Vytápění

Kdy se vyplatí klimatizace do bytu a jak ji vybrat?

 Zdroj: Freepik.com

 Když vás trápí nesnesitelné horko v bytě

Léto a extrémně vysoké teploty, které leckdy přesahují i 30 stupňů. Nejhorší situace je v bytových jednotkách domů se špatnou izolací a obyvatelé podkroví to už vůbec v létě nemají jednoduché. Střešní krytina se během horkých dní rozpálí na několik desítek stupňů a horký vzduch se natáhne dovnitř bytu, kde bývá nesnesitelné vedro nejenom přes den, ale i v noci.

Pokud máte v letních měsících doma horko k zalknutí, je jasné, že se to odrazí na náladě i celkovém zdraví. V horku se totiž špatně spí, takže se pravděpodobně cítíte ráno unavení a bez energie. Pocením také ztrácíte z těla vodu. Nejohroženější skupinou jsou tradičně malé děti a staří lidé. Klimatizace je často jediným efektivním řešením. Jak ji ale vybrat a nebude problém hluk?

 

Klimatizace vás v létě ochladí, v zimě zahřeje a vyčistí vzduch

Klimatizace je v podstatě tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, což znamená, že vám nejenom ochladí byt během parného léta, ale v zimě si s ní můžete i přitopit. Klimatizace nabízí v bytě tepelný komfort celoročně. Moderní přístroje umí odstranit alergeny, jako jsou pyly nebo nepříjemné pachy. Fungují tak v podstatě i jako čističky vzduchu.

 

Jak je to s hlučností klimatizace?

Řada lidí se obává přílišného hluku zařízení. V bytovém domě by to mohl být problém. Vnitřní jednotka klimatizace do bytu je ale velmi tichá. Ventilátor v podstatě vůbec neslyšíte. Hlučnější může být venkovní jednotka, ale ani venkovní jednotky moderních klimatizací nevytvářejí téměř žádný hluk. Nejčastěji se umísťují na balkon nebo fasádu domu. V případě fasády budete ale potřebovat souhlas od SVJ, protože fasáda se považuje za společné prostory.

 

Mobilní klimatizace bez hadice nebo nástěnná klimatizace do bytu?

Otázkou tedy zůstává, zda zvolit stacionární klimatizaci ve splitovém provedení, tedy s vnitřní nástěnnou a venkovní jednotkou, nebo mobilní klimatizaci do bytu. Mobilní jednotky jsou veskrze až o polovinu levnější než ty stacionární a nemusíte řešit její venkovní umístění, a tím pádem ani dohadování se sousedy. Pro byt je tak mobilní klimatizace ideálním řešením. Největší výhodou je, že ji můžete kdykoli a kamkoli přenést a vychladit si tak místnost, kterou zrovna potřebujete. I ty nejméně výkonné typy mají okolo 2 kW, což v klidu stačí na vychlazení menší místnosti.

 

Je klimatizace žrout elektřiny? Používejte ji úsporně

Klimatizace bohužel patří mezi větší žrouty elektřiny. Právě z toho důvodu se vyplatí investovat raději do dražšího zařízení, ale s nižším příkonem, a tedy úspornějšího. Abyste klimatizaci používali efektivně a úsporně, před zapnutím nejprve vyvětrejte. Klimatizaci pak nastavte na nízkou teplotu. Jakmile začnete pociťovat ochlazení, ztlumte ji. Vždy by měla ale v začátku jet na maximální výkon a již se zavřenými okny.

 

Co sledovat při výběru klimatizace

  • Vždy zkoumejte energetický štítek zařízení. Čím úspornější, tím lépe pro vás a pořizovací cena se vám vrátí.
  • Rozhodněte se, jestli chcete mobilní klimatizaci nebo nástěnnou, kterou ale nepřemístíte.
  • Sledujte výkon. Na 25–30 m³ připadá asi 1 kW výkonu.
  • Zjistěte si také hlučnost zařízení. Častou hodnotou je asi 40 dB.
  • Zaměřte svou pozornost také na odvod kondenzátu. Ten vzniká jako vedlejší produkt ochlazování.

 

Tip! Přes den v bytě nevětrejte a v čase, kdy vám slunce praží přímo dovnitř, mějte zatažené žaluzie nebo závěsy. Byt vyvětrejte až na noc. Teplotu interiéru mohou efektivně snížit i venkovní rolety.  

21. 6. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Osvědčené způsoby, jak zjistit orientační tepelnou ztrátu domu

Osvědčené způsoby, jak zjistit orientační tepelnou ztrátu domu

Zajímá vás, jak co nejrychleji a nejjednodušeji zjistíte tepelné ztráty domu? Pak čtěte dál, máme pro vás osvědčené způsoby, jak na to.

16. 2. 2023
5 investic, díky kterým ušetříte za energie příští rok. Řešte je ale už teď

5 investic, díky kterým ušetříte za energie příští rok. Řešte je ale už teď

V minulých článcích jsme si představili investiční i neinvestiční řešení, díky nimž ušetříte za elektřinu či plyn ještě letošní sezónu. Dnes si řekneme o 5 investičních řešeních, která vám radikálně sníží spotřebu energií příští rok, ale je dobré o nich uvažovat s předstihem.

15. 12. 2022
Vyměňte stávající okna za izolační trojskla

Vyměňte stávající okna za izolační trojskla

Snížit spotřebu energií na vytápění můžete i prostřednictvím lepšího zateplení svého bytu či domu. Jednou z možností je omezení tepelných ztrát pomocí izolačních trojskel.

4. 12. 2022
Jak snížit spotřebu energií na vytápění ještě tuto sezónu?

Jak snížit spotřebu energií na vytápění ještě tuto sezónu?

Jak velkou spotřebu energií na vytápění máte, závisí na mnoha faktorech. Jiná bude ve velkém domě a jiná v malém bytě, který má z každé strany sousedící byt. Inspirujte se tipy, jak okamžitě snížit výdaje na vytápění.

13. 11. 2022
Jak na správné nastavení termostatu při vytápění a ohřevu vody?

Jak na správné nastavení termostatu při vytápění a ohřevu vody?

Zima se kvapem blíží a domácnosti začaly naplno topit. Jak nastavit termostat, aby vám v bytě či domě bylo příjemně a zároveň abyste zamezili spotřebě energií navíc?

10. 11. 2022

Nejčtenější články