Vytápění

Jak získat dotace na tepelné čerpadlo rychle a jednoduše?

 

Zdroj: Freepik.com

 

Kolik stojí tepelné čerpadlo?

Kolik stojí tepelné čerpadlo, záleží na lokalitě, tepelných ztrátách nemovitosti, zastavěné ploše i technických možnostech objektu. To vše má vliv na typ čerpadla, který pro vás bude nejvhodnější. Ceny se přitom pohybují v následujících částkách:

  • voda–voda 200 000 – 360 000 Kč
  • vzduch–voda 120 000 – 250 000 Kč
  • země–voda 190 000 – 350 000 Kč

Orientační cenu tepelného čerpadla pro váš dům najdete v naší produktové nabídce.

 

Proč si pořídit tepelné čerpadlo v roce 2022?

Jak už bylo řečeno, tepelné čerpadlo je nenáročné na údržbu. Zároveň ušetříte za energie, což při současném nevyzpytatelném vývoji jejich cen může být terno! U tepelného čerpadla navíc můžete využít již existující rozvody a radiátory a není tak potřeba investovat peníze navíc například do podlahového vytápění. Velkou výhodou je také ovládání pomocí aplikace v mobilním telefonu. Ještě rychlejší návratnosti počáteční investice dosáhnete, pořídíte-li si vedle tepelného čerpadla i fotovoltaiku.

 

Tepelné čerpadlo zvládne i velký mráz

Ohledně tepelného čerpadla koluje mýtus, že nezvládne velké výkyvy teplot nebo období tuhých mrazů. Ve skutečnosti se nemusíte bát umístit ho i do výše položených oblastí. Běžné tepelné čerpadlo pracuje i při −15 °C, některé typy zvládnou i teplotu −20 °C. Do horských lokalit je nejvhodnějším typem země–voda, protože na jeho provoz nemají výkyvy teplot žádný vliv. K tepelnému čerpadlu je vhodné mít ještě sekundární zdroj vytápění, jako například krbová kamna.

 

Dotace na tepelná čerpadla 2022

V jaké výši budete moct čerpat dotaci, záleží na výkonu a typu tepelného čerpadla. Pokud aktuálně řešíte přechod na tepelné čerpadlo, pak můžete využít jeden z dotačních programů pro rok 2022. Jaké jsou vaše možnosti?

 

Kotlíková dotace na tepelné čerpadlo pro nízkopříjmové domácnosti

První variantou jsou kotlíkové dotace. Tento balíček příspěvků je speciálně určen pro nízkopříjmové domácnosti, případně pro lidi v důchodovém věku, kteří mají na dotaci nárok automaticky, pokud nesdílí domácnost s výdělečně činnými členy. Za nízkopříjmovou domácnost se považuje taková domácnost, kde měsíční čistý příjem jednoho člena domácnosti není vyšší než 14 242 Kč. Díky kotlíkové dotaci můžete získat příspěvek ve výši až 130 000 Kč.

Od 1. září 2022 bude povoleno používat pouze kotle 3. a vyšší emisní třídy. Pokud máte kotel na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy, čeká vás výměna za ekologičtější zdroj vytápění, kterým může být právě tepelné čerpadlo. Týká se vás to a spadáte do kategorie žadatelů s nižšími příjmy? Rádi vám pomůžeme a podáme žádost o dotaci za vás.

 

Dotace Nová zelená úsporám na tepelné čerpadlo

Druhou možností je pak program Nová zelená úsporám. Tento projekt začal běžet v roce 2014 a na podzim roku 2021 začala jeho nová etapa. Cílem projektu je kromě výměny neekologických zdrojů energie pro vytápění také podpora hospodaření s dešťovou vodou nebo výstavba infrastruktury pro elektromobilitu. O prostředky tak mohou požádat majitelé rodinných domů a bytů, obce a města, pověření vlastníci bytových jednotek, developeři nebo bytová družstva.

Nově mohou podat žádost také majitelé rekreačních domů. Příspěvek se pohybuje od desítek po stovky tisíc korun, vždy záleží, jak velký rozsah úprav budete provádět. Na tepelné čerpadlo určené k vytápění můžete získat dotaci až 80 000 Kč. Na tepelné čerpadlo s ohřevem vody až 100 000 Kč. Zažádat můžete i v případě, že chcete tepelné čerpadlo do novostavby. O dotaci z programu Nová zelená úsporám si můžete požádat sami na www.novazelenausporam.cz nebo za vás žádost vyřídíme my.

 

Tip! Pokud se na vás dotace z nějakého důvodu nevztahuje, máme pro vás řešení v podobě našeho úvěru na technologie. Pomůžeme vám pokrýt až 100 % nákladů na nové tepelné čerpadlo bez poplatků za vyřízení nebo předčasné splacení úvěru.

 

 

 

 

 

11. 3. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Osvědčené způsoby, jak zjistit orientační tepelnou ztrátu domu

Osvědčené způsoby, jak zjistit orientační tepelnou ztrátu domu

Zajímá vás, jak co nejrychleji a nejjednodušeji zjistíte tepelné ztráty domu? Pak čtěte dál, máme pro vás osvědčené způsoby, jak na to.

16. 2. 2023
5 investic, díky kterým ušetříte za energie příští rok. Řešte je ale už teď

5 investic, díky kterým ušetříte za energie příští rok. Řešte je ale už teď

V minulých článcích jsme si představili investiční i neinvestiční řešení, díky nimž ušetříte za elektřinu či plyn ještě letošní sezónu. Dnes si řekneme o 5 investičních řešeních, která vám radikálně sníží spotřebu energií příští rok, ale je dobré o nich uvažovat s předstihem.

15. 12. 2022
Vyměňte stávající okna za izolační trojskla

Vyměňte stávající okna za izolační trojskla

Snížit spotřebu energií na vytápění můžete i prostřednictvím lepšího zateplení svého bytu či domu. Jednou z možností je omezení tepelných ztrát pomocí izolačních trojskel.

4. 12. 2022
Jak snížit spotřebu energií na vytápění ještě tuto sezónu?

Jak snížit spotřebu energií na vytápění ještě tuto sezónu?

Jak velkou spotřebu energií na vytápění máte, závisí na mnoha faktorech. Jiná bude ve velkém domě a jiná v malém bytě, který má z každé strany sousedící byt. Inspirujte se tipy, jak okamžitě snížit výdaje na vytápění.

13. 11. 2022
Jak na správné nastavení termostatu při vytápění a ohřevu vody?

Jak na správné nastavení termostatu při vytápění a ohřevu vody?

Zima se kvapem blíží a domácnosti začaly naplno topit. Jak nastavit termostat, aby vám v bytě či domě bylo příjemně a zároveň abyste zamezili spotřebě energií navíc?

10. 11. 2022

Nejčtenější články