Tepelná čerpadla

Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Zdroj: Freepik.com

 

S úsporným tepelným čerpadlem ušetříte

Tepelné čerpadlo se dostává do stále více domácností. Je to vynikající alternativa k plynovému kotli nebo elektrokotli. Jeho kouzlo spočívá především v menší spotřebě elektrické energie a ekologicky přívětivějšímu provozu. Pořizovací náklady ale nejsou zanedbatelné. Cena se odvíjí od typu i výkonu tepelného čerpadla. Nicméně na něj můžete získat dotaci z programu Nová zelená úsporám nebo tzv. kotlíkovou dotaci.

 

Nejoblíbenějšími variantami jsou voda–vzduch a země–voda

Na trhu je několik typů tepelných čerpadel. V České republice se nejčastěji využívají dva základní typy a těmi jsou země–voda a vzduch–voda. První varianta je dražší. Cena se přitom pohybuje od 400 000 do 750 000 Kč. Na dotacích pak můžete získat až 100 000 Kč. Instalace je náročnější. Jelikož technik musí do země umístit kolektory, je třeba provést hlubinný vrt specializovanou firmou nebo položit kolektory na větší plochu pozemku bez vrtu. Více o typu země–voda jsme napsali  zde. Za variantu tepelného čerpadla vzduch–voda zaplatíte od 300 000 do 500 000 Kč, instalace je jednodušší a rychlejší, nicméně při silných mrazech (cca −15 °C) klesá jeho výkonnost.

 

Tip: O jednotlivých variantách se více dozvíte zde.

 

Jak vybrat tepelné čerpadlo, abyste byli spokojení?

Aby vám tepelné čerpadlo opravdu dobře sloužilo, měli byste při jeho výběru zohlednit řadu faktorů a zvolit to nejvhodnější. Navedou vás odpovědi na následující otázky.

  • Jak velký objekt budete vytápět?
  • Kolik členů domácnosti v objektu žije? (To má vliv i na velikost zásobníku na ohřev vody.)
  • Jaké jsou tepelné ztráty vašeho domu?
  • Jak velký výkon tepelného čerpadla budete potřebovat? (Ten by měl reflektovat tepelné ztráty domu.)
  • Jakému typu tepelného čerpadla dáváte přednost?

 

 

Životnost tepelného čerpadla vzduch–voda a země–voda

Varianta země–voda potřebuje pro svůj provoz kolektory, které budou uložené v zemi. Teplota je v ní bez větších výkyvů, takže kompresor tepelného čerpadla nemusí vyvažovat prudké ochlazení. Typ vzduch–voda je závislý na teplotě venkovního vzduchu. Při velkých mrazech okolo −15 °C už není výkon tepelného čerpadla tak efektivní a na čerpadlo jsou kladeny větší nároky, aby zvládlo dostatečně vytopit dům nebo byt. Životnost tepelných čerpadel je kolem 30 let, u typu země–voda může být ještě delší.

 

Tip: Přečtěte si zkušenosti s tepelným čerpadlem na klíč od našich zákazníků.

 

Tepelné čerpadlo vzduch−voda. “ Tuto variantu jsem si nechal namontovat už před rokem. I během velmi silných mrazů se mi podařilo ušetřit dvě třetiny nákladů oproti předchozím zimám ještě s jiným typem vytápění.“ Říká Ivan T. z Ústí nad Orlicí

 

S fotovoltaikou a tepelným čerpadlem se stanete ještě soběstačnějšími

Zajímavou variantou by pro vás mohla být také kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaiky. S tímto systémem se totiž vaše domácnost stane mnohem nezávislejší na dodavateli elektrické energie. To pro vás znamená, že ušetříte až 80 % dosavadních nákladů na elektřinu. Díky této kombinaci topíte nebo ochlazujete domácnost prakticky zadarmo. A můžete zkusit využít i zajímavou státní dotaci, která se šplhá až ke 225 000 Kč. Součástí celého systému je pak ještě baterie, v níž uchováváte přebytky energie, kterou jednoduše použijete později.

 

Zdroj: Tenaur.cz

 

Tip: Pokud si s výběrem tepelného čerpadla stále nevíte rady, rádi vám pomůžeme. Náš technik se přijede podívat k vám domů a společně se pobavíte o nejlepším možném řešení. Kontaktujte nás a my vám pošleme nezávaznou nabídku a návrh termínu.

 

20. 4. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

První tepelné čerpadlo sestrojil Robert C. Webber na konci 40. let 20. století a v České republice se začalo hojně využívat až po roce 2000. Jak přesně funguje a jaké přírodní zákony byly inspirací pro sestavení tepelného čerpadla?

14. 9. 2022
7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

Chcete vědět, jak vyřešit odhlučnění tepelného čerpadla? Inspirujte se naším článkem, ve kterém vám přinášíme praktické tipy, jak snížit hluk.

12. 9. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Když už máte bazén, určitě se v něm chcete koupat častěji než jenom během tropických dní v létě. Abyste měli vodu teplou jako kafe, využijte tepelné čerpadlo speciálně určené pro bazény. Podle čeho ale vybírat?

8. 9. 2022
Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Chcete snížit spotřebu elektřiny v domě a hledáte nový zdroj vytápění, kterým nahradíte ten stávající? Pak je právě teď ten správný čas věnovat pozornost tepelnému čerpadlu. Jak funguje, jak vám pomůže snížit spotřebu elektřiny, kolik stojí a pro koho je vhodné?

15. 6. 2022
Srovnání ceny a instalace tepelného čerpadla země–voda a vzduch–voda

Srovnání ceny a instalace tepelného čerpadla země–voda a vzduch–voda

Přemýšlíte-li o tepelném čerpadle, pak jste určitě narazili na nejčastější typy země–voda a vzduch–voda. Kolik stojí po dotaci i před ní, jaké jsou další náklady spojené s umístěním čerpadla a které tepelné čerpadlo pro vás bude lepší volbou?

19. 4. 2022

Nejčtenější články