Vytápění

Jak správně větrat v zimě?

 

Zdroj: Pixabay.com/cs

 Proč je větrání důležité?

Výměnou vzduchu pouštíte dovnitř kyslík a zabraňujete koncentraci oxidu uhličitého. Ten se nebezpečně zvyšuje v malých nevětraných místnostech a tam, kde je současně hodně lidí. Pokud je CO2 příliš, můžete pociťovat ztrátu energie či nepříjemné pobolívání hlavy. Právě proto je potřeba několikrát denně důkladně vyvětrat. Větráním snížíte riziko vzniku plísně, která oslabuje imunitu a je příčinou různých druhů alergií.

 Větrejte tak, abyste nepřišli o nastřádané teplo

Možná se vám během zimy nechce příliš otevírat okna, abyste nepřišli o teplo. Při správném větrání vám ale náklady na topení nevzrostou, protože se vyhřáté stěny nestihnou ochladit. Stačí jen dodržet několik pravidel efektivního větrání.

Okna otevírejte celá a na kratší dobu

Během studených zimních měsíců stačí, když otevřete okna maximálně na 10 minut. Je jasné, že máte zároveň puštěné topení. Jak tedy správně větrat? Úplně se vyhněte otevírání oken „na mikračku“. Vzduch v místnosti se za tak krátkou dobu nestihne vyměnit a zbytečně ztrácíte teplo. Navíc otevíráním oken na dlouhou dobu trpí v chladu těsnění nebo okenní rámy. Držte se pravidla rychlého a intenzivního větrání. Díky tomu nebudou úniky tepla nijak markantní.

 Pozor na vlhkost v místnosti

Plastová okna sice perfektně těsní, ale také zamezují proudění vzduchu v místnosti. Okno proto otevírejte vždy, když skončíte s vařením, praním, žehlením nebo sprchováním. Právě tehdy je v pokoji největší vlhko a s ním přichází riziko vzniku plísní. Větrejte proto několikrát za den a vždy, když se zvedne koncentrace vlhkosti v místnosti.

 Zajistěte si kvalitnější spánek

Zvýšenou pozornost věnujte ložnici. Kvalitní spánek je jedním z pilířů dobrého zdraví, takže ho rozhodně nepodceňujte. Čerstvý vzduch vám pomůže lépe usnout a samotný spánek bude kvalitnější. Ložnice by neměla být přetopená, ideální teplota je 18 °C. Než si půjdete lehnout, na několik minut otevřete okno dokořán. Uvidíte, že se vám bude lépe usínat i spát.

 

 

 

 

20. 1. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články