Elektřina

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Zdroj: Freepik.com

 

Odpojení elektřiny pro neplacení             

Z nějakého důvodu jste nezaplatili včas složenku. Možná jste zapomněli nebo na ni prostě v současné době nemáte peníze. Hlavou vám víří otázka, jak dlouho si doma ještě posvítíte, než bude čas vytáhnout baterku a svíčky. Pokud elektřinu nezaplatíte, skutečně vám hrozí odstřihnutí od proudu. Ať už jste s námi v ČEZ nebo u jiného dodavatele energií, vězte, že se s vámi dodavatel elektřiny chce vždy domluvit, než přistoupí k tomu nejzazšímu řešení. Co tedy čekat, když na stole leží složenka po splatnosti?

 

Jak probíhá odpojení elektřiny?

Nejprve dostanete upozornění prostřednictvím e-mailu nebo telefonem. Záleží, jaké údaje jste o sobě dodavateli elektřiny poskytli. V případě, že se dodavateli nepodaří s vámi spojit, následuje doporučená upomínka na vaši adresu. Nereagujete-li ani tehdy, opět se s vámi dodavatel snaží spojit. Jakmile vám dorazí do schránky druhá upomínka, očekávejte, že během několika následujících dní dojde k odstřižení elektroměru a zastavení dodávky proudu. Pamatujte na to, že při prodlení s úhradou kterékoli splatné pohledávky vám vzniká povinnost zaplatit úrok z prodlení. V ČEZ je výše úroku 0,05 % z dlužné částky za každý den prodlení.

 

Jak se zachovat, když nemáte na placení faktur za elektřinu?

Nemá smysl nechávat věci tzv. vyhnít a dělat, že se nic neděje. Za jedno prodlení z platby vám nikdo hlavu neutrhne. Pokud ji zaplatíte co nejrychleji i po splatnosti, nic se neděje. Máte-li ale problém zaplatit vyúčtování a víte, že teď máte s financemi potíž dlouhodobějšího rázu, pak se s dodavatelem ihned spojte, řekněte mu, v jaké situaci se nacházíte a dohodněte si s ním splátkový kalendář. V ČEZ si nedoplatek můžete rozložit do menších částek a uhradit jej postupně během následujících 10 měsíců. Pokud víte, že nebudete mít prostředky i během následujících měsíců a potřebujete pomoci s platbami, obraťte se na Ministerstvo práce a sociálních věcí, kde můžete využít příspěvek na bydlenídoplatek na bydlení. Co dělat vám rovněž poradí na jakémkoli úřadu práce. Více na Formuláře (mpsv.cz)

 

Jak se znovu připojí elektroměr a kolik to stojí?

Pokud došlo k odpojení elektroměru, zažádejte si u distributora o opětovné připojení k. Zpravidla je nutné, aby se na elektroměr podíval revizní technik a proběhla kontrola ještě před zapojením do elektroměrového rozvaděče. Budete platit také poplatek za opětovné připojení ve výši 2000 Kč.

 

Tip! Abyste se nedočkali nečekaně vysokého nedoplatku při vyúčtování, řešte tuto situaci s předstihem a to tak, že si změníte výši záloh.  Předejdete tak nepříjemnému výdaji při ročním vyúčtování.

 

 

26. 6. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022
Jakou spotřebu má vaše lednice za rok? Možná platíte zbytečně moc

Jakou spotřebu má vaše lednice za rok? Možná platíte zbytečně moc

Kolik energie si berou vaše spotřebiče, není věc, kterou je radno podceňovat. Staří žrouti elektřiny vás mohou ve finále přijít poměrně draho a leckdy se pak vyplatí investovat do nového, energeticky úspornějšího přístroje. A co taková lednice, která běží nonstop?

10. 5. 2022

Nejčtenější články