Tepelná čerpadla

S kým a jak řešit instalaci tepelného čerpadla?

 

Zdroj: Freepik.com

Kam se hodí tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlo (TČ) je ekologický zdroj vytápění, který se hodí takřka do všech typů domů. Tedy do novostaveb i starších rodinných domů, které mají vyšší tepelné ztráty. Tepelné čerpadlo je pro ně dobrou volbou z hlediska úspor nákladů na elektrickou energii.

 

Tepelné čerpadlo vs. jiné formy vytápění

  • S TČ ušetříte až 2/3 nákladů na energii oproti elektrickému kotli.
  • S TČ dosáhnete až 40% úspory oproti plynovému kotli.
  • Oproti kotli na tuhá paliva vám u TČ odpadá práce s přikládáním a vzniklým nepořádkem. Nemusíte také řešit pravidelné revize spalovacích cest.

Na trhu najdete poměrně širokou škálu firem, které poskytují tepelná čerpadla. Nechte si udělat nezávaznou nabídku, díky které budete hned vědět, na kolik by vás instalace tepelného čerpadla vyšla. Nejvíc starostí vám ušetří tepelné čerpadlo na klíč.

 

Jaká je orientační cena tepelného čerpadla a instalace?

Kolik stojí tepelné čerpadlo, záleží na lokalitě, energetických ztrátách, zastavěné ploše i technických možnostech objektu. To vše má vliv na typ čerpadla, který pro vás bude nejvhodnější. Ceny se přitom pohybují v následujících částkách:

  • voda–voda 200 000 – 360 000 Kč
  • vzduch–voda 120 000 – 250 000 Kč
  • země–voda 190 000 – 350 000 Kč

Orientační cenu tepelného čerpadla pro váš dům najdete v naší produktové nabídce.

 

Tepelné čerpadlo na klíč od ČEZ

Jakmile nám pošlete poptávku po tepelném čerpadlu, připravíme vám orientační nabídku a následně vás navštíví náš specialista, aby zjistil více detailů přímo na místě. Společně se pak pobavíte o nejlepším řešení topení a ohřevu vody u vás doma. Po návštěvě technika obdržíte finální návrh, v případě vašeho souhlasu podepíšete smlouvu a následně proběhne instalace tepelného čerpadla.

Pokud by vás napadlo, že si tepelné čerpadlo nainstalujete doma sami a snížíte tím náklady na montážní práce, pak se do toho raději nepouštějte. Instalace tepelného čerpadla totiž vyžaduje zkušenosti a dodržení řady technických norem.

 

Jak se připravit na instalaci tepelného čerpadla?

Před instalací je nejdůležitější vyřešit, kde bude tepelné čerpadlo stát. U typu vzduch–voda vám s výběrem nejvhodnějšího umístění pomůže odborný technik. A jak by mělo vypadat místo pro tepelné čerpadlo? Venkovní část čerpadla se obvykle umístí na betonové patky poblíž vnitřní části čerpadla, která se napojí na topnou soustavu. Při výběru vhodného místa se zohledňuje dobré proudění vzduchu, jednoduchý přístup pro případné servisní zásahy a také akustické podmínky. U varianty země–voda je vhodný geologický průzkum, který bude rozhodující pro volbu nejlepšího umístění vrtu a zemních kolektorů.

 

Jak je to s dotacemi na tepelné čerpadlo?

Máte-li novostavbu (tedy objekt, který nebyl zkolaudován před více než 2 lety), do které chcete jako hlavní zdroj vytápění použít tepelné čerpadlo, pak bohužel nemáte nárok na žádnou dotaci. Tu byste získali pouze v případě, že si na střechu umístíte fotovoltaiku, která bude s tepelným čerpadlem spolupracovat. Pak je tu možnost získat příspěvek až 140 000 Kč z programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Jestliže přecházíte z kotle na tuhá paliva na vytápění tepelným čerpadlem, můžete za určitých podmínek dosáhnout na Kotlíkovou dotaci ve výši až 130 000 Kč, v rámci programu NZÚ lze získat až 100 000 Kč.

Tip! Obraťte se na náš zákaznický servis. Rádi vyřídíme žádost o dotaci za vás.

17. 3. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

První tepelné čerpadlo sestrojil Robert C. Webber na konci 40. let 20. století a v České republice se začalo hojně využívat až po roce 2000. Jak přesně funguje a jaké přírodní zákony byly inspirací pro sestavení tepelného čerpadla?

14. 9. 2022
7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

Chcete vědět, jak vyřešit odhlučnění tepelného čerpadla? Inspirujte se naším článkem, ve kterém vám přinášíme praktické tipy, jak snížit hluk.

12. 9. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Když už máte bazén, určitě se v něm chcete koupat častěji než jenom během tropických dní v létě. Abyste měli vodu teplou jako kafe, využijte tepelné čerpadlo speciálně určené pro bazény. Podle čeho ale vybírat?

8. 9. 2022
Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Chcete snížit spotřebu elektřiny v domě a hledáte nový zdroj vytápění, kterým nahradíte ten stávající? Pak je právě teď ten správný čas věnovat pozornost tepelnému čerpadlu. Jak funguje, jak vám pomůže snížit spotřebu elektřiny, kolik stojí a pro koho je vhodné?

15. 6. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Tepelné čerpadlo je skvělým zdrojem vytápění i ohřevu vody. Na trhu je ale víc druhů a vy si nejste jisti, jak vybrat to správné? Poradíme vám, podle čeho vybírat, aby vám tepelné čerpadlo dobře sloužilo a byli jste s ním opravdu spokojení.

20. 4. 2022

Nejčtenější články