Vytápění

Jak se připravit na topnou sezonu?

Kdy začíná topná sezona?

Oficiální topná sezona pro dálkově dodávané teplo začíná 1. září a trvá až do 31. května. Současně je ale nutné splnit podmínku, že venkovní teplota klesne během dvou po sobě jdoucích dnů pod 13 stupňů Celsia a lze očekávat, že nízké teploty budou pokračovat i nadále. V domácnostech s vlastním zdrojem tepla je ale samozřejmě situace odlišná.

Kominíka si objednejte zavčas

V první řadě musíte myslet na kontrolu komínu a kotle. Čisticí a revizní práce provádí kominictví. Zejména u kotlů na tuhá paliva je nutné komín důkladně očistit od sazí. Kromě toho se kontroluje, že komín správně táhne a po technické stránce je v pořádku odshora až po kotel.

Podcenit byste neměli ani revizi samotného kotle. Kontrola se provádí zpravidla jednou ročně, záleží ale na konkrétním typu kotle.

Kominíků je v České republice nedostatek a spolehlivé firmy čelí vysoké poptávce. Nezapomeňte si proto služby kominíka rezervovat s předstihem. Na poslední chvíli byste již nemuseli uspět.

Máte naskladněno palivo?

Zavčas objednejte také novou zásobu tuhého paliva, ať už jde o uhlí, dřevo, či dřevěné pelety. Těsně před topnou sezonou, kdy je poptávka největší, nakoupíte pravděpodobně dráž a na dodávku budete déle čekat.

TIP: Chcete modernější a efektivnější způsob topení? Netahat se s uhlím a dřevem? Pak stačí vyměnit starý kotel na tuhá paliva třídy 1 a 2 za moderní řešení, ideálně s využitím Kotlíkové dotace.

Pokud topíte plynem, topná sezona vás v tomto ohledu samozřejmě netrápí.

Nezapomeňte na revizi plynových topidel

Kromě již zmíněného kotle by měly revizí pravidelně procházet i další plynové spotřebiče. Jde zejména o plynová topidla (tzv. vafky) a průtokové ohřívače (karmy). Revize jednou ročně by měla být samozřejmostí. Dlouhodobě neservisované spotřebiče mohou být méně efektivní, v extrémních případech i životu nebezpečné.

Radiátory otřete, odvzdušněte a zkontrolujte

Máte-li doma klasické radiátory, nezapomeňte je zbavit veškerého prachu. Jakékoliv nečistoty snižují jejich efektivitu. To platí i o případných překážkách – přes radiátory by neměly přesahovat záclony, závěsy, neměly by být zastavěny nábytkem.

Před topnou sezonou také doporučujeme radiátory odvzdušnit, zkontrolovat, že netečou a že ventil správně funguje.

Máte dobře utěsněno?

Dále zkontrolujte, že vám těsní okna a dveře. A to jak dveře vchodové, tak interiérové. Teplota jednotlivých místností by se totiž měla lišit. Zatímco předsíň a ložnici můžete vytápět na nižší teploty, v obývacím pokoji je obvykle žádoucí teplota vyšší. Dobře těsnící interiérové dveře pomohou v tomto směru k vyšší efektivitě.

Podívejte se i na smlouvy

V neposlední řadě byste měli jednou za čas revidovat své smlouvy s dodavateli energií. Neplatíte za plyn a elektřinu zbytečně moc? Změna dodavatele vám může pomoci k finančním úsporám.

 

 

12. 11. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články