Elektřina

Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Zdroj: Freepik.com

Když vás čeká nová elektrická přípojka k domu

Pokud je u vás stěhování do novostavby takřka na spadnutí, budete dříve nebo později řešit otázku zapojení elektřiny. Stěhujete-li se do bytu v novostavbě, praxe bývá taková, že developer se o připojení nového distribučního místa postará sám a na vás zbyde jen výběr dodavatele. Jestliže je tato povinnost na vašich bedrech, čekají vás dva kroky.

1. Podejte u distributora žádost o připojení elektřiny

Pozor, nespleťte si distributora s dodavatelem energie. Distributor je ten, kdo se stará o připojení a zavedení elektřiny k vám domů, a sami si ho vybrat nemůžete. Na území České republiky figurují celkem tři distributoři elektřiny. Je to ČEZ, EG.D a PRE. U svého distributora si zažádejte o připojení k distribuční soustavě. Pokud se váš dům nachází na distribučním území ČEZ, postačí vám pouze tento formulář. Spadáte-li pod EG.D nebo PRE, musíte se obrátit přímo na ně.

Připojujete-li úplné nové odběrné místo, pak bude celý proces trvat 5–19 měsíců, protože se jedná o rozšíření distribuční sítě.

Jak připravit odběrné místo na připojení elektroměru?

Jakmile od vás distributor získá všechny potřebné dokumenty, domluvíte se na připojení nového elektroměru. Ten měří odebrané množství elektrické energie. Někdy se tomuto měřiči říká elektrické hodiny. S elektroměrem získáte během času jasnou představu o spotřebě i o náhlých výkyvech, díky kterým můžete přizpůsobit výši záloh aktuálnímu stavu. Požádejte svého elektrikáře, aby vybudoval hlavní domovní rozvaděč a elektroměrový rozvaděč. Následně budete potřebovat vystavit revizní zprávu, která poslouží nejen distributorovi, ale i vám, tak si ji dobře uschovejte.

Vyberte si nejlepšího dodavatele elektřiny

Jakmile jste u distributora elektřiny podali žádost o připojení, můžete si sami zvolit dodavatele elektřiny. Jednotlivé nabídky se liší nejen cenou za kWh, ale také rozsahem nabízených služeb. Dodavatelů elektřiny je na trhu celá řada, od menších firem až po velké dodavatele, kteří jsou zároveň i distributory. Kromě ceny byste měli vzít v potaz také pověst, zkušenosti ostatních odběratelů elektřiny, zákaznický servis a způsoby, jak můžete s dodavatelem elektřiny komunikovat. Zajímejte se o to, zda budete mít svůj účet, prostřednictvím něhož lze vyřizovat záležitosti online, zda je možné řešit věci telefonicky nebo zda máte v blízkosti pobočku, kam můžete zajít osobně.

Cena elektřiny se odvíjí i od distribuční sazby

Po zřízení nové přípojky elektřiny je ideální čas na to, abyste se seznámili s distribuční sazbou. Právě ta totiž určuje, kolik ve finále zaplatíte za spotřebu elektřiny. Můžete mít nárok pouze na jednotarifní sazbu, což pro vás znamená, že po celý den odebíráte elektřinu za stejnou cenu. Za určitých podmínek získáte nárok na dvoutarifní sazbu, při níž se během dne střídá vysoký a nízký tarif. Podívejte se na přehled distribučních sazeb elektřiny.

 

4. 9. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

V situaci, kdy si vybíráte nového dodavatele elektřiny nebo plynu či budete měnit stávající smlouvu, je třeba přemýšlet o fixaci. Jedná se v podstatě o příslib, že během smluvené doby se vám nijak nezvýší cena za energie. Má to ale smysl v roce 2023, kdy platí zastropování cen energií?

3. 10. 2023
Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Loňský rok se nesl ve znamení kolísavých cen energií a finančních problémů, kterým čelila nejedna domácnost. Během energetické krize v roce 2022 měli občané možnost požádat si o celou řadu mimořádných příspěvků a finanční pomoci. Jak to ale bude v roce 2023? Zjistěte, na co máte nárok a co se od loňského podzimu změnilo.

17. 9. 2023
Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Jste v situaci, že se stěhujete, pronajímáte si byt nebo kupujete novou nemovitost? Dřív nebo později přijde čas na přepis energií. Poradíme vám, jak na to.

24. 1. 2023
Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Ceny za energie se dost různí. Kolik zaplatí jedna osoba za elektřinu ve městě a jak je na tom celá rodina, která žije v menší obci v rodinném domě? Přinášíme vám dva modelové příklady.

22. 1. 2023
Platíte vysoké zálohy na energie? Co se změní a jak vše ovlivní zastropování cen energií?

Platíte vysoké zálohy na energie? Co se změní a jak vše ovlivní zastropování cen energií?

V současné době se řada domácností potýká s nepříjemným zvýšením záloh na energie. Jaké jsou povinnosti dodavatele a jak vaše faktury ovlivní zastropování cen energií?

20. 1. 2023

Nejčtenější články