Elektřina

Energetický štítek budovy: K čemu slouží a jak ho získat?

Zdroj: Freepik.com

 

Průkaz energetické náročnosti budovy neboli energetický štítek

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) udává, jak je daná stavba energeticky náročná, jinými slovy, jaké množství energie je potřeba na její provoz. Pro průkaz energetické náročnosti se vžil zjednodušený název „energetický štítek“. Tímto slovním spojením se však ve skutečnosti označují samolepky s barevnými proužky a písmeny určujícími energetickou třídu elektrospotřebičů.

 

V roce 2020 se zpřísnilo posuzování energetické náročnosti domu

K čemu je tedy dobrý „energetický štítek“ budovy? Díky údajům uvedeným v průkaze získáte před podepsáním kupní nebo nájemní smlouvy lepší představu o tom, kolik v průměru každý rok za užívání budovy zaplatíte. Poslední úpravou, kterou zákon č. 406/2000 Sb. prošel, je změna z roku 2020, kdy došlo ke zpřísnění. EU se snaží a do budoucna bude snažit co nejvíce snížit spotřebu energie a zároveň zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie.

 

Jedná se zejména o výdaje na:

 

Co vyčtete z energetického štítku budovy?

Vystavený průkaz obsahuje i další informace jako například údaje o vlastnostech budovy (včetně střechy, dveří, oken nebo podlah) či podrobnosti o nedostatcích (například ve kterých částech domu dochází k největším tepelným ztrátám). Zásadní informací v PENB je tzv. energetická klasifikační třída, která je objektu přidělena podle jeho energetické náročnosti. Stupnice obsahuje celkem 7 energetických tříd, platí přitom, že čím vyšší třída, tím přísnější požadavky na energetickou soběstačnost musí posuzovaná budova splňovat.

 

 

Kdy se bez průkazu energické náročnosti budovy (ne)obejdete?

Dle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, si musí PENB pořídit:

  • stavebník, vlastník, společenství vlastníků při výstavbě nebo rozsáhlejší rekonstrukci,
  • vlastník nebo společenství vlastníků při prodeji či pronájmu budovy,
  • vlastník bytové jednotky při prodeji a (nově od roku 2016) při pronájmu bytu.

 

Jestliže se této povinnosti vyhnete a platný průkaz energetické náročnosti budovy nedoložíte, můžete se potýkat s celou řadou nepříjemností. Pokuta pro majitele domu je až 100 tisíc korun, pro SVJ nebo majitele bytových domů až 200 tisíc korun. Energetický štítek můžete nicméně nahradit vyúčtováním dodávek energií za 3 předchozí vyúčtovací období nebo se prodávající a kupující mohou písemně dohodnout, že PENB nebude vystaven.

 

Energetický štítek budovy se vám bude hodit při prodeji

Energetický štítek budovy byste měli mít k dispozici již ve chvíli, kdy chcete nemovitost pronajmout nebo prodat, abyste mohli klasifikační třídu uvést v inzerátu. Pokud uzavřete dohodu s realitní kanceláří, bude potřeba doložit energetickou třídu společně s dalšími údaji o nabízené stavbě či bytové jednotce. V opačném případě je nutné uvést nejnižší klasifikační třídu G, a to tehdy, když se jedná o novostavbu. Tím však zbytečně odradíte potenciální zájemce, kteří této informaci přikládají nemalý význam. Pokud prodáváte či pronajímáte nemovitost s nejlepší klasifikační třídou, můžete tomuto faktu také přizpůsobit cenu. Průkaz energetické náročnosti budovy musíte předložit nejpozději při podpisu kupní smlouvy.

 

Jak získat energetický štítek domu?

Ať už stavíte nový dům, nebo provádíte rekonstrukci domu, postup je stejný. Pravomoc vydat platný průkaz energetické náročnosti budovy náleží pouze odborně vyškoleným a akreditovaným pracovníkům – energetickým specialistům, kteří mají k tomuto úkonu oprávnění na základě certifikátu vydaného Ministerstvem průmyslu a obchodu.

 

Tip! Máte zájem o vypracování energetického štítku pro svou nemovitost? Nahlédněte do seznamu energetických specialistů a vyhledejte si odborníky ve vybrané lokalitě.

 

Aby mohl specialista posoudit energetickou náročnost daného objektu, potřebuje komplexní informace o zkoumané budově. Pro vypracování PENB musíte doložit další podklady, a to například:

  • projektovou dokumentaci,
  • informace o provozním režimu budovy,
  • zprávu o úrovni a stavu technického zařízení budovy,
  • půdorysy podlaží s vyznačením jednotlivých místností,
  • údaje o orientaci budovy ku světovým stranám,
  • řez objektem apod.

 

Kolik stojí energetický štítek domu a jak dlouho to trvá?

Konečná cena za vypracování energetického štítku budovy se odvíjí od typu, velikosti nebo stáří stavby. Orientačně lze říci, že vypracování posudku vás přijde minimálně na 3000 Kč. Vypracování energetického štítku trvá asi 10 pracovních dní.

Vzhledem k proměnlivým parametrům nelze předem stanovit jednotnou paušální cenu PENB pro všechny nemovitosti. Proto se vyplatí porovnat ceníky různých firem, abyste si udělali jasnější představu o tom, kolik finančních prostředků budete potřebovat.

 

Tip! Přemýšlíte, jak optimalizovat spotřebu energií v domácnosti? Využijte možnost odborného poradenství. Společně pro vás nalezneme to nejlepší řešení.

 

10. 9. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

V situaci, kdy si vybíráte nového dodavatele elektřiny nebo plynu či budete měnit stávající smlouvu, je třeba přemýšlet o fixaci. Jedná se v podstatě o příslib, že během smluvené doby se vám nijak nezvýší cena za energie. Má to ale smysl v roce 2023, kdy platí zastropování cen energií?

3. 10. 2023
Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Loňský rok se nesl ve znamení kolísavých cen energií a finančních problémů, kterým čelila nejedna domácnost. Během energetické krize v roce 2022 měli občané možnost požádat si o celou řadu mimořádných příspěvků a finanční pomoci. Jak to ale bude v roce 2023? Zjistěte, na co máte nárok a co se od loňského podzimu změnilo.

17. 9. 2023
Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Zavedení elektřiny do novostavby není tak těžký proces, jak se může na první pohled zdát. Co vás čeká a nemine, než si doma konečně posvítíte?

4. 9. 2023
Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Jste v situaci, že se stěhujete, pronajímáte si byt nebo kupujete novou nemovitost? Dřív nebo později přijde čas na přepis energií. Poradíme vám, jak na to.

24. 1. 2023
Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Ceny za energie se dost různí. Kolik zaplatí jedna osoba za elektřinu ve městě a jak je na tom celá rodina, která žije v menší obci v rodinném domě? Přinášíme vám dva modelové příklady.

22. 1. 2023

Nejčtenější články