Jak nastavit ČEZ Battery Box v zimě?


Zdroj: oigpower.cz

 

Fotovoltaika během zimy snižuje svůj výkon

Pokud máte nainstalovány fotovoltaické panely, pak víte, že nejvíc elektrické energie vyrobí během poledne a typicky v sezóně, kdy je dostatek slunce. V zimě slunečních paprsků rapidně ubývá, a tak fotovoltaika pracuje pouze na cca 20 %. V době nejvyššího poledního výkonu fotovoltaiky obvykle nebývají členové domácnosti doma. Nejvyšší spotřeba elektřiny je tak během rána, než všichni odejdou za svými povinnostmi, a večer, kdy se vracejí domů. Právě z toho důvodu dává smysl uchovávat přebytky elektřiny v ČEZ Battery Boxu a použít ji až ve chvíli, kdy ji skutečně potřebujete. Ve spodní části ČEZ Battery Boxu jsou uloženy baterie, do kterých se během dne ukládají přebytky elektřiny. Box se skládá ještě ze softwaru, pomocí něhož následně dokážete elektřinu distribuovat do celého domu.

 

Tip! Více o tom, jak pracuje fotovoltaika při zatažené obloze, se dočtete zde.

Na zimní režim ČEZ Battery Boxu přejděte už v listopadu

Zhruba od listopadu do března platí, že fotovoltaika pracuje asi na 1/3 svého maximálního výkonu, což horko těžko pokryje aktuální spotřebu elektřiny v domácnosti, natož aby se elektřina ještě naakumulovala do bateriového úložiště. Co tedy přes zimu s battery boxem? V ideálním případě byste ho měli nastavit na zimní režim. Co to ale přesně znamená?

 

Pokud fotovoltaika nevyrábí dostatek elektřiny, máte v podstatě 2 možnosti:

  1. Zvolit zimní režim provozu.
  2. Odstavit systém a nechat jej v režimu stand-by.

 

 

Jak nastavit zimní režim na ČEZ Battery Boxu?

ČEZ Battery Box CBB 3F Home, CBB 3F Home+ nebo CBB 3F Home Premium musí být vybaven řídicím softwarem verze 42, aby nabídl možnost přechodu do zimního režimu. V případě, že nevíte verzi svého softwaru, stačí se podívat do nastavení. V úvodním okně klikněte v pravém horním rohu na datum a čas. Zobrazí se vám nové okno i s vaší softwarovou verzí. Tu lze v případě potřeby upgradovat na vyšší verzi online. Stačí kontaktovat výrobce OIG Power. Samotné nastavení přechodu ČEZ Battery Boxu je velmi jednoduché a zahrnuje jen jeden krok.

 

  • Otevřete dvířka ČEZ Battery Boxu a přepněte spínač s označením SAR směrem nahoru.
  • U novějších modelů ČEZ Battery Boxu jako je Home/Plus 3 F - 10 a Premium 3F - 10 zvolte v nabídce tlačítko Home grid UPS IV.

 

Co se stane po přepnutí ČEZ Battery Boxu do zimního režimu?

Přepnutím daného tlačítka docílíte toho, že se baterie budou udržovat nabité na 100 % až do doby, než deaktivujete spínač SAR, vyberete jiný režim nebo dojde k výpadku distribuční sítě. Dodávky elektřiny do domu budou dál fungovat tak, jak jste zvyklí. Pokud by se náhodou stalo, že fotovoltaika vyrobí přebytek elektřiny, bude tato elektřina odeslána do distribuční sítě (máte-li povoleny přetoky). Zimní provoz fotovoltaiky vám tak díky neustálému dobíjení baterií zajistí, že kdyby došlo k výpadku elektřiny, vy to nepocítíte.

 

Jak odstavit ČEZ Battery Box a nechat jej v režimu stand-by?

Během zimy můžete utlumit spotřebu samotného bateriového systému. V tu chvíli dojde k uvedení zařízení mimo provoz, žádná z funkcí přitom nebude dostupná a měnič zůstane v režimu stand-by. Spotřeba systému je pak do 35 W a elektřinu si bere přímo z distribuční sítě.

 

  1. Nejprve dobijte baterie na hodnotu 80-90 % kapacity.
  2. Pokud používáte TUV řízené přes systém ČEZ Battery Box, nastavte časový plán nahřívání TUV pomocí HD0 signálů nebo zvolte ruční režim (v uživatelské příručce str. 32). Mějte na paměti, že jakmile odstavíte celý systém, vypne se i LCD displej a ohřev již nebudete moci upravit.
  3. Otevřete přední dveře boxu a aktivujte ruční bypass (jistič označený „SA“). Jistič stačí přepnout do polohy nahoru.
  4. Zavřete přední dveře boxu a na displeji klikněte na jakékoli modré tlačítko a potom zvolte ozubené kolečko. Načte se vám rozhraní uživatelského nastavení. Šipkou vpravo se přesunete na další stránku, kde v druhém sloupci najdete „Provoz CBB“ se slovem „Zapnuto“.
  5. Stiskněte „Zapnuto“ a tím dojde k odstavení měniče a jeho přechodu do režimu Stand-by.
  6. Opět otevřete dveře boxu a najděte jističe s označením 1FADC a 2FADC. Oba jističe uveďte do polohy dolů. Tím dojde k vypnutí fotovoltaiky.
  7. V posledním kroku vypněte baterie. Kolébkový vypínač v pogumovaném obalu postupně na každé baterii přepněte do polohy 0. Po dokončení všech kroků bude zátěž celého objektu přesměrovaná na zásobování energií z distribuční sítě.

 

ČEZ Battery Box nikdy zcela nevypínejte

Úplné vypnutí ČEZ Battery Boxu se nedoporučuje a už vůbec by nemělo probíhat svépomocí. Mohlo by dojít k poškození nebo úrazu. Úplné odpojení systému může provést pouze certifikovaný technik. O termín návštěvy technika můžete požádat přímo ve vaší aplikaci v sekci podpora.

Další tipy

Zrychlete návratnost investice do fotovoltaiky a využijte ji efektivněji

Zrychlete návratnost investice do fotovoltaiky a využijte ji efektivněji

Pořídili jste si fotovoltaickou elektrárnu a chcete ji využívat co nejlépe, aby se vám investice do této technologie vrátila co nejdříve? Poradíme vám, jak o vyrobené elektřině přemýšlet, abyste ji využili na maximum.

Doba čtení 3 minuty

Pojistili jste si už své solární panely? Pokud ne, riskujete

Pojistili jste si už své solární panely? Pokud ne, riskujete

Fotovoltaická elektrárna není levnou investicí a měli byste k ní tak přistupovat. V případě, že jste fotovoltaiku dosud nepojistili, udělejte to co nejdřív. Pojištění se vám rozhodně vyplatí.

Doba čtení 2 minuty