Vytápění

3 mýty o topení plynem

Staré plynové spotřebiče mohou být nedostatečně zabezpečené proti úniku oxidu uhelnatého. Pravidelná údržba a moderní přístroje však toto riziko eliminují. Foto: Sies Kranen, Unsplash

 

Jaké kolují mýty o plynovém topení?

1. mýtus: Plynové topení je neefektivní

Pořizovací náklady na plynový kondenzační kotel bývají vyšší, ale jejich provoz je efektivnější a levnější než u starého plynového kotle. Proto se pořizovací cena rychle vrátí na ušetřených prostředcích za energie. Je ale pravda, že pro pořízení plynového kondenzačního kotle je zapotřebí vhodně stavebně upravený prostor (mít zavedenou přípojku, vyvložkovaný komín, kotelnu), jehož úpravy se mohou prodražit.

Samotný provoz plynového topení je však ve srovnání s náklady na vytápění elektrokotlem zhruba dvakrát levnější. U moderního zatepleného rodinného domu o 150 m2 dosahují náklady průměrně kolem 25 000 Kč za rok, nicméně záleží i na výběru dodavatele. 

2. mýtus: Plynové topení je nebezpečné

Podle odborníků jsou nebezpečnější kotle na tuhá paliva. Saze totiž zanášejí komín a v kombinaci se vzduchem se mohou vznítit. Pokud je vzduchu málo, mohou pak při spalování vznikat jedovaté sloučeniny.


Foto: Sam Lion, Pexels

Při vytápění nebo ohřevu plynem se spaluje metan, který neprodukuje škodlivé spaliny. Jestliže ale zanedbáte kontrolu kotle, vzniká nebezpečí nedostatečného odtahu a během veder pak hrozí riziko úniku vysoce nebezpečného oxidu uhelnatého. Moderní přístroje jsou však v tomto ohledu zabezpečené, a pokud u vás probíhá pravidelný servis kotle a měření výskytu oxidu uhelnatého v bytě, nemáte se čeho bát. Existují také detektory, které nebezpečnou sloučeninu ve vzduchu rozpoznají a upozorní na ni.

3. mýtus: O kotel nebo wawky se budu muset neustále starat

Dnes seženete wawky s termostatem či plně automatické kondenzační plynové kotle, které jednou nastavíte a elektronika se stará o jejich bezstarostný chod, a vy si jen termostatem nastavujete požadovanou teplotu. Jednou za rok byste je však měli nechat zkontrolovat a vyčistit odborníkem, stejně tak kouřovod a komín. ČEZ vám může nabídnout službu ČEZ SERVIS VYTÁPĚNÍ za 199 Kč měsíčně, která se postará o plynový kotel v podobě jednorázové roční kontroly kotle a spalinové cesty, a navíc získáte asistenční služby a nonstop linku pro zajištění opravy rozbitého kotle. 

Foto: Pixabay, Pexels

Jak funguje topení plynem

Plynové kondenzační kotle technologicky postupují stále více kupředu – vyhřívání jimi je efektivnější, bezpečnější i levnější. Vytápění zemním plynem má v nynější době stabilní provozní náklady, zatímco ceny elektřiny narůstají. Existují i další výhody:

  • Vytápění plynem je na rozdíl od topení tuhými palivy snadné a pohodlné.
  • Oproti vytápění uhlím nebo dřevem jde o čistší variantu, do vzduchu totiž neunikají prachové částice a snižuje se i množství emisí.
  • Vytápění nebo ohřev teplé užitkové vody plynovým kotlem je efektivní a levné na provoz.
  • Topení plynem se snadno reguluje.
  • Provoz může být plně automatický, u kondenzační technologie navíc s vynikající účinností.
  • Plynový kotel je možné napojit na klasické radiátory nebo na podlahové vytápění.
  • Na plynu můžete také vařit či jím ohřívat vodu.
  • Moderní kondenzační kotle můžete ovládat pomocí mobilního telefonu.


Mezi nevýhody plynového topení bychom pak mohli zařadit povinnost revizí plynových spotřebičů, nutnost plynové přípojky (lze však topit i zkapalněným plynem v zásobníku) a vhodného komínu.

18. 1. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články