Vytápění

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Zdroj: Freepik.com

 

Cenové odhady, které najdete v tomto článku, berte jako orientační. Cílem není dát vám přesnou kalkulaci, to ani není v našich možnostech, ale poskytnout vám základní přehled jednotlivých paliv a zdrojů vytápění domácnosti. Zajímají vás přesnější čísla? Porovnejte si náklady v nejnovější kalkulačce TZB-info.

 

1. Vytápění elektřinou

elektrickým kotlem nemusíte řešit žádnou spalinovou cestu jako v případě vytápění například dřevem. Na druhou stranu se čistě elektrické topení řadí mezi nejdražší způsoby vytápění. Ale vždy záleží na konkrétní domácnosti. Pokud se jedná například o malý byt v novostavbě, je to jiný případ než vytápění starého domu, kde je špatná izolace. Za takových okolností už by se topení elektřinou mohlo zbytečně prodražit.

 

Pokud se vás týká již zmiňované vytápění pomocí elektřiny ve starším, špatně zatepleném domě, pak můžete zvážit několik opatření, která vám mohou pomoci se snížením spotřeby.

 

Tepelné čerpadlo

Zvažte pořízení tepelného čerpadla. To ke svému provozu využívá ze 75 % vzduch a pouze z 25 % čerpá elektřinu z distribuční sítě. Je účinnější než elektrokotel, ekologický a nevyžaduje prakticky žádnou údržbu.

 

Fotovoltaická elektrárna

Zajímavou investicí je také pořízení fotovoltaiky. Díky tomu se stanete energeticky soběstačnějšími. Investice do fotovoltaiky na střechu nebo do tepelného čerpadla nejsou zanedbatelné. Máte ale možnost čerpat finanční pomoc z programu Nová zelená úsporám. Pokud si navíc pořídíte tepelné čerpadlo nebo fotovoltaickou elektrárnu od ČEZ, vyřídíme žádost o dotaci za vás a o nic se nemusíte starat.

 

Tip! Zjistěte víc informací o tom, jak snížit spotřebu energií. V ČEZ Akademii jsme pro vás připravili zajímavá videa s předními odborníky a články, které vám pomohou šetřit.

 

Shrnutí výhod a nevýhod vytápění elektřinou

Výhody:

  • Nižší pořizovací náklady na kotel.
  • Ekologický a tichý chod.
  • Nemusíte řešit kontroly a čištění komínu.

Nevýhody:

  • Vyšší provozní náklady (vytápění staršího domu může ročně vyjít i na 100 000 Kč).
  • Maximální závislost na distribuční síti (ta je nižší, pokud máte FVE a vyrábíte vlastní elektřinu).

 

2.     Vytápění plynem

Vytápíte doma plynem? V roce 2023 se průměrná cena plynu pohybuje pod vládním stropem, který byl nastaven na 3 025,00 Kč s DPH za MWh.

 

Tip! S plynem od ČEZ budete mít ještě výhodnější cenu. Podívejte se na aktuální ceník plynu pro rok 2023.

 

S kvalitním plynovým kotlem snížíte náklady na energie až o 25 %

Pokud je pro vás jasným zdrojem vytápění plyn, pak se rozhodně zaměřte na kvalitní kondenzační plynový kotel. Díky němu totiž můžete snížit svoje náklady na energie až o 25 %. Kondenzační plynový kotel totiž umí využít kondenzační páru ze spalin a jeho účinnost dosahuje až 105 %, je tak nejúčinnější ze všech zdrojů.

 

Pořízení kondenzačního plynového kotle s sebou ale nenese jen investici do samotného zařízení, bude také třeba nechat vyvložkovat komín kvůli kondenzátu. Počítejte také s pravidelnou kontrolou plynového kotle a spalinové cesty. Kotle Viessmann, které nabízíme, jsou certifikovány pro vytápění zemním plynem, ale i dalšími palivy různé kvality (LPG, vodík, bioplyn).

 

Tip! Postaráme se o kontrolu spalinové cesty a budeme hlídat termíny za vás.

 

Shrnutí výhod a nevýhod vytápění plynem

Výhody:

  • Přijatelné pořizovací i provozní náklady.
  • Kondenzační plynový kotel má nejvyšší účinnost.

Nevýhody:

  • Emise skleníkových plynů.
  • Potřeba připojení k plynovodu.

 

3.     Vytápění biomasou – pelety

Biomasa je souhrnný název pro různorodá paliva, jako jsou například pelety nebo štěpka. Pelety se dodávají v podobě slisovaných granulí a spalují se ve speciálních automatických kotlích nebo kamnech na pelety. Jsou maximálně šetrné k životnímu prostředí a kotel není třeba nijak obsluhovat. Je tam automatický zásobník, který udělá většinu práce za vás. Na druhou stranu je třeba zásobu pelet někde uskladnit a musíte na to mít prostor. Kotel na pelety je relativně drahou investicí, jeho cena se pohybuje kolem 150 000 Kč. Nejlevnější kotel na pelety najdete i za 50 000 Kč, ten nejdražší ale vyjde i na půl milionu.

  • Výhody:
    • Obnovitelný zdroj energie.
    • Snížení uhlíkové stopy.

 

  • Nevýhody:
    • Potřeba prostoru pro skladování biomasy.
    • Vyšší náklady na pořízení a údržbu zařízení.

 

4.     Vytápění hnědým uhlím

Topení uhlím je neustále spojováno s určitou neekologičností a špatným ovzduším. V Česku se nalézá přibližně 1 500 milionů tun černého uhlí a 3 000 milionů tun uhlí hnědého. Jedná se tedy o zdroj, kterého je v České republice dostatek. Samotné spalování uhlí není z hlediska znečišťování ovzduší problémem. Tím bývají zastaralé kotle. Dnešní moderní technologie umožňují spalovat uhlí s účinností přes 90 % a s emisemi srovnatelnými s kotli na biomasu.

 

Shrnutí výhod a nevýhod vytápění uhlím

Výhody:

  • Jedno z nejlevnějších a dostupných paliv. Oproti topení čistě na elektřinu vyjde topení uhlím zhruba na polovinu.

 

Nevýhody:

  • Nutnost dovozu uhlí a jeho uskladnění.
  • Starost o kotel a náklady na pravidelnou údržbu.

 

5.     Vytápění dřevem

Dřevo je nejlevnějším palivem. Cena se odvíjí od toho, kde si dřevo kupujete, zda pořizujete již nasekané špalky, nebo si velké kusy nařežete sami. Výhřevnost pak závisí na tvrdosti dřeva nebo jeho stáří. Čerstvé dřevo je nasáklé vodou, i když se to na první pohled nemusí zdát. Výhřevnost mokrého dřeva je pak až 3× nižší než v případě vyschlých kusů, což je škoda. Dřevo je přírodní a zcela ekologické. Nejvhodnější je tvrdé dřevo, jako buk, dub nebo habr. To poskytuje stabilní hoření i dobrou výhřevnost. Na rozhoření ohniště je dobré použít měkké dřevo, jako je smrk nebo topol.

U vytápění dřevem počítejte s tím, budete muset komín pravidelně čistit a kontrolovat. Ve výsledku se ale jedná o jednu z nejlevnějších možností. Bude vás to ale stát nějakou práci navíc (štípání, uskladnění dřeva, nošení ke kamnům, vyklízení kamen).

 

Shrnutí výhod a nevýhod vytápění dřevem

Výhody:

  • Lokální a relativně levné palivo.
  • Možnost využití popela např. do kompostu.

 

Nevýhody:

  • Emise znečišťujících látek.
  • Potřeba dostatečného skladovacího prostoru pro dřevo.
  • Potřeba pravidelné údržby a čištění kamen.

 

Závěrem

Abyste vybrali ten správný zdroj vytápění, je dobré znát tepelnou ztrátu objektu. Každá domácnost je specifická. Novostavby mají jiné nároky než starší domy či byty se špatnou izolací. Do každé domácnosti se tak bude hodit jiný zdroj vytápění a nelze jednoznačně říct, který typ to tím pravým ve vašem případě. Někdy se vyplatí kombinace několika zdrojů. Záleží na financích i dalších faktorech. Jednoznačně nejlevnější palivo nemusí být nejlepší volbou. Vždy je dobré se poradit s odborníkem.

 

16. 11. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022
Kdy začíná topná sezóna a jak během ní topit v bytě nebo rodinném domě?

Kdy začíná topná sezóna a jak během ní topit v bytě nebo rodinném domě?

Zajímá vás, jak je to s topnou sezónou a co najdete ve vyhlášce? Máme pro vás i několik šikovných tipů ohledně vytápění bytu i rodinného domu, které se vám budou hodit.

2. 10. 2022

Nejčtenější články