Elektřina

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

Zdroj: Freepik.com

 

Zastropování cen platí po celý rok 2023

Od 1. ledna 2023 platí cenový strop energií. To znamená, že v tuto chvíli nemůžete platit víc než 6050 Kč za MWh elektřiny nebo 3025 Kč za MWh plynu. Pokud máte stávající smlouvu sjednanou na vyšší částku, pak vám dodavatel energií automaticky poníží zálohy na zastropovanou částku. Tento cenový strop bude platit po celý rok 2023.

Vzhledem k dění na trhu s energiemi však společnost ČEZ Prodej letos již třikrát zlevnila ceníky u elektřiny i plynu. Po posledním květnovém snížení tak obě komodity už v prvním roce fixace vyjdou o 510 korun levněji, než jsou vládní stropy a v dalších letech budou jejich ceny dále klesat.

 

Tip! Na detail zastropování cen energií se podívejte tady.

 

Jak je na tom ČR se zásobami plynu?

Současnou energetickou krizi má na svědomí především pokles dodávek zemního plynu z Ruska. Nejistota na trhu způsobila zvýšení ceny plynu a ruku v ruce stoupla také cena elektřiny. Tu určuje vždy tzv. závěrná elektrárna a ve střední Evropě jsou závěrnými elektrárnami většinou ty plynové. Ceny za energie jsou podobné v rámci celé střední Evropy. Nejnižšími cenami se může pochlubit Skandinávie, a to díky velkému podílu hydroelektráren.

Česká republika vyvinula velké úsilí, aby získala přístup k dalším zdrojům plynu a už v loňském roce si i díky přispění ČEZ zajistila prostor v LNG terminálu zpracovávajícím zkapalněný plyn v nizozemském Eemshavenu. Zařízení umožní dodat až osm miliard kubíků plynu ročně. Tři miliardy jsou určeny pro Českou republiku, což je objem rovnající se přibližně třetině české roční spotřeby.

 

Češi snižují spotřebu a na zásobách plynu je to znát

V tuto chvíli se ruské dodávky plynu nahrazují dodávkami zkapalněného plynu (LNG) z Nizozemska. Česká republika se zavázala, že do března 2023 ušetří minimálně 15 % plynu, a tento závazek vůči EU se jí daří plnit. Česku se to povedlo již o 2 měsíce dříve. Většina spotřeby zemního plynu se samozřejmě vztahuje k vytápění a i díky snížené spotřebě jednotlivých domácností se daří plnit plán.

 

Tip! Chcete vědět, jak efektivně snížit spotřebu energií? Vyzkoušejte rychlá i dlouhodobá opatření. Stačí otevřít ČEZ tipy.

 

ČEZ nabízí fixované tarify pod cenovým stropem, s levnější elektřinou ušetříte

Trh s energiemi se postupně stabilizuje, a právě proto vám můžeme v tuto chvíli nabídnout fixované tarify elektřiny a plynu pod vládním cenovým stropem. U plynu budete v prvním roce na cenovém stropu, ve 2. roce pak cena klesne o 16,4 % a ve třetím roce dokonce o 40 %. Předpokládá se, že současné vysoké ceny postupně klesnou, a tak dává smysl si ceny zafixovat. V ideálním případě pak během letního období, kdy jsou ceny před začátkem topné sezóny ještě nižší. Pro rodiny, které bydlí v rodinném domě a topí standardně plynem, to do budoucna znamená, že se dostanou až na 1500 Kč za MWh a celkově tak za rok ušetří až 10 000 Kč.

 

Tip! Ceníky elektřiny ČEZ najdete zde a ceník plynu ČEZ je pro vás dostupný tady.

 

Zafixovaná smlouva je především o jistotě pro zákazníka

Fixace znamená určitou jistotu v nejisté době. Dodavatel vám nemůže zničehonic navýšit zálohy a udělat vám tak čáru přes rozpočet. Nicméně do fixní ceny, ať už za elektřinu, nebo plyn, se promítá určitý vývoj pro další období, a tím pádem může být cena lehce vyšší. Fixace smluv je tak především o určité jistotě a o tom, že zákazník nebude muset smlouvu řešit během doby, na niž má kontrakt uzavřen.

 

Rádi byste přešli s elektřinou nebo plynem k ČEZ? Nejrychleji to spolu vyřešíme online.

3. 10. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Zavedení elektřiny do novostavby není tak těžký proces, jak se může na první pohled zdát. Co vás čeká a nemine, než si doma konečně posvítíte?

4. 9. 2023
Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Jste v situaci, že se stěhujete, pronajímáte si byt nebo kupujete novou nemovitost? Dřív nebo později přijde čas na přepis energií. Poradíme vám, jak na to.

24. 1. 2023
Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Ceny za energie se dost různí. Kolik zaplatí jedna osoba za elektřinu ve městě a jak je na tom celá rodina, která žije v menší obci v rodinném domě? Přinášíme vám dva modelové příklady.

22. 1. 2023
Platíte vysoké zálohy na energie? Co se změní a jak vše ovlivní zastropování cen energií?

Platíte vysoké zálohy na energie? Co se změní a jak vše ovlivní zastropování cen energií?

V současné době se řada domácností potýká s nepříjemným zvýšením záloh na energie. Jaké jsou povinnosti dodavatele a jak vaše faktury ovlivní zastropování cen energií?

20. 1. 2023
Zdražení elektřiny a plynu: Jak funguje trh s energiemi na burze?

Zdražení elektřiny a plynu: Jak funguje trh s energiemi na burze?

V posledním roce došlo k růstu cen energií, což má negativní dopad nejen na domácnosti, ale také na firmy a další instituce. Trh sice nepřináší uspokojivé výsledky (rozumějte levnější energie), ale i tak stále funguje, jak má. Pokusíme se vám vysvětlit, co všechno vstupuje do ceny elektřiny, proč vidíte na faktuře cenu, kterou vidíte, a jak do toho všeho zapadá energetická burza v Lipsku.

17. 1. 2023

Nejčtenější články