Vytápění

Jak snížit spotřebu energií na vytápění ještě tuto sezónu?

Nepřetápějte svou domácnost. Nižší teplota je jen o zvyku

Domácnost v rodinném domě má většinou náklady na vytápění vyšší, než je tomu u bytu. Co všechno spotřebu energií na vytápění ovlivňuje?

  • Jak velkou plochu vytápíte? Průměrná roční spotřeba je asi 100 kWh na m2.
  • Máte podlahové vytápění, či nikoli? Podlahové vytápění uspoří náklady. Teplonosné médium se ohřívá pouze na 38 stupňů, radiátory až na 70.
  • Kolik osob žije ve vaší domácnosti a jste spíš doma, nebo trávíte hodně času mimo domov?

Rodiny, které se přestěhovaly z bytu do rodinného domu, asi nejvíc pociťují teplotní šok první sezónu. Jak je to možné? Lidé z bytů jsou totiž zvyklí na vyšší tepelný komfort než lidé z rodinných domů. V bytech se totiž leckdy topí i na 25 stupňů během zimy a to je opravdu hodně. Udržet stejnou teplotu v rodinném domu se pak znatelně prodraží. Jednou z nejdůležitějších věcí, díky které se vám podaří spotřebu energií snížit, je proto nastavit si teplotu vytápění níž, než jste byli doposud zvyklí.

V ložnici vytápějte jen na 18 stupňů, budete lépe spát

Ideální teplota na spaní je 18 stupňů. Chladnější vzduch v místnosti je důležitý kvůli regulaci tělesné teploty během spánku. Díky správně nastavené teplotě se ráno budete budit odpočatější, protože celkový spánek bude klidnější. Lépe se vám bude i usínat a eliminujete neustálé převalování se ze strany na stranu. Předejdete nepříjemnému pocení i přehřívání organismu.

Snižte teplotu na 20 stupňů a oblékněte si vrstvu navíc

Během zimy rozhodně není nutné chodit doma v kraťasech. Přesto je stále spousta domácností, kde jsou teploty nad 25 stupňů úplně běžné. Nicméně v místnosti, kde trávíte nejvíce času (obývací pokoj), úplně stačí 20 stupňů. Že vám bude zima? Stačí si jen obléknout vrstvu navíc. Pocitově bývá největší zima hlavně od nohou. Proto si zvykněte obouvat doma pohodlné bačkory nebo teplejší ponožky, díky kterým nebudete tolik pociťovat chladnější teplotu od podlahy. I snížením teploty o pouhé 3 stupně dosáhnete snížení spotřeby v bytě až o 0,90 MWh ročně, v domě vytápěném elektřinou pak až o 3,90 MWh za rok.

Temperujte na 15 stupňů, i když nejste doma

Také doma úplně vypínáte topení, když jdete pryč? To je ale chyba. Stěny v místnostech začnou chladnout a studené zdi pak vnímáme jako nepříjemné. Správně byste měli interiér temperovat, i když tam nejste, a to ideálně na 15 stupňů. Díky temperování zůstanou stěny teplejší, a když se vrátíte domů, rychle vytopíte interiér na požadovanou teplotu. Je to mnohem efektivnější jak z hlediska tepelného komfortu, tak i z pohledu spotřeby energií. Neustálé vypínání topení a jeho opětovné zapínání na maximum není příliš ekonomicky hospodárné.

Jak doma udržím požadovanou teplotu?

Pokud bydlíte v bytě a kolem vás topí sousedi, máte částečně vyhráno, protože se tím dostatečně vytopí i váš byt. Bydlíte-li v okrajovém bytě nebo v samostatném rodinném domě, vyzkoušejte tato opatření.

  • Temperujte během noci nebo když nejste doma. Nevypínejte radiátory.
  • Neotevírejte na celý den ventilaci, ale intenzivně větrejte 5–10 minut denně, aby nevychladly stěny.
  • Nestavte nic před topení, nezakrývejte jej závěsy ani nábytkem.
  • Zkontrolujte, zda je topení odvzdušněné, a v případě, že netopí rovnoměrně, odvzdušněte ho.
  • Pomocí číselných termostatických hlavic nastavíte teplotu přesněji než se starým ventilem. Nejpřesnější teploty dosáhnete s digitálními termostatickými hlavicemi a automatickým ovládáním topení.
13. 11. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Osvědčené způsoby, jak zjistit orientační tepelnou ztrátu domu

Osvědčené způsoby, jak zjistit orientační tepelnou ztrátu domu

Zajímá vás, jak co nejrychleji a nejjednodušeji zjistíte tepelné ztráty domu? Pak čtěte dál, máme pro vás osvědčené způsoby, jak na to.

16. 2. 2023
5 investic, díky kterým ušetříte za energie příští rok. Řešte je ale už teď

5 investic, díky kterým ušetříte za energie příští rok. Řešte je ale už teď

V minulých článcích jsme si představili investiční i neinvestiční řešení, díky nimž ušetříte za elektřinu či plyn ještě letošní sezónu. Dnes si řekneme o 5 investičních řešeních, která vám radikálně sníží spotřebu energií příští rok, ale je dobré o nich uvažovat s předstihem.

15. 12. 2022
Vyměňte stávající okna za izolační trojskla

Vyměňte stávající okna za izolační trojskla

Snížit spotřebu energií na vytápění můžete i prostřednictvím lepšího zateplení svého bytu či domu. Jednou z možností je omezení tepelných ztrát pomocí izolačních trojskel.

4. 12. 2022
Jak na správné nastavení termostatu při vytápění a ohřevu vody?

Jak na správné nastavení termostatu při vytápění a ohřevu vody?

Zima se kvapem blíží a domácnosti začaly naplno topit. Jak nastavit termostat, aby vám v bytě či domě bylo příjemně a zároveň abyste zamezili spotřebě energií navíc?

10. 11. 2022
Kdy se vyplatí klimatizace do bytu a jak ji vybrat?

Kdy se vyplatí klimatizace do bytu a jak ji vybrat?

Vybaví se vám při slově „klimatizace“ jen chladná místnost během nesnesitelného horka? To zdaleka není jediná věc, kterou klimatizace umí. Co dalšího od ní čekat, jak moc elektřiny spotřebuje a jak ji vybrat, rozebíráme v našem článku.

21. 6. 2022

Nejčtenější články