Vytápění

Osvědčené způsoby, jak zjistit orientační tepelnou ztrátu domu

Zdroj: Freepik.com

 

Jak vám pomůže znalost tepelných ztrát vašeho domu?

Pokud se ptáte, na co vám bude informace o tepelných ztrátách vašeho domu, pak vězte, že odpověď je jednoduchá.

 

Pomůže vám to například:

  • s plánováním výkonu tepelného čerpadla, podlahového vytápění nebo třeba elektrického či plynového kotle,
  • se snížením spotřeby energií,
  • s podniknutím jasných a promyšlených kroků k nápravě, např. výměna oken, nová izolace pláště domu atd.

 

Správný výpočet tepelných ztrát znamená menší finanční výdaje

Jakmile řešíte vytápění domu, informace o tepelných ztrátách je pro váš projekt naprosto klíčová. Pokud tento údaj na základě odhadu předimenzujete, pravděpodobně si domů pořídíte zdroj vytápění, který bude mít zbytečně vysoký výkon, a celá investice se vám prodraží. Navíc nemusí pracovat zcela efektivně. Na jaře a na podzim bude tepelné čerpadlo s příliš velkým výkonem tzv. cyklovat a může se i dřív porouchat. V opačném případě bude výkon jednotlivých zdrojů nedostatečný a nepodaří se vám objekt vyhřát tak, jak byste potřebovali. Do vyhřívání vám může například zasahovat bivalentní zdroj tj. elektrokotel, takže snížíte efektivitu nového systému. Správný výpočet je proto zásadní a měli byste ho nechat na odbornících.

 

Co přesně znamená tepelná ztráta domu?

Jedná se o teplo, které dům ztratí nejčastěji skrz dveře (cca 15 %), okna (cca 10 %), stěny (cca 35 %), střechu (cca 25 %) a při větrání. Výpočet se v našich podnebných podmínkách váže nejčastěji k

−15 °C. Pasivní nebo nízkoenergetické domy mohou mít tepelnou ztrátu i pod 5 kW. Oproti tomu staré stavby mohou mít únik i 25 kW. Při důkladném a cíleném zateplení pak mohou ztráty klesnout až na poloviční hodnotu.

 

Topení v jednotlivých místnostech. Buďte k sobě upřímní

V obytných místnostech, jako je obývací pokoj, je nejpříjemnější teplota okolo 22 °C. V případě snížené spotřeby je to pak 20 °C. Každý stupeň navíc poznáte na své peněžence a ve straších zástavbách s vysokými tepelnými ztrátami to platí dvojnásob. Pokud tedy chcete počítat tepelnou ztrátu, je třeba si upřímně odpovědět na otázku, na kolik stupňů doopravdy topíte v jednotlivých obytných místnostech, protože i tato hodnota má vliv na konečný výsledek.

 

Jak na výpočet tepelných ztrát domu aneb Co musíte vědět?

  • Na kolik stupňů skutečně topíte v jednotlivých místnostech.
  • V jaké lokalitě bydlíte (důvodem je délka topné sezóny i teplota v dané lokalitě během zimy).
  • Poloha domu (čím je dům chráněn, např. lesem, ostatními domy, je na samotě atd.).

 

Pokud vám bude stačit orientační výsledek, můžete si tepelné ztráty domu spočítat sami. Přesný výsledek vám spočítá vždy pouze odborník (energetický specialista) a ten také navrhne efektivní řešení pro snížení tepelných ztrát.

 

Tip! Kalkulačka pro orientační výpočet tepelných ztrát je dostupná na tzb-info.cz.

 

Abyste byli schopni si tepelnou ztrátu spočítat sami, budete potřebovat znát technické informace o nemovitosti. Většinou je najdete v projektové dokumentaci. Jedná se o údaje jako například:

  • objem domu,
  • plocha podlah,
  • typ a tloušťka tepelné izolace obvodových stěn,
  • prostupnost oken a dveří,
  • skladba střechy včetně typu a tloušťky izolace.

 

PENB vám pomůže, ale jasné číslo vám neposkytne

energetického štítku budovy tepelné ztráty nevyčtete. Můžete je ale z informací v něm uvedených dopočítat pomocí výše zmíněné online kalkulačky tepelných ztrát. Výpočty berte vždy jako orientační, ale ne zas tak vzdálené od pravdy. Pokud zadáte údaje o objektu správně, je vysoká pravděpodobnost, že výpočet bude správný.

 

Přesný výpočet tepelných ztrát zjistíte od energetického specialisty nebo projektanta

Pokud se na výpočet tepelných ztrát necítíte, ať už proto, že nemáte k dispozici potřebné údaje, nebo by vám výpočet zabral příliš mnoho času, obraťte se na projektanty nebo energetické specialisty, kteří vám tepelné ztráty vypočítají pomocí specializovaných softwarů. Navíc vám v případě zájmu rovnou navrhnou nejoptimálnější řešení pro větší úspory energií nebo ideální výkon kotle, tepelného čerpadla a další topných zdrojů.  Velmi často bývá nejefektivnějším řešením pořízení tepelného čerpadla a zároveň s novým zdrojem vytápění řešit i zateplení domu.

 

Tip! Přemýšlíte o tepelném čerpadle? Podívejte se na modelový příklad a udělejte si představu o tom, kolik vás to bude stát.

 

 

 

16. 2. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

5 investic, díky kterým ušetříte za energie příští rok. Řešte je ale už teď

5 investic, díky kterým ušetříte za energie příští rok. Řešte je ale už teď

V minulých článcích jsme si představili investiční i neinvestiční řešení, díky nimž ušetříte za elektřinu či plyn ještě letošní sezónu. Dnes si řekneme o 5 investičních řešeních, která vám radikálně sníží spotřebu energií příští rok, ale je dobré o nich uvažovat s předstihem.

15. 12. 2022
Vyměňte stávající okna za izolační trojskla

Vyměňte stávající okna za izolační trojskla

Snížit spotřebu energií na vytápění můžete i prostřednictvím lepšího zateplení svého bytu či domu. Jednou z možností je omezení tepelných ztrát pomocí izolačních trojskel.

4. 12. 2022
Jak snížit spotřebu energií na vytápění ještě tuto sezónu?

Jak snížit spotřebu energií na vytápění ještě tuto sezónu?

Jak velkou spotřebu energií na vytápění máte, závisí na mnoha faktorech. Jiná bude ve velkém domě a jiná v malém bytě, který má z každé strany sousedící byt. Inspirujte se tipy, jak okamžitě snížit výdaje na vytápění.

13. 11. 2022
Jak na správné nastavení termostatu při vytápění a ohřevu vody?

Jak na správné nastavení termostatu při vytápění a ohřevu vody?

Zima se kvapem blíží a domácnosti začaly naplno topit. Jak nastavit termostat, aby vám v bytě či domě bylo příjemně a zároveň abyste zamezili spotřebě energií navíc?

10. 11. 2022
Kdy se vyplatí klimatizace do bytu a jak ji vybrat?

Kdy se vyplatí klimatizace do bytu a jak ji vybrat?

Vybaví se vám při slově „klimatizace“ jen chladná místnost během nesnesitelného horka? To zdaleka není jediná věc, kterou klimatizace umí. Co dalšího od ní čekat, jak moc elektřiny spotřebuje a jak ji vybrat, rozebíráme v našem článku.

21. 6. 2022

Nejčtenější články