5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Zdroj: Freepik.com

1. Aby solární panely pracovaly správně, musejí zůstat čisté

Výrobce sice uvádí, že jsou bezúdržbové, nicméně doporučujeme je alespoň 1× až 2× ročně očistit tlakovou vodou (vapkou) se speciálním přípravkem na čištění solárních panelů, setřít je stěrkou nebo v zimě omést smetákem, aby se na fotovoltaice nedržela vrstva sněhu. Nespoléhejte se na to, že solární panely čas od času oprší nebo po nich sklouzne sněhová přikrývka. Hlavně blízko silnic se na panelech usazují mastnoty, které na sebe lepí pyl i prach a vytvářejí tenkou vrstvu špíny, která zbytečně snižuje propustnost světla, a tím i výkon fotovoltaiky.

2. Začněte využívat odložené starty u domácích spotřebičů

Konečně vyrábíte vlastní elektřinu. Je tedy na čase popřemýšlet o odložených startech jednotlivých spotřebičů, pokud jste je dosud nevyužívali. V případě, že tuto rutinu dobře znáte, pak jste nejspíš prali prádlo nebo zapnuli myčku během nízkého tarifu (pokud jste na něj měli nárok). S fotovoltaikou a vlastní elektřinou ale naprogramujte odložený start na polední čas. Právě v této době je výroba elektřiny nejvyšší díky největšímu dopadu světelných paprsků na povrch solárních panelů. Vyrobenou elektřinu tak využijete efektivně.

Zdroj: Freepik.com

3. Změňte nastavení bojleru, aby ohříval vodu kolem poledne

Stejné pravidlo použijte i v případě bojleru, který pomocí solárních panelů ohřívá vodu v domě či bytě. Solární ohřev je vynikající způsob, jak za minimální provozní náklady získávat teplou vodu po celý den. Bojler přenastavte tak, aby ohříval vodu v momentu, kdy je slunce nejsilnější. Tedy opět kolem poledne. Někdy toto nastavení vyžaduje úpravu stykače, který se u bojleru používá proto, aby nahříval vodu jen během nízkého tarifu.

4. Chytrá domácnost vám pomůže využívat elektřinu efektivně

Naučte se využívat také chytrou domácnost. Na všechny zmiňované věci nemusíte neustále myslet sami. Pokud máte chytrou domácnost, můžete si nastavit scénář, díky kterému se vybrané spotřebiče sepnou přesně ve chvíli, kdy fotovoltaika vyrábí elektřinu na plný výkon. Algoritmus umí podle předpovědi počasí vytvořit odhad, kolik elektřiny vyrobíte, a tomu následně přizpůsobí spotřebu v domácnosti.

Tip: Zjistěte víc o chytré domácnosti, která vám pomůže snížit spotřebu energie.

5. S fotovoltaikou bude provoz klimatizace téměř zadarmo

Největší výkyvy tepla bývají blízko pod střechou, typicky v hůře izolovaných domech nebo půdních bytech. Během letního období se tam mohou teploty vyšplhat opravdu nepříjemně vysoko. S fotovoltaikou bude provoz klimatizace v podstatě téměř zdarma. Nejefektivněji ji využijete, když ji budete zapínat kolem poledne, kdy FVE vyrobí nejvíc elektřiny. Klimatizaci necháte pracovat celé odpoledne, aby vám vychladila interiér, a večer, kdy výroba elektřiny klesá na minimum, ji vypnete.

Další tipy

Zrychlete návratnost investice do fotovoltaiky a využijte ji efektivněji

Zrychlete návratnost investice do fotovoltaiky a využijte ji efektivněji

Pořídili jste si fotovoltaickou elektrárnu a chcete ji využívat co nejlépe, aby se vám investice do této technologie vrátila co nejdříve? Poradíme vám, jak o vyrobené elektřině přemýšlet, abyste ji využili na maximum.

Doba čtení 3 minuty

Pojistili jste si už své solární panely? Pokud ne, riskujete

Pojistili jste si už své solární panely? Pokud ne, riskujete

Fotovoltaická elektrárna není levnou investicí a měli byste k ní tak přistupovat. V případě, že jste fotovoltaiku dosud nepojistili, udělejte to co nejdřív. Pojištění se vám rozhodně vyplatí.

Doba čtení 2 minuty

Jak nastavit ČEZ Battery Box v zimě?

Jak nastavit ČEZ Battery Box v zimě?

Akumulační systém Battery Boxu najde své uplatnění ve všech domácnostech, které chtějí vyrábět vlastní energii z fotovoltaické elektrárny, ale většinu dne jsou mimo domov. Jak s ním zacházet a jak správně nastavit režim na zimní období?

Doba čtení 3 minuty