Vytápění

Jak na správné nastavení termostatu při vytápění a ohřevu vody?

Zdroj: Freepik.com

Dobré nastavení termostatu vám pomůže ušetřit při vytápění

Možností, jak regulovat teplotu v interiéru, je hned několik. Můžete využívat termostatické hlavice na radiátorech nebo termostat na zdi. Správnou teplotu je ale třeba nastavit i na bojleru (máte-li ho) a regulovat tak ohřev vody. Proč je důležité věnovat tomu pozornost? Jeden stupeň navíc znamená navýšení nákladů na energie o 6-8 %. Navíc pro každou místnost je vhodnější jiná teplota. Kvůli přetápění můžete zaplatit zbytečně i tisíce korun navíc.

 

Co znamenají čísla na termostatických hlavicích radiátorů? Otočte je správně

Že se na termostatické hlavici nacházejí čísla od 1 do 5 (6), ví kdekdo. Málokdo už ale umí říct, kolik stupňů představuje to či ono číslo. Nastavení jednotlivých termostatických hlavic se může mírně lišit podle konkrétního výrobce. Nicméně čísla většinou odpovídají těmto teplotám (viz obrázek):

 

Stupně na termostatické hlavici a teplota

 

Doporučené teploty v jednotlivých místnostech

  • V obývacím pokoji stupeň 3, tedy 20 °C.
  • V chodbě, kde se pouze přezouváte a odkládáte svršky, postačí stupeň 1 až 2, tj. kolem 14 °C.
  • V ložnici nastavte termostatickou hlavici na 2,5, vytopeno budete mít zhruba na 18 °C.
  • Nejtepleji by mělo být v koupelně, a to kolem 24 °C, což odpovídá stupni 4.

 

Nejčastější prohřešky, kterých se v zimě (ne)dopouštíte jen vy

Řada z nás opakuje stále stejné chyby, které nás ale ve finále mohou stát nemalé peníze. Jaké prohřešky to jsou a poznáváte se v nich?

 

  • Větrání pomocí ventilace. Ta by přes zimu měla být zcela zavřená. Jakmile topíte a potřebujete vyvětrat, volte intenzivní větrání. Alternativně doporučujeme zvážit instalaci rekuperace. Díky ní budete mít doma zdravější vzduch a při větrání nepřijdete o teplo
  • Úplné vypínání topení. Jakmile odcházíte z bytu, topení nikdy zcela nevypínejte. Můžete snížit vytápění například o jeden stupeň (z 3 na 2) a domov pouze temperovat. Při delší nepřítomnosti, například v případě odjezdu na hory, naprogramujte úsporný režim s temperací např. na 15 stupňů a návratem do běžného topného režimu cca jeden den před vaším plánovaným návratem.
  • Topení je zakryté a teplo se někam ztrácí. Hodně lidí si vůbec neuvědomuje, že topení zakrývá různými věcmi. Typicky se jedná o závěsy, sušák na prádlo, nebo dokonce nábytek. Teplo se pak nemůže rovnoměrně šířit do místnosti. Ve finále je vám stále chladno a spotřeba je zbytečně vysoká.

 

Chytré digitální termostaty vám doma pomohou uspořit za vytápění

Pokročilejší chytré termostaty dokážou regulovat vytápění každé místnosti zvlášť, a to i dálkově. Nebojte se vyšší investice do chytrého termostatu. Náklady na jeho pořízení se vám brzy vrátí v podobě úspor za energie. Po příchodu domů nebudete muset obcházet všechny radiátory. Chytrý termostat dokáže rozpoznat, že se váš mobilní telefon připojil na wi-fi, což znamená, že jste se vrátili domů, a zvýší teplotu sám. Na obyčejném termostatu využijte nastavení časových intervalů pro pracovní týden a pro víkend. Zohledněte i to, v kolik hodin odcházejí jednotliví členové domácnosti pryč a kdy se vracejí domů.

 

V bojleru vám postačí ohřívat vodu na 50–60 °C

Na závěr tu máme nastavení ohřevu vody v bojleru. To bývá kámen úrazu v mnoha domácnostech. Přehřívání vody v bojleru je úplně zbytečné, extrémně horká voda vám v domácnosti bude k ničemu. Optimální je nastavení mezi 50 a 60 °C. Není ale výjimkou, že lidé mají doma nastaven ohřev vody na mnohem vyšší hodnoty. U vyšší teploty ale může dojít k opaření a navíc se při ní z vody uvolňují minerály, které mohou způsobit vodní kámen. Jednou za čas ohřejte vodu v bojleru na vyšší stupeň kvůli bakterii Legionella.

 

Tip! Více o tom, jak doma snížit spotřebu energií, se dočtete v ČEZ tipech.

 

10. 11. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Osvědčené způsoby, jak zjistit orientační tepelnou ztrátu domu

Osvědčené způsoby, jak zjistit orientační tepelnou ztrátu domu

Zajímá vás, jak co nejrychleji a nejjednodušeji zjistíte tepelné ztráty domu? Pak čtěte dál, máme pro vás osvědčené způsoby, jak na to.

16. 2. 2023
5 investic, díky kterým ušetříte za energie příští rok. Řešte je ale už teď

5 investic, díky kterým ušetříte za energie příští rok. Řešte je ale už teď

V minulých článcích jsme si představili investiční i neinvestiční řešení, díky nimž ušetříte za elektřinu či plyn ještě letošní sezónu. Dnes si řekneme o 5 investičních řešeních, která vám radikálně sníží spotřebu energií příští rok, ale je dobré o nich uvažovat s předstihem.

15. 12. 2022
Vyměňte stávající okna za izolační trojskla

Vyměňte stávající okna za izolační trojskla

Snížit spotřebu energií na vytápění můžete i prostřednictvím lepšího zateplení svého bytu či domu. Jednou z možností je omezení tepelných ztrát pomocí izolačních trojskel.

4. 12. 2022
Jak snížit spotřebu energií na vytápění ještě tuto sezónu?

Jak snížit spotřebu energií na vytápění ještě tuto sezónu?

Jak velkou spotřebu energií na vytápění máte, závisí na mnoha faktorech. Jiná bude ve velkém domě a jiná v malém bytě, který má z každé strany sousedící byt. Inspirujte se tipy, jak okamžitě snížit výdaje na vytápění.

13. 11. 2022
Kdy se vyplatí klimatizace do bytu a jak ji vybrat?

Kdy se vyplatí klimatizace do bytu a jak ji vybrat?

Vybaví se vám při slově „klimatizace“ jen chladná místnost během nesnesitelného horka? To zdaleka není jediná věc, kterou klimatizace umí. Co dalšího od ní čekat, jak moc elektřiny spotřebuje a jak ji vybrat, rozebíráme v našem článku.

21. 6. 2022

Nejčtenější články