Tepelná čerpadla

7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

Zdroj: Freepik.com

Na hlučnost tepelného čerpadla se zaměřte především v hustých zástavbách

Každý člověk má jinou míru tolerance hluku. Co nemusí vadit vám, může být nekomfortní pro ostatní členy vaší domácnosti nebo pro sousedy. Některá tepelná čerpadla mohou být slyšet a problém může nastat hlavně v hustě osídlených zástavbách, kde je doslova domek na domku. Na šíření zvuku bude mít vliv nejenom samotné tepelné čerpadlo, ale především jeho umístění. Pokud zjistíte, že právě váš model vydává víc hluku, než by vám bylo milé, stále máte možnost tepelné čerpadlo odhlučnit.

Odhlučnění tepelného čerpadla

  • Dbejte na jeho správné umístění. Vyhýbejte se usazení tepelného čerpadla přímo pod okno ložnice, obýváku nebo pracovny. V ideálním případě ho dejte například vedle garáže nebo k zadní straně domu. Pozor také na rohy. Zvukové vlny se odrážejí od stěn, takže v rohu by mohlo být ještě hlučnější. Stejně tak se vyhněte úzkým uličkám.
  • Pokud je tepelné čerpadlo na zemi, odizolujte ho štěrkovým podložím. To má nejen izolační funkci, ale navíc bude vsakovat případný kondenzát.
  • K uchycení na beton, dlažbu nebo plochou střechu použijte gumové silentbloky. Ty mají vynikající vlastnosti – dokážou utlumit vibrace. Pro tepelná čerpadla od ČEZ je jejich instalace naprosto běžná.
  • Poblíž tepelného čerpadla vysaďte odolné křoviny nebo okrasné trávy, které utlumí hluk. Vždy ale dodržte dostatečnou vzdálenost od zařízení, kterou udává výrobce. Aby pracovalo tak, jak má, a dobře nasávalo vzduch, nesmí mu nic překážet.
  • Vibrace se mohou přenášet také potrubím. K jeho napojení použijte pružné kompenzátory, které je pohltí a utlumí otřesy.
  • Pro tepelná čerpadla se vyrábí také speciální akustické kryty, které sníží hluk až o 15 dB. Tady ale pozor na to, aby kryt nesnížil výkonnost tepelného čerpadla.

Hlučnější tepelné čerpadlo si představte jako právě peroucí pračku

Nejmodernější tepelná čerpadla téměř neuslyšíte. Starší tepelné čerpadlo nebo to, které pracuje intenzivněji například během mrazů, vydává hluk o hodnotě až 68 dB. Podobný „rámus“ vytváří pračka v chodu. Na hlučnost byste se měli zaměřit již při samotném výběru tepelného čerpadla. Neméně důležitá je pak i samotná instalace, klíčový je při ní výběr nejvhodnějšího místa.

 

12. 9. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

První tepelné čerpadlo sestrojil Robert C. Webber na konci 40. let 20. století a v České republice se začalo hojně využívat až po roce 2000. Jak přesně funguje a jaké přírodní zákony byly inspirací pro sestavení tepelného čerpadla?

14. 9. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Když už máte bazén, určitě se v něm chcete koupat častěji než jenom během tropických dní v létě. Abyste měli vodu teplou jako kafe, využijte tepelné čerpadlo speciálně určené pro bazény. Podle čeho ale vybírat?

8. 9. 2022
Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Chcete snížit spotřebu elektřiny v domě a hledáte nový zdroj vytápění, kterým nahradíte ten stávající? Pak je právě teď ten správný čas věnovat pozornost tepelnému čerpadlu. Jak funguje, jak vám pomůže snížit spotřebu elektřiny, kolik stojí a pro koho je vhodné?

15. 6. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Tepelné čerpadlo je skvělým zdrojem vytápění i ohřevu vody. Na trhu je ale víc druhů a vy si nejste jisti, jak vybrat to správné? Poradíme vám, podle čeho vybírat, aby vám tepelné čerpadlo dobře sloužilo a byli jste s ním opravdu spokojení.

20. 4. 2022
Srovnání ceny a instalace tepelného čerpadla země–voda a vzduch–voda

Srovnání ceny a instalace tepelného čerpadla země–voda a vzduch–voda

Přemýšlíte-li o tepelném čerpadle, pak jste určitě narazili na nejčastější typy země–voda a vzduch–voda. Kolik stojí po dotaci i před ní, jaké jsou další náklady spojené s umístěním čerpadla a které tepelné čerpadlo pro vás bude lepší volbou?

19. 4. 2022

Nejčtenější články