Elektromobilita

Dojezd a nabíjení elektromobilu: Dobíjet můžete i doma přes noc

 

 

Tichá, ekologická, nenáročná na údržbu, to jsou auta na elektřinu

Vozy na elektřinu jsou šetrnější k životnímu prostředí, jsou tišší a zaujmou vás propracovanějšími elektronickými systémy. Elektromobily mají nulové emise, takže přímo přispívají k čistšímu ovzduší. Díky své konstrukci jsou nenáročné na údržbu a vyžadují méně oprav než benzinová nebo naftová vozidla. S elektroautem se vyhnete výměně oleje, filtrů, řemenů a nejsou v něm žádné výfukové systémy, přesto se mohou pochlubit vysokým výkonem i svižnou akcelerací. Elektroauta dobijete snadno třemi různými způsoby. V předchozím článku “Proč si pořídit elektromobil” se dozvíte ještě víc.

 

Elektromobil si pohodlně dobijete doma i na cestách

V případě vozů na elektřinu nejste zdaleka odkázáni pouze na veřejné dobíjecí stanice. Ve skutečnosti většina majitelů elektromobilu dobíjí své auto doma. Podívejme se blíž na jednotlivé způsoby dobíjení baterie.

  • Nabíjení auta doma ze zásuvky je nejdostupnějším řešením. Postačí běžná zásuvka a speciální kabel. Nevýhoda spočívá pouze v dlouhém nabíjení, které trvá několik hodin. Klasická 230V zásuvka vám vůz dobije za 8–12 hodin. V podstatě je potřeba mít auto připojené celou noc, abyste ráno mohli zase vyjet. Při opakovaném dobíjení je lepší wallbox, abyste dlouhodobě nepřetěžovali klasickou zásuvku.
  • Další variantou je domácí dobíjecí stanice, tzv. wallbox. Speciální charger zvýší nabíjecí výkon, a tím zkrátí dobu nabíjení auta zhruba o polovinu oproti klasické zásuvce. Plnou baterii získáte za zhruba 3–5 hodin nabíjení.

 

  • Poslední variantou jsou pak veřejné dobíjecí stanice. Vysokokapacitní chargery zvládnou nabít vaše auto během 1 hodiny, takže se nemusíte bát ani delších cest. V současné době je na území České republiky 1 100 dobíjecích stanic a jen ČEZ jich provozuje už téměř 400 a jejich počet stále navyšujeme.

 

Tip: Kabely a wallboxy pro svůj elektromobil najdete zde.

 

Teploty pod 0 °C mírně zkracují dojezd elektromobilu

Je pravda, že se během zimních měsíců může zkracovat vzdálenost dojezdu. Podle testů na tom ale zdaleka nejsou všechny modely aut stejně. Jakmile teplota vystoupá zpátky nad bod mrazu, dojezd auta se opět vrátí do normálu. Během zimních měsíců počítejte s touto odchylkou a při delších cestách dobře naplánujte trasu podle dobíjecích stanic. Elektroauto s plně nabitou baterií může stát na mrazu i několik měsíců a baterie se nevybije. Jinými slovy, pod 0 °C se sice snižuje dojezd, ale s autem normálně odjedete, i kdyby stálo týdny či měsíce na mrazu na parkovišti.

 

Většina elektroaut ujede na 1 nabití okolo 300 km

Baterii byste neměli nechat vybít na 0 % ani ji nabíjet plně do 100 %. Svědčí jí, pokud ji udržujete nabitou mezi 20–80 %. Pro běžného řidiče, který denně najede něco okolo 20 až 50 km a jeho cesta vede nejčastěji do zaměstnání, případně na nákup a zpátky domů je naprosto dostačující, pokud napojí svůj vůz přes noc do domácí zásuvky nebo wallboxu. Jaký dojezd má elektromobil na jedno nabití, je velmi individuální, záleží na typu vozidla, venkovní teplotě i stylu jízdy a dalších faktorech. Na jedno nabití ujedete okolo 300 km, ale může to být i víc. Není třeba se bát jakýchkoli delších tras. Nároky na řidiče jsou v podstatě stejné jako v případě aut se spalovacím motorem. Jen místo běžných benzinových pump budete v mapách hledat dobíjecí stanice, které jsou na vaší cestě k dispozici a u kterých se můžete zastavit.

 

Tip: Podívejte se na mapu našich dobíjecích stanic.

 

Další výhody elektroaut: Na wallbox můžete získat dotaci

Provoz elektromobilu vás vyjde zhruba na 50-80 Kč na 100 km podle toho, jestli nabíjíte doma, ve firmě nebo u „dobíječek“. Síť dobíjecích stanic se neustále rozšiřuje a je jasné, že budoucnost patří právě elektromobilům, jejichž cena se blíží pořizovací hodnotě aut se spalovacím motorem. Podívejte se nabídku elektroaut od nás. A jaké jsou další příjemné benefity?

  • S těmito auty máte u svého distributora elektřiny nárok na dvoutarifní sazbu, to znamená, že elektřinu budete odebírat v rámci výhodnější distribuční sazby.
  • Na domácí dobíjecí stanici můžete získat až 30 000 Kč z dotačního programu Nová zelená úsporám.
  • S elektromobilem nepotřebujete dálniční známku ani neplatíte za parkování v rezidenčních oblastech.
6. 4. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Vyvracíme 5 mýtů o elektromobilech

Vyvracíme 5 mýtů o elektromobilech

Možná se právě rozhodujete, jestli si pořídit auto na elektrický pohon, a máte spoustu otázek. Vyvracíme 5 mýtů, které se kolem elektromobilů vznášejí jak pára nad hrncem. Jak je to skutečně s dojezdem, nabíjením doma a na cestách nebo s kontroverzní výrobou baterií do elektromobilů? A kdy se vlastně majitelům elektroaut vyplatí fotovoltaická elektrárna, je to všechno opravdu tak „zelené“, jak se říká?

12. 10. 2023
Návod: Jak na dobíjení elektromobilu a plug-in hybridu u veřejné nabíjecí stanice ČEZ

Návod: Jak na dobíjení elektromobilu a plug-in hybridu u veřejné nabíjecí stanice ČEZ

Dobíjení elektromobilu na cestách nemusí být žádnou vědou. Obsluha není o nic méně složitá než tankování u klasického stojanu. Stačí k tomu aplikace FUTURE/E/GO skupiny ČEZ, nebo speciální čip. V našem článku se dozvíte vše, co k nabíjení svého elektromobilu potřebujete.

13. 9. 2023

Proč si pořídit elektromobil

Elektromobily se poslední roky těší nebývalé popularitě. Stojí za tím vidina ekologičtějšího přístupu, ale i snaha o úsporu peněz. Přesto se mnoho majitelů vozidel staví k elektromobilům skepticky, a to zejména kvůli vyšší pořizovací ceně. Proč byste si měli elektromobil pořídit?

11. 9. 2021
Které značky elektromobilů jsou v Česku nejoblíbenější?

Které značky elektromobilů jsou v Česku nejoblíbenější?

Elektromobily jsou v posledních letech velkým trendem nejen v zahraničí, ale i u nás. Špičkové automobilky z celého světa dodávají každoročně na trh nové modely, kterými se snaží uchvátit své zákazníky. Jaké jsou výhody elektrovozidel a které značky jsou v Česku nejpopulárnější?

13. 7. 2021
Veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily najdete na stovkách míst, ČEZ nabízí více než 460 stojanů

Veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily najdete na stovkách míst, ČEZ nabízí více než 460 stojanů

Pro více než 7 000 elektromobilů registrovaných v ČR nyní existuje přes 700 veřejných dobíjecích stanic. Kde všude lze nabít elektromobil, jak fungují stojany a proč se vyznat v AC a DC nabíjení? Využijte mapu dobíjecích stanic ČEZ a nabíjejte elektromobil rychle a pohodlně.

19. 3. 2021

Nejčtenější články