Tepelná čerpadla

Srovnání ceny a instalace tepelného čerpadla země–voda a vzduch–voda

Zdroj: Freepik.com

 

Návratnost počáteční investice do tepelného čerpadla

Používání tepelného čerpadla (TČ) je moderním a velmi ekologickým způsobem vytápění i ohřevu vody. Počáteční investice je vyšší, a tak se vám vrátí v horizontu několika let. Vždy záleží na tom, který typ tepelného čerpadla si pořídíte, jakým výkonem bude disponovat, zda bude sloužit jen k vytápění, nebo i k ohřevu vody, případně jaký zdroj vytápění jím nahrazujete. Nejrychleji se investice vrátí při přechodu z elektrokotle nebo plynového kotle.

 

 

TČ země–voda nebo vzduch–voda jsou nejčastějším typem v České republice

V České republice se nejčastěji setkáte se dvěma typy tepelných čerpadel. Ne vždy jsou na určitý pozemek vhodné obě varianty. Podíváme se blíž na jejich pořizovací cenu i princip fungování. Tepelné čerpadlo oceníte v dobře zateplené novostavbě i ve starším domě. Ve starší hůře izolované budově, která má ale dobrou otopnou soustavu, se vám počáteční investice vrátí rychleji, protože se znatelně sníží spotřeba elektřiny. Tepelné čerpadlo si pro svůj provoz bere energii ze 2/3 z okolních zdrojů a z 1/3 potřebuje elektřinu.

 

Tepelné čerpadlo na principu země–voda má stabilní výkon

Země–voda funguje ve všech typech rodinných domů. Je výkonné a jeho provoz nijak neovlivňují venkovní teploty. Tento typ oceníte také v případě, že se vaše nemovitost nachází v oblasti s vyšší nadmořskou výškou, typicky na horách. TČ země–voda je ale náročnější na instalaci i prostor na vašem pozemku. Samotná cena se pak pohybuje mezi 360 000 až 450 000 Kč. Na tepelné čerpadlo bez ohřevu vody lze získat až 80 000 Kč z programu Nová zelená úsporám. Pokud jej použijete i k ohřevu vody, pak můžete dosáhnout až na 100 000 Kč ze stejného dotačního programu. V případě Kotlíkových dotací je možné čerpat až 180 000 Kč.

 

U tepelného čerpadla země–voda bude nutný buď hlubinný vrt, nebo plošné kolektory

Abyste mohli uvažovat o variantě tepelného čerpadla země–voda, musíte mít u domu vhodný pozemek. Varianty uložení jsou dvě, a to buď hlubinný vrt, nebo plošné kolektory.

 

Zdroj: Tenaur.cz

Uložení plošných kolektorů vyžaduje velkou plochu pozemku

Pro uložení plošných kolektorů, budete potřebovat větší plochu pozemku. Jak rozsáhlá by měla být, záleží na několika faktorech – na tepelné ztrátě vašeho domu, výkonnosti čerpadla i typu půdy, kterou máte na pozemku. Vykazuje-li váš dům tepelnou ztrátu například 9 kWh, zaberou vám zemní kolektory asi 300-500 m2 pozemku Tato varianta je nejvhodnější v případě, že dům teprve stavíte nebo máte příliš měkké podloží pozemku.

 

Hlubinný vrt se dá realizovat i na menší ploše

Oproti plošným kolektorům vyžaduje hlubinný vrt méně místa a může být v blízkosti domu. Ideální je tvrdé podloží. Do vrtu se nepouštějte svépomocí, ale objednejte si specializovanou firmu, která má s vrty pro tepelná čerpadla zkušenostiBěžný hlubinný vrt na zahradě u rodinného domu vyžaduje hloubku 100 až 130 m, v některých případech se může jednat i o hloubku 150 m.

 

Tip: Obraťte se na nás, náš technik si prohlédne váš pozemek a navrhne vám nejlepší řešení.

 

Budete potřebovat povolení k vrtu na tepelné čerpadlo?

Ve většině případů za vás veškeré dokumenty obstará firma, která bude projekt realizovat. K provedení hlubinného vrtu je nutné:

  • územní rozhodnutí,
  • stavební povolení,
  • povolení k nakládání s vodami.

 

V některých případech může dojít k posouzení vlivu na životní prostředí, v takovém případě budete potřebovat ještě projektovou dokumentaci.

 

Tepelné čerpadlo vzduch–voda

Při výběru je velmi důležité zohlednit celkovou tepelnou ztrátu domu. Jde o údaj měřený v kWh, který říká, kolik tepla vám utíká z objektu ven. V zásadě platí, že výkon čerpadla byste měli volit tak, aby se tepelné ztráty zcela pokryly. U bytů nebo novostaveb do 120 m² s nízkou tepelnou ztrátou tak stačí čerpadlo s nižším výkonem. Naopak starší dům s vyššími úniky tepla a velkou plochou kolem 200 m² bude potřebovat výkonnější tepelné čerpadlo. Zatímco typ země–voda si bere teplo ze země, typ vzduch–voda využívá teplotu okolního vzduchu. Jeho pořizovací cena je nižší, stojí od 250 000 do 400 000 Kč, a i na něj můžete získat dotaci až 100 000 Kč, v případě nízkopříjmových domácností lze s Kotlíkovými dotacemi dosáhnout až na 180 000 Kč.

 

Zdroj: Tenaur.cz

  

Výkon tepelného čerpadla vzduch−voda během mrazů

Instalace je jednodušší než v předchozím případě. Jednu část umístí technik standardně do kotelny nebo technické místnosti. To zabere asi 1 m². Venkovní část u fasády domu asi 2 m². Instalace probíhá rychle a nevyžaduje další náklady jako v případě typu země–voda. Co se týče výkyvů teplot, TČ vzduch–voda pracuje v mrazivém počasí (od cca 15 stupňů pod nulou) méně efektivně než typ země–voda. V zásadě se ale nejedná o nijak závažný problém, protože skutečně mrazivých dní je v České republice poměrně málo. Průměrná teplota během ledna, tedy nejstudenějšího měsíce v roce, je −6 °C. Tepelné čerpadlo vzduch−voda tak vykazuje velmi dobrou účinnost po celý rok.

 

 

 

 

 

 

 

 

19. 4. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

První tepelné čerpadlo sestrojil Robert C. Webber na konci 40. let 20. století a v České republice se začalo hojně využívat až po roce 2000. Jak přesně funguje a jaké přírodní zákony byly inspirací pro sestavení tepelného čerpadla?

14. 9. 2022
7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

Chcete vědět, jak vyřešit odhlučnění tepelného čerpadla? Inspirujte se naším článkem, ve kterém vám přinášíme praktické tipy, jak snížit hluk.

12. 9. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Když už máte bazén, určitě se v něm chcete koupat častěji než jenom během tropických dní v létě. Abyste měli vodu teplou jako kafe, využijte tepelné čerpadlo speciálně určené pro bazény. Podle čeho ale vybírat?

8. 9. 2022
Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Chcete snížit spotřebu elektřiny v domě a hledáte nový zdroj vytápění, kterým nahradíte ten stávající? Pak je právě teď ten správný čas věnovat pozornost tepelnému čerpadlu. Jak funguje, jak vám pomůže snížit spotřebu elektřiny, kolik stojí a pro koho je vhodné?

15. 6. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Tepelné čerpadlo je skvělým zdrojem vytápění i ohřevu vody. Na trhu je ale víc druhů a vy si nejste jisti, jak vybrat to správné? Poradíme vám, podle čeho vybírat, aby vám tepelné čerpadlo dobře sloužilo a byli jste s ním opravdu spokojení.

20. 4. 2022

Nejčtenější články