Tepelná čerpadla

Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Zdroj: Freepik.com

Ideální teplota v bazénu je do 28 °C

Úniku tepla zamezíte například dobrou solární plachtou na bazén. Abyste vodu vyhřáli na příjemnou teplotu a využívali bazén co nejčastěji, pořiďte si tepelné čerpadlo. To je úspornější než klasické elektrické čerpadlo, a navíc si díky vysokému výkonu poradí s vyhříváním vody i během nižších venkovních teplot. Díky tomu budete mít vodu ohřátou na příjemnou teplotu a využijete bazén naplno.

Výkon tepelného čerpadla se odvíjí od velikosti a objemu bazénu

Při výběru tepelného čerpadla berte v potaz velikost a objem bazénu. Čím větší bazén máte, tím výkonnější tepelné čerpadlo potřebujete. Obecně platí, že pro větší bazény o objemu 40 až 50 m3 se nejlépe hodí tepelná čerpadla s výkonem 9 až 12 kW. Velké bazény nad 50 m3 budou vyžadovat ještě výkonnější čerpadlo (nad 12 kW). Ke střednímu bazénu o objemu od 20 do 40 m3 vám postačí tepelné čerpadlo s výkonem od 5 do 9 kW. Tyto údaje najdete u každého tepelného čerpadla.

Kam usadit tepelné čerpadlo pro bazén?

Nejlepší místo pro tepelné čerpadlo je poblíž bazénové filtrace. Sací otvor tepelného čerpadla musí mít kolem sebe dostatek prostoru (dle údajů výrobce), aby se nesnižoval jeho výkon. Ideální je rovná zpevněná plocha nebo štěrkové podloží, které tepelné čerpadlo částečně i odhluční, protože pohltí vibrace. Nepokládejte ho přímo na trávu ani poblíž rostlin. Bazénové čerpadlo by rovněž mělo být chráněno před slunečním zářením a ideálně pod zastřešením.

Invertorové tepelné čerpadlo přizpůsobí výkon aktuální potřebě vyhřívání

Starší tepelná čerpadla pracují buď na plný výkon nebo vůbec. Naproti tomu invertorová tepelná čerpadla si plynule topný výkon regulují. V praxi to znamená, že toto čerpadlo dokáže přizpůsobit výkon aktuální potřebě vyhřívání. Invertorový kompresor čerpadla postupně zvyšuje otáčky a tím dokáže přesně dávkovat potřebnou energii pro zahřátí vody. Hlavní přínosy tak spočívají v úsporách elektrické energie, vyšší spolehlivosti i plynulosti.

Na co si dát při výběru tepelného čerpadla k bazénu pozor?

Všímejte si, jakou míru hluku udává výrobce. Čím tišší, tím lepší. Nejtišší tepelná čerpadla na trhu jsou slyšet zhruba jako tikot hodin. Pokud máte v bazénu slanou vodu, pak to při výběru rozhodně zohledněte. Ne každé tepelné čerpadlo totiž můžete použít k ohřevu slané vody. A v neposlední řadě se zaměřte na již zmiňovaný výkon. Máte-li raději teplejší vodu a váš bazén je na pomezí dvou velikostních kategorií, zvolte raději výkonnější tepelné čerpadlo.

8. 9. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

První tepelné čerpadlo sestrojil Robert C. Webber na konci 40. let 20. století a v České republice se začalo hojně využívat až po roce 2000. Jak přesně funguje a jaké přírodní zákony byly inspirací pro sestavení tepelného čerpadla?

14. 9. 2022
7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

Chcete vědět, jak vyřešit odhlučnění tepelného čerpadla? Inspirujte se naším článkem, ve kterém vám přinášíme praktické tipy, jak snížit hluk.

12. 9. 2022
Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Chcete snížit spotřebu elektřiny v domě a hledáte nový zdroj vytápění, kterým nahradíte ten stávající? Pak je právě teď ten správný čas věnovat pozornost tepelnému čerpadlu. Jak funguje, jak vám pomůže snížit spotřebu elektřiny, kolik stojí a pro koho je vhodné?

15. 6. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Tepelné čerpadlo je skvělým zdrojem vytápění i ohřevu vody. Na trhu je ale víc druhů a vy si nejste jisti, jak vybrat to správné? Poradíme vám, podle čeho vybírat, aby vám tepelné čerpadlo dobře sloužilo a byli jste s ním opravdu spokojení.

20. 4. 2022
Srovnání ceny a instalace tepelného čerpadla země–voda a vzduch–voda

Srovnání ceny a instalace tepelného čerpadla země–voda a vzduch–voda

Přemýšlíte-li o tepelném čerpadle, pak jste určitě narazili na nejčastější typy země–voda a vzduch–voda. Kolik stojí po dotaci i před ní, jaké jsou další náklady spojené s umístěním čerpadla a které tepelné čerpadlo pro vás bude lepší volbou?

19. 4. 2022

Nejčtenější články