Elektromobilita

Které značky elektromobilů jsou v Česku nejoblíbenější?

Zdroj: Depositphotos

 

Vznik elektromobilů

Věděli jste, že první elektromobil spatřil světlo světa již v první polovině devatenáctého století? V roce 1835 ho navrhl a následně sestrojil profesor Sibrandus Stratingh z Holandska se svým asistentem Christopherem Beckerem. V Česku se pak v tomto ohledu zapsal do dějin František Křižík, který sestavil svůj první elektřinou poháněný vůz v roce 1895.

 

Jak funguje elektromobil

Základem pohonů jak čistě elektrických, tak i těch hybridních, je elektromotor. Jedná se o elektrický točivý stroj, který přeměňuje elektrickou energii na mechanickou práci s až 90% účinností, přičemž klasický spalovací motor vykazuje účinnost pouhých 16 až 25 %.

 

Jednotka elektrického pohonu je umístěna na nápravě. Obsahuje elektromotor, který pracuje ve dvou režimech:

  • jako motor spotřebovávající elektřinu z akumulátoru,
  • jako generátor využívající principu rekuperace, což je zpětné získávání energie.

 

Výhody elektromobilů

Jak už název napovídá, elektromobily jsou poháněny elektrickou energií. Díky tomu se vyhnete běžné údržbě, jako je například výměna oleje, olejového filtru nebo svíček. Významnou výhodou elektromobilů je pak skutečnost, že vůz lze dobít prakticky kdekoliv. Můžete využít domácí zásuvku, ale i veřejnou dobíjecí stanici. V ČR síť dobíjecích stanic neustále roste, například skupina ČEZ vybudovala a provozuje už více než 320 nabíjecích stanic, které se nacházejí kolem hlavních tahů nebo dálničních tepen, ale i v menších městech a poblíž nákupních středisek.

 

Oblíbené značky elektromobilů v Česku

Elektromobily u nás rozhodně stoupají na popularitě. V roce 2021 bylo v České republice prodáno celkem 2 646 elektromobilů, přičemž mezi značkami vede Škoda s 832 vozy. Hned v závěsu se drží Volkswagen s počtem 286 a Tesla se svými 253 prodanými elektromobily. Mezi jednotlivými modely pak vedly zejména Škoda Enyaq iV, Volkswagen ID.3 a Tesla Model 3.

 

Zdroj: David von Diemar, Unsplash

 

 

Škoda Enyaq iV

V roce 2021 bylo zaregistrováno celkem 738 elektromobilů modelu Škoda Enyaq iV. Jedná se o špičkové elektrické SUV, které má elegantní a zároveň lehce sportovní vzhled. Model působí prostorným dojmem, a to nejen zvenčí, ale především uvnitř. Ekologický charakter elektromobilu pak doplňují materiály v interiéru, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

 

Škoda Enyaq iV je vhodným a bezpečným vozem jak pro mladý stylový pár, tak i pro čtyřčlennou rodinu. Pořizovací cena vozidla se pohybuje okolo 1 089 900 Kč.

 

Volkswagen ID.3

Jak sám Volkswagen na svých stránkách uvádí, „s modelem ID.3 začíná nová, dynamická éra ve světě elektromobility“. Na český trh byl tento elektrický fešák uveden koncem loňského roku. Jeho baterie mají velkou kapacitu a rychle se dobíjí. Specialitkou tohoto vozidla je pozdrav – ID.3 vám prostřednictvím světel dokáže říct „ahoj“. Cena tohoto elektromobilu startuje na 888 900 Kč.

 

Tesla Model 3

Tesla by se dala považovat za nekorunovanou královnu značek elektromobilů. Model 3 se v Česku těší velké popularitě, například v červenci 2020 byl vůbec nejprodávanějším elektromobilem u nás. Láká přitom na svou bezpečnost. Kovová konstrukce je totiž z hliníku a oceli, což zajišťuje maximální pevnost všech jejích částí. Základní Standard Range Plus model stojí od 1 324 900 Kč.

13. 7. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Srovnání spotřeby: Auto na hybridní pohon a elektromobil

Srovnání spotřeby: Auto na hybridní pohon a elektromobil

Výrobci automobilů věnují stále větší pozornost snižování emisí, a proto dnes automobilky nabízejí ke klasickým vozům se spalovacím motorem také elektromobily nebo auta na hybridní pohon. Jaká je u těchto aut spotřeba a vyplatí se vůbec? Představíme vám hlavní pro a proti elektromobilů a hybridů.

12. 5. 2023
Jak dobít elektromobil bez prodlení?

Jak dobít elektromobil bez prodlení?

Popularita elektromobilů v Česku stoupá. Pokud se také chcete stát hrdým vlastníkem elektrického vozidla, bude vás jistě zajímat, kde a jakým způsobem je možné elektromobily dobíjet. Poradíme vám, jak nabíjení elektromobilu funguje, aby vašemu vozidlu nedošla „šťáva“ dříve, než dorazíte do cíle.

14. 8. 2021
Jak funguje elektromobil a jaké jsou jeho výhody?

Jak funguje elektromobil a jaké jsou jeho výhody?

Elektromobilita je v současné době na vzestupu. Víte, na jakém principu elektromobily fungují a jak se odlišují od aut se spalovacím motorem? Přečtěte si o elektromobilech více a zjistěte, jaké jsou jejich největší výhody.

4. 1. 2021

Nejčtenější články