Elektřina

Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Nižší

Zdroj: Freepik.com

spotřeba se vyplácí, Česko zvládlo uspořit 20 % plynu

Evropa je závislá na ruském plynu, a to byl jeden z důvodů, proč došlo k navyšování cen. Od cen plynu se pak odvíjí i cena elektřiny, proto v roce 2022 docházelo k tak výraznému růstu cen energií. Ukončování dodávek plynu ze strany Ruska a výhrůžky ohledně uzavření plynu hnaly ceny nahoru. Již v minulém roce docházelo k výrazným apelům ze strany vlády na úspory energií v domácnostech i firmách a tyto apely přinesly kýžené ovoce. Například spotřeba plynu v České republice je ve srovnání s údaji z roku 2021 asi o 20 % nižší. Vláda již v minulém roce přišla s řadou opatření, která v souvislosti se zvýšením cen energií znatelně pomohla. V dnešním článku se na tato opatření podíváme blíž.

 

Tip! Jak na nižší spotřebu, se dočtete v sekci ČEZ tipy.

 

Úsporný tarif se vztahuje pouze na elektřinu

V roce 2022 vláda schválila tzv. úsporný tarif, což není nic jiného než vládní opatření, které má dvě roviny.

 

  • První částí je státní příspěvek.
  • Druhou část tvoří odpuštění příspěvku na POZE čili podporované zdroje energie.

 

Odpuštění příspěvku na POZE i poskytnutí státního příspěvku proběhlo v roce 2022 automaticky. Nemuseli jste tudíž o nic žádat. Úsporný tarif se vztahuje pouze na elektřinu, nikoli na plyn.

 

V roce 2023 platí jenom odpuštění příspěvku na POZE

Úsporný tarif nabyl platnosti v říjnu roku 2022 a původně měl platit minimálně do konce roku 2023. Úspora se vztahovala na všechny distribuční sazby vyjma víkendového tarifu D61d a elektromobility D27d. Kvůli zastropování cen energií vláda zrušila druhou etapu úsporného tarifu, který měl být zohledněn v zálohách na energie i v roce 2023. V tuto chvíli je odpuštěn příspěvek na POZE, a to až do konce roku 2023. Tento poplatek činí 599 Kč s DPH za každou 1 MWh (1 000 kWh) spotřebované elektřiny. Pro vaši představu: průměrná domácnost ročně spotřebuje asi 3 MWh elektřiny. Odpuštění příspěvku tak ročně znamená úsporu 1797 Kč.

 

Tip! Pokud si nejste jisti, jakou máte distribuční sazbu elektřiny, pak se podívejte buď na přehled všech sazeb přímo do mobilní aplikace MŮJ ČEZ, nebo na své vyúčtování, které vám posíláme elektronicky nebo v papírové podobě.

 

V roce 2023 platí pomoc v podobě cenového stropu energií

Příspěvek z úsporného tarifu, který začal platit na podzim roku 2022, je letos nahrazen zastropováním cen energií. Jde o výrazně rozsáhlejší pomoc a podle odhadů Ministerstva financí by mohla dosáhnout až 130 miliard Kč (na úsporný tarif pro rok 2023 bylo původně připraveno 22 miliard Kč). Cenový strop je stanoven na období od 1. 1. 2023 do konce roku 2023 s možností prodloužení. Cenový strop se do vašich faktur za energie promítne automaticky. Dodavatel energií má totiž povinnost upravit zákazníkům zálohy a zaslat upravený rozpis záloh do 30 dní od vyhlášení cenového stropu.

 

Cenový strop energií pro rok 2023:

Elektřina: 6,05 Kč/kWh včetně DPH

Plyn: 3,025 Kč/kWh včetně DPH

Stálá platba obchodníkovi: 157 Kč/měsíc včetně DPH (bez distribuce)

 

Někteří zákazníci mají smlouvou fixované ceny tak, že jsou ještě nižší než stanovený cenový strop. V takovém případě tito zákazníci platí energie podle své zafixované smlouvy.

 

Finanční příspěvky, na které máte v roce 2023 nárok

Pokud jste se i tak dostali do finančních potíží kvůli vysokým zálohám na energie, můžete využít ještě další vládní pomoc. A to konkrétně příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení nebo mimořádnou okamžitou pomoc.

 

Příspěvek na bydlení

Jsou vaše náklady na bydlení (nájem, elektřina, plyn, služby, vodné apod.) vyšší než 30 % vašich čistých příjmů? Pak máte nárok na příspěvek na bydlení. Ten můžete uplatnit i 3 měsíce zpětně, jeho průměrná výše se v tuto chvíli pohybuje kolem 4 100 Kč měsíčně. Situace každé domácnosti se posuzuje individuálně a záleží i na tom, kde přesně bydlíte. Například v Praze musejí náklady na bydlení přesáhnout 35 % čistých příjmů žadatele. Nepřihlíží se k tomu, zda bydlíte ve vlastní nemovitosti, nebo si ji pouze pronajímáte. Příspěvek se vztahuje i na ty, kteří trvale žijí na chatě či chalupě, případně pro ty, kteří provádějí rekonstrukci domu.  Není povinností mít v dané nemovitosti trvalé bydliště.

 

O příspěvek můžete požádat buď osobně na nejbližší pobočce Úřadu práce ČR, nebo online přes formulář Ministerstva práce a sociálních věcí. Aby mohla být vaše žádost posouzena, připravte si následující dokumenty.

 

  • Potvrzení o výši příjmů, tím může být například platový výměr.
  • Doklad, kterým prokážete výši nákladů na bydlení.
  • Vyúčtování elektřiny nebo plynu za předchozí měsíce.
  • Potvrzení o studiu, pokud u vás bydlí studující dítě starší 15 let.
  • Prohlášení dalších osob, které s vámi sdílí domácnost, že u vás skutečně bydlí.

 

Doplatek na bydlení

Doplatek na bydlení je v podstatě pomoc v hmotné nouzi, která pomáhá uhradit nezbytné náklady na bydlení. Každá žádost projde posouzením kvůli zjištění momentální situace žadatele. Doplatek se následně vyplatí buď přímo vám, nebo majiteli či pronajímateli nemovitosti. Lze o něj požádat online přes formulář Ministerstva práce a sociálních věcí nebo osobně na nejbližší pobočce Úřadu práce ČR.

 

Mimořádná okamžitá pomoc

Finanční injekci můžete obdržet i prostřednictvím dávek mimořádné okamžité pomoci. Jedná se o jednorázový příspěvek v nečekané životní situaci. Částka může dosáhnout i několika desítek tisíc korun, při posuzování nároku se vždy zohledňuje vaše situace a jak k ní konkrétně došlo. I v tomto případě můžete podat žádost online nebo osobně.

 

 Mimořádnou okamžitou pomoc můžete využít, dostanete-li se například do následujících situací:

  • Vaše příjmy jsou nižší, než je existenční minimum (2 980 Kč měsíčně).
  • Došlo k vážné události a vy nemáte peníze k zajištění základních životních potřeb.
  • Máte nezbytný výdaj, např. na vzdělávání svého nezaopatřeného dítěte atp.

 

Tip! Dostali jste se do potíží a nezvládáte platit poplatky za energie? Spojte se s námi a společně najdeme řešení.

17. 9. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

V situaci, kdy si vybíráte nového dodavatele elektřiny nebo plynu či budete měnit stávající smlouvu, je třeba přemýšlet o fixaci. Jedná se v podstatě o příslib, že během smluvené doby se vám nijak nezvýší cena za energie. Má to ale smysl v roce 2023, kdy platí zastropování cen energií?

3. 10. 2023
Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Zavedení elektřiny do novostavby není tak těžký proces, jak se může na první pohled zdát. Co vás čeká a nemine, než si doma konečně posvítíte?

4. 9. 2023
Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Jste v situaci, že se stěhujete, pronajímáte si byt nebo kupujete novou nemovitost? Dřív nebo později přijde čas na přepis energií. Poradíme vám, jak na to.

24. 1. 2023
Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Ceny za energie se dost různí. Kolik zaplatí jedna osoba za elektřinu ve městě a jak je na tom celá rodina, která žije v menší obci v rodinném domě? Přinášíme vám dva modelové příklady.

22. 1. 2023
Platíte vysoké zálohy na energie? Co se změní a jak vše ovlivní zastropování cen energií?

Platíte vysoké zálohy na energie? Co se změní a jak vše ovlivní zastropování cen energií?

V současné době se řada domácností potýká s nepříjemným zvýšením záloh na energie. Jaké jsou povinnosti dodavatele a jak vaše faktury ovlivní zastropování cen energií?

20. 1. 2023

Nejčtenější články