Elektřina

Zdražení elektřiny a plynu: Jak funguje trh s energiemi na burze?

Zdroj: Freepik.com

Obchod s elektřinou na burze v Lipsku

Pro obchod s energií vyrobenou v České republice je velmi důležitá burza v Německu, konkrétně v Lipsku, protože právě tam se obchoduje s energiemi pro střední Evropu, kam spadá i Česká republika. Existují i další evropské burzy, ale tato je pro ČR nejzásadnější. Právě na ní se obchoduje s elektřinou z různých států. Evropa buduje jednotný trh již více než 20 let. A ten stojí na principu nabídky a poptávky, což je ten nejzásadnější princip, který ve finále stanovuje cenu elektřiny a plynu na burze, stejně jako stanovuje cenu akcií ČEZ.

 

Jak vzniká cena elektřiny na trhu?

Elektřina je nejvíce obchodovanou komoditou na trhu. Obchoduje se s ní 24/7. Trh s elektřinou je primárně hodinový. Přicházejí na něj jednotlivé elektrárny a nabízejí elektřinu za určitou cenu. Na burze se všechny nabídky seřadí a závěrná elektrárna potom určí cenu i pro ostatní. Ve středoevropském regionu stanovují cenu především uhelné a plynové elektrárny. Ty mají hlavní slovo ve chvíli, kdy je poptávka po elektřině vysoká. Podstatou trhu s energiemi není nic jiného než střet nabídky a poptávky.

 

Proč se využívají plynové elektrárny?

Možná se ptáte, proč právě plynové elektrárny přicházejí s jednou z nejdražších cen elektřiny a proč se v České republice vůbec využívají. V zásadě se dá říct, že celá Evropa a samozřejmě i Česká republika směřuje k bezemisní budoucnosti. Do obnovitelných zdrojů míří velké množství investic. Jenomže ať už se bavíme o větrných, nebo solárních elektrárnách, mají jednu velkou nevýhodu. Absolutní závislost na počasí. Plynové elektrárny potom slouží k tomu, aby pokryly výpadky dodávek. Dají se také postavit poměrně rychle a relativně levně. Náklady na výstavbu plynové elektrárny jsou asi 10× nižší než v případě výstavby jaderné elektrárny. Plyn je sice fosilní palivo, ale plynová elektrárna má mnohem nižší emise skleníkových plynů než například uhelná elektrárna.

 

Výroba elektřiny a emisní povolenky

Je-li řeč o cenách energií, pak jistě narazíte na termín „emisní povolenky“. Ty jsou důležité proto, že právě jejich hodnota se propisuje do koncové ceny elektřiny. Jedna emisní povolenka je ekvivalentem jedné tuny oxidu uhličitého, dusného nebo perfluorovaných uhlovodíků vypouštěných do ovzduší. Je to určitá daň za znečištěné ovzduší a nástroj, jak do roku 2030 snížit emise v Evropě. Ten, kdo potřebuje emisní povolenku pro výrobu elektřiny, musí kvůli tomuto nákladu zvedat cenu svých produktů, a tím pádem je motivovanější k investicím do moderních technologií, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. Do ceny 1 MWh elektřiny tak vstupují výrobní náklady (např. palivo, voda, mzdy atd.), emisní povolenky a marže.

 

Tip! Chcete vědět, z jakých položek se skládá cena elektřiny pro koncového zákazníka? Podívejte se na skladbu ceny elektřiny a výpočet celkové roční platby za elektřinu.

 

Zastropování cen energií pro rok 2023

Energetická krize a vysoké ceny energií obchodovaných na burze se musely dříve nebo později promítnout do faktur téměř každé domácnosti. Dodavatelé energií zvedali svým zákazníkům zálohy především z toho důvodu, aby nedošlo k příliš vysokým nedoplatkům při ročním zúčtování. I tak ale byly částky na fakturách příliš vysoké a pro některé firmy až devastující. Do hry proto vstoupilo vládní nařízení, které je již schválené a začne platit od 1. ledna roku 2023 po celý rok 2023. Vláda zastropovala cenu elektřiny, a tím pádem nemůžete platit víc, než udala vláda. Váš dodavatel energií vám proto do konce loňského roku poslal informaci o nové výši záloh. O úpravu výše záloh nebylo nutné žádat. Dodavatel vám ji změnil automaticky a o této skutečnosti vás informoval s minimálně 30denním předstihem.

 

 

 

 

 

 

 

 

17. 1. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

V situaci, kdy si vybíráte nového dodavatele elektřiny nebo plynu či budete měnit stávající smlouvu, je třeba přemýšlet o fixaci. Jedná se v podstatě o příslib, že během smluvené doby se vám nijak nezvýší cena za energie. Má to ale smysl v roce 2023, kdy platí zastropování cen energií?

3. 10. 2023
Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Loňský rok se nesl ve znamení kolísavých cen energií a finančních problémů, kterým čelila nejedna domácnost. Během energetické krize v roce 2022 měli občané možnost požádat si o celou řadu mimořádných příspěvků a finanční pomoci. Jak to ale bude v roce 2023? Zjistěte, na co máte nárok a co se od loňského podzimu změnilo.

17. 9. 2023
Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Zavedení elektřiny do novostavby není tak těžký proces, jak se může na první pohled zdát. Co vás čeká a nemine, než si doma konečně posvítíte?

4. 9. 2023
Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Jste v situaci, že se stěhujete, pronajímáte si byt nebo kupujete novou nemovitost? Dřív nebo později přijde čas na přepis energií. Poradíme vám, jak na to.

24. 1. 2023
Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Ceny za energie se dost různí. Kolik zaplatí jedna osoba za elektřinu ve městě a jak je na tom celá rodina, která žije v menší obci v rodinném domě? Přinášíme vám dva modelové příklady.

22. 1. 2023

Nejčtenější články