o další zatížení rodinného rozpočtu, je to způsob, jak předejít raketovému nedoplatku, který by se jistojistě promítl v ročním vyúčtování.

 

O změně výše záloh vás musí dodavatel informovat včas

Dodavatel vám zřejmě nastavil novou výši záloh. V drtivé většině případů jsou tyto zálohy nastavené správně a s ohledem na spotřebu konkrétní domácnosti. Nemělo by se tak ale dít, aniž by vás dodavatel o této skutečnosti předem informoval. Dodavatel má povinnost konkrétně a transparentně oznámit každému zákazníkovi, že mu navyšuje zálohy, a to buď prostřednictvím dopisu, nebo e-mailu. Tuto skutečnost vám musí oznámit nejméně s měsíčním předstihem, abyste měli dostatek času se na vyšší zálohy připravit a s touto částkou počítat. V případě, že vás dodavatel o navýšení cen neinformoval v termínu, můžete se proti navýšení záloh ohradit a v případě neurovnání sporu informovat přímo Energetický regulační úřad a předat stížnost tam.

 

Kolik stojí energie a jak se to projevilo na zálohách?

V tuto chvíli se vlivem teplejší zimy drží ceny elektřiny i plynu na výrazně nižších hodnotách než loni na podzim. Další vývoj samozřejmě nelze v tuto chvíli odhadnout. Cena na vaší faktuře každopádně zahrnuje i regulované poplatky, které se už liší podle tarifu. Aby měly domácnosti jistotu, že za energie nebudou platit násobky původních cen, vstoupilo do hry vládní opatření v podobě tzv. zastropování cen energií, které by mělo platby za energie snížit. Pokud vám to stále není jasné, uvedeme příklad, který vypočítala společnost Centropol.

 

Čtyřčlenná rodina má spotřebu elektřiny 3,8 MWh ročně. Předloni tato rodina zaplatila za energii cca 18 000 Kč. Pokud by nedošlo ke zastropování cen elektřiny, při současných cenách by stejná rodina zaplatila asi 49 520 Kč za rok. Díky zastropování zaplatí cca 33 427 Kč.

 

Díky zastropování cen energií zaplatíte maximálně dvojnásobek

Na podzim došlo k aktualizaci zálohových plateb, které zohlednily zmíněné zastropování cen energií. Pokud se vás cenový strop týká, pak dodavatele nemusíte kontaktovat, sám vám automaticky vystavil nový předpis záloh. Co to pro vás znamená? Toto snížení cen by mělo platit od ledna po celý rok 2023.

 

Úsporná opatření mají smysl, v dlouhodobém horizontu zaplatíte méně

I nadále ovšem platí, že je doba energetické krize, i když vláda přijala výše uvedené opatření. Pokud chcete spotřebu energií, a tím i finanční zatížení domácnosti co nejvíc snížit, snažte se do každodenního života zavést úsporná opatření. Byť se to mnohým lidem zdá úsměvné nebo se nechtějí omezovat, je to rozhodně cesta, která se na vašich finančních výdajích citelně projev

20. 1. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

V situaci, kdy si vybíráte nového dodavatele elektřiny nebo plynu či budete měnit stávající smlouvu, je třeba přemýšlet o fixaci. Jedná se v podstatě o příslib, že během smluvené doby se vám nijak nezvýší cena za energie. Má to ale smysl v roce 2023, kdy platí zastropování cen energií?

3. 10. 2023
Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Loňský rok se nesl ve znamení kolísavých cen energií a finančních problémů, kterým čelila nejedna domácnost. Během energetické krize v roce 2022 měli občané možnost požádat si o celou řadu mimořádných příspěvků a finanční pomoci. Jak to ale bude v roce 2023? Zjistěte, na co máte nárok a co se od loňského podzimu změnilo.

17. 9. 2023
Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Zavedení elektřiny do novostavby není tak těžký proces, jak se může na první pohled zdát. Co vás čeká a nemine, než si doma konečně posvítíte?

4. 9. 2023
Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Jste v situaci, že se stěhujete, pronajímáte si byt nebo kupujete novou nemovitost? Dřív nebo později přijde čas na přepis energií. Poradíme vám, jak na to.

24. 1. 2023
Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Ceny za energie se dost různí. Kolik zaplatí jedna osoba za elektřinu ve městě a jak je na tom celá rodina, která žije v menší obci v rodinném domě? Přinášíme vám dva modelové příklady.

22. 1. 2023

Nejčtenější články