Tepelná čerpadla

Zjistěte, jaký výkon tepelného čerpadla pro vás bude nejlepší

 

Zdroj: Freepik.com

 

Tepelné čerpadlo nejen jako chytrá náhrada kotle na tuhá paliva

Zájem o tepelná čerpadla každoročně roste. Je to především z toho důvodu, že tepelné čerpadlo představuje ekologický zdroj vytápění, díky kterému ročně ušetříte kolem 60 % nákladů oproti plynovému nebo elektrickému kotli. Hodí se do starších zástaveb s vyššími tepelnými ztrátami i do novostaveb. A vzhledem k tomu, že v září 2022 končí provoz kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy, budou tepelná čerpadla ještě žádanější. Velmi dobrou volbou je také pořízení tepelného čerpadla v kombinaci s fotovoltaickou elektrárnou nebo se zásobníkem na vodu.

 

Jak funguje tepelné čerpadlo a jaký typ zvolit?

Tepelné čerpadlo přijme teplo z okolního prostředí a předá ho chladivu uvnitř jednotky. To se začne odpařovat a putuje do výparníku. Kompresor následně nasaje plyn z výparníku a dojde k jeho prudkému stlačení. Následně teplo přechází do kondenzátoru, který ohřeje vodu, jenž putuje do radiátorů a ohřívá interiér. Chladící kapalina pak putuje zpět a celý cyklus se neustále opakuje. Když vybíráte tepelné čerpadlo, jako první si musíte zodpovědět otázku, jaký typ pro vás bude ten pravý.

 

Tepelné čerpadlo vzduch–voda

Moderní tepelné čerpadlo, které pracuje na principu vzduch–voda, je tiché a ušetří až 70 % energie oproti elektrokotli. V České republice je to nejprodávanější typ. Při teplotách nižších než −10 °C pracuje na nižší výkon. Čerpadlo získává tepelnou energii z rozdílu teploty venkovního vzduchu a teploty vnitřní kapaliny. I v zimních měsících a při extrémně nízké teplotě se jedná o funkční zdroj tepla. Je ale vhodné mít i záložní zdroj, jako například krb nebo elektrokotel.

Cena: 120 000 – 250 000 Kč

 

Tepelné čerpadlo země–voda

Jedná se o druhý nejprodávanější druh tepelného čerpadla v České republice. Toto čerpadlo je vhodné i do výše položených horských oblastí, protože provoz není nijak omezen výkyvy teplot. Tepelné čerpadlo země–voda získává tepelnou energii ze země, jejíž vlastnosti se během roku nijak nemění. Jeho nevýhodou je velký nárok na prostor u obytné nemovitosti. Pokud zvolíte tento typ, bude nezbytný vrt do země, kam se následně položí zemní kolektor.

Cena: 190 000 – 350 000 Kč

 

Tepelné čerpadlo voda–voda

Jedná se o méně obvyklý typ, protože je třeba bydlet poblíž bohatého vodního zdroje. Kolektor se pak uloží do studně, ale je zcela závislý na tom, jak dobře je studna zásobena podzemní vodou. Je tu také možnost čerpat vodu například z rybníka. Pokud ale nějaký nevlastníte, může být postup v souladu s legislativou související s užíváním vodních zdrojů, které nejsou vaše, poměrně náročná.

Cena: 200 000 – 360 000 Kč

 

Jaký výkon tepelného čerpadla vybrat?

Velký cenový rozdíl je i mezi jednotlivými výkonovými stupni. Při výběru by vás měl zajímat výkon tepelného čerpadla při venkovních teplotách kolem 3 stupňů. Právě to je průměrná venkovní teplota v našich podmínkách během topné sezóny. 

 

Co byste měli vědět, když se zamýšlíte nad výkonem tepelného čerpadla?

  • Jaká je vaše spotřeba energie na vytápění.
  • Jaké jsou tepelné ztráty domu.
  • Zda budete tepelným čerpadlem jen vytápět, nebo i ohřívat vodu.
  • Jaká je během topné sezóny teplota ve vaší lokalitě (horské oblasti budou potřebovat tepelné čerpadlo s vyšším výkonem).
  • Jaký máte doplňkový zdroj tepla (při velkém poklesu venkovní teploty bude potřeba připojit doplňkový zdroj tepla).

 

Je možné, že při špatně zvoleném tepelném čerpadlu se vám rozhodnutí může ve finále prodražit. Pokud se chcete případným komplikacím vyhnout, pak se nám ozvěte telefonicky nebo prostřednictvím kontaktního formuláře. Rádi vám poradíme a zcela zdarma připravíme nezávaznou nabídku šitou na míru vašim potřebám.

 

 

 

 

4. 3. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

Na jakém principu funguje tepelné čerpadlo?

První tepelné čerpadlo sestrojil Robert C. Webber na konci 40. let 20. století a v České republice se začalo hojně využívat až po roce 2000. Jak přesně funguje a jaké přírodní zákony byly inspirací pro sestavení tepelného čerpadla?

14. 9. 2022
7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

7 osvědčených tipů, jak odhlučnit tepelné čerpadlo

Chcete vědět, jak vyřešit odhlučnění tepelného čerpadla? Inspirujte se naším článkem, ve kterém vám přinášíme praktické tipy, jak snížit hluk.

12. 9. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Jak vybrat tepelné čerpadlo pro bazén?

Když už máte bazén, určitě se v něm chcete koupat častěji než jenom během tropických dní v létě. Abyste měli vodu teplou jako kafe, využijte tepelné čerpadlo speciálně určené pro bazény. Podle čeho ale vybírat?

8. 9. 2022
Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Kdy přemýšlet o tepelném čerpadlu?

Chcete snížit spotřebu elektřiny v domě a hledáte nový zdroj vytápění, kterým nahradíte ten stávající? Pak je právě teď ten správný čas věnovat pozornost tepelnému čerpadlu. Jak funguje, jak vám pomůže snížit spotřebu elektřiny, kolik stojí a pro koho je vhodné?

15. 6. 2022
Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Jak vybrat tepelné čerpadlo? Nezáleží jenom na tepelných ztrátách

Tepelné čerpadlo je skvělým zdrojem vytápění i ohřevu vody. Na trhu je ale víc druhů a vy si nejste jisti, jak vybrat to správné? Poradíme vám, podle čeho vybírat, aby vám tepelné čerpadlo dobře sloužilo a byli jste s ním opravdu spokojení.

20. 4. 2022

Nejčtenější články