Tepelná čerpadla

Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Zdroj: Freepik.com

Co je tepelné čerpadlo a jak funguje?

Nejvíc z nákladů na energie ukrojí klasicky vytápění. Tepelné čerpadlo je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí spotřebu snížit. Je totiž úsporné a prakticky bezúdržbové. Hlavním zdrojem pro výrobu tepla je pro čerpadlo vzduch, a to ze 2/3. Pouze z 1/3 si pak tepelné čerpadlo bere k výrobě tepla elektřinu. Existuje ještě typ země–voda a voda–voda, ale v našich podnebných podmínkách se nejčastěji instaluje právě typ vzduch–voda.

 

Povinnost výměny starých kotlů a dotační programy

V současné době je změna zdroje vytápění aktuální hned ze dvou důvodů. Tím prvním je snížení spotřeby energií a tím druhým je povinnost vyměnit starý kotel, který nesplňuje parametry alespoň 3. emisní třídy. Toto opatření mělo vstoupit v platnost v září 2022, ale pravděpodobně dojde k odkladu o 2 roky (září 2024), což je doba, během které byste měli přejít na jiný zdroj vytápění, kterým může být právě tepelné čerpadlo. Žádost o kotlíkovou dotaci už sice podat nemůžete, ale stále máte možnost zažádat o finance z dotačního programu Nová zelená úsporám, a pokrýt tak až 50 % nákladů na nový, úsporný zdroj vytápění. Kotlíkové dotace se pravděpodobně ještě obnoví, pro aktuální informace o těchto dotacích sledujte stránky SFŽP.

 

Tip! S vyřízením dotace vám rádi pomůžeme. Vyřídíme za vás veškeré papírování.

 

Kolik získáte z dotačního programu na tepelné čerpadlo?

Pořízení tepelného čerpadla není malou investicí, ale ta se vám během několika málo let vrátí. Vždy samozřejmě záleží na mnoha faktorech, aby bylo možné přesně spočítat, za jak dlouho budete mít investici zpět. Nicméně právě na tepelné čerpadlo můžete čerpat z dotačního programu Nová zelená úsporám.

  • Na tepelné čerpadlo pouze k vytápění získáte dotaci až 80 000 Kč.
  • Na tepelné čerpadlo určené k vytápění i ohřevu vody získáte dotaci až 100 000 Kč.
  • Na tepelné čerpadlo určené k vytápění i ohřevu vody v kombinaci s fotovoltaikou získáte dotaci až 140 000 Kč.

 

Tepelné čerpadlo je vhodné i pro starý dům

Lidé se často ptají, zda je tepelné čerpadlo vhodné i pro starý dům, který má větší tepelné ztráty. Vzhledem k tomu, že právě tyto domy, které byly postaveny před více než dvaceti lety, nebývají dobře zateplené, úspory s tepelným čerpadlem pocítíte ještě víc než v moderních domcích. Ale i v novostavbách má tepelné čerpadlo své místo. Vždy je třeba přizvat odborníka, který vezme v potaz tepelné ztráty domu a doporučí vám nejvhodnější řešení přímo na míru.

 

 

 

15. 6. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

První tepelné čerpadlo sestrojil Robert C. Webber na konci 40. let 20. století a v České republice se začalo hojně využívat až po roce 2000. Jak přesně funguje a jaké přírodní zákony byly inspirací pro sestavení tepelného čerpadla?

14. 9. 2022
7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

Chcete vědět, jak vyřešit odhlučnění tepelného čerpadla? Inspirujte se naším článkem, ve kterém vám přinášíme praktické tipy, jak snížit hluk.

12. 9. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Když už máte bazén, určitě se v něm chcete koupat častěji než jenom během tropických dní v létě. Abyste měli vodu teplou jako kafe, využijte tepelné čerpadlo speciálně určené pro bazény. Podle čeho ale vybírat?

8. 9. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Tepelné čerpadlo je skvělým zdrojem vytápění i ohřevu vody. Na trhu je ale víc druhů a vy si nejste jisti, jak vybrat to správné? Poradíme vám, podle čeho vybírat, aby vám tepelné čerpadlo dobře sloužilo a byli jste s ním opravdu spokojení.

20. 4. 2022
Srovnání ceny a instalace tepelného čerpadla země–voda a vzduch–voda

Srovnání ceny a instalace tepelného čerpadla země–voda a vzduch–voda

Přemýšlíte-li o tepelném čerpadle, pak jste určitě narazili na nejčastější typy země–voda a vzduch–voda. Kolik stojí po dotaci i před ní, jaké jsou další náklady spojené s umístěním čerpadla a které tepelné čerpadlo pro vás bude lepší volbou?

19. 4. 2022

Nejčtenější články