Elektřina

Co je to víkendový tarif elektřiny?

Zdroj: jamie street, Unsplash

Chalupařením a chatařením jsou Češi ve světě proslulí: hned po Švédsku vlastní největší počet chalup v přepočtu na jednoho obyvatele. V poslední době se řady chalupníků opět rozrůstají – analýza dat z katastrálních úřadů odhalila, že jen v roce 2020 se prodalo 6630 chat a chalup, což je ve srovnání s předchozím rokem o 13 % více.

Pokud také patříte mezi vlastníky rekreačního obydlí a nechcete při občasných návštěvách utrácet za energie více, než je nezbytně nutné, informujte se u svého distributora energií, jak získat zvýhodněný víkendový tarif.

Co je to víkendový tarif elektřiny?

Tarifní sazba D61d (tzv. víkendový tarif elektřiny) je vhodná pro chataře a chalupníky, kteří využívají svá rekreační obydlí převážně o víkendech. Elektřinu v nízkém tarifu s ní můžete čerpat od pátku 12.00 do neděle 22.00. O víkendu tak zaplatíte za elektřinu až o 2/3 méně než během pracovního týdne.

Konečná cena za kilowatthodinu elektřiny (kWh) se odvíjí od aktuálního ceníku vašeho dodavatele. Pokud chcete mít trvalý přehled o tom, na kolik vás elektřina každoročně vyjde, nechte si zasílat vyúčtování online.

 Díky dvoutarifové sazbě čerpáte elektřinu za výhodnější cenu

Většina domácností platí za spotřebovanou elektřinu stále stejnou cenu, ať už ji čerpá v jakékoli části dne. Jedná se o základní, jednotarifovou sazbu. V případě dvoutarifové sazby se střídají nízký tarif a vysoký tarif.

Příkladem dvoutarifové sazby je zmiňovaný víkendový tarif, kdy v nepracovních dnech čerpáte výrazně levnější elektřinu, zatímco během pracovního týdne zaplatíte za každou odebranou kilowatthodinu znatelně vyšší částku.

Jaké jsou podmínky pro přidělení víkendového tarifu?

Zatímco pro získání jiných zvýhodněných tarifů je většinou nutné splnit řadu požadavků, pro přidělení víkendového tarifu žádné specifické podmínky splňovat nemusíte. Stačí, když pošlete žádost o změnu sazby svému distributorovi, a bude vám schválena.

V případě, že na chatě nebo na chalupě trávíte jen několik dní v roce, můžete kromě víkendové sazby D61d využít také jednotarifovou sazbu D01d, která je vhodná pro domácnosti s minimální energetickou spotřebou.

Na rozdíl od distribuční sazby ve víkendovém režimu odebíráte u sazby D01d elektřinu pouze ve vysokém tarifu, takže její cena zůstává stále stejná.

Kdy se vám víkendový tarif (ne)vyplatí?

Chcete-li si na chatě užívat nerušeného klidu i v průběhu pracovního týdne, je dobré si předem spočítat, zda se vám víkendový tarif vyplatí. Od pátku do neděle sice ušetříte, ale v dalších dnech čerpáte elektřinu ve vysokém tarifu, což se může významně projevit v celoročním vyúčtování.

Při občasném pobytu se však výrazného navýšení výdajů obávat nemusíte. Obecně lze říci, že pokud 55–65 % z celkové spotřeby elektřiny odeberete od pátku do neděle, stále se vám vyplatí dvoutarifová sazba ve víkendovém režimu.

A naopak – připadá-li více než 70 % vaší celkové spotřeby elektřiny na ostatní pracovní dny, zvažte, zda by pro vás nebyla výhodnější právě jednotarifová sazba.

Jak požádat o změnu sazby?

Pokud chcete zažádat o změnu sazby, máme pro vás několik praktických tipů, jak postupovat:

Potřebujete se zeptat na cokoli dalšího? Vyplňte jednoduchý formulář, a my se s vámi obratem spojíme, nebo nás navštivte osobně na některé z našich poboček.

 

 

6. 9. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články