Elektřina

Jak ušetřit za elektřinu s chytrou domácností?

a

 

Zdroj: Pixabay.com/cs

Co je chytrá domácnost?

Chytrá domácnost, inteligentní domácnost nebo také smart home. Co si pod tím představit? Pokrok v oblasti technologií jde neustále kupředu, a proto dnes můžete doma používat věci, které by pro vás byly ještě před několika lety naprostým sci-fi. Hlavním důvodem, proč byste se o chytrou domácnost měli začít zajímat, je fakt, že si ulehčíte práci, budete držet krok s dobou a ve finále ušetříte za elektřinu díky detailnímu přehledu o spotřebě. Nemějte obavu, není to tak složité, jak se může na první pohled zdát.

 

Ovládejte chytrou domácnost přes mobilní aplikaci

V zásadě se můžete vydat dvěma cestami. První cestu představuje ovládání elektroniky přes aplikaci v mobilním telefonu, přičemž každý komponent v domácnosti budete řídit zvlášť. Až 74 % lidí, kteří přešli na chytrou domácnost, ji ovládají právě z mobilního telefonu. Příkladem může být robotický vysavač. Ten je napojený k nabíjecí stanici a ve chvíli, kdy ho chcete zapnout, vyndáte mobil a dáte příkaz pro vysávání. Vysavač tak udělá práci za vás, zatímco jste třeba v práci. Podobně můžete ovládat topení prostřednictvím chytrého termostatu, ohřev vody, osvětlení v domácnosti, zapínat hudbu nebo televizi a mnoho dalšího.

 

Využívejte energie efektivně a bude vás to stát méně

Jak s inteligentní domácností snížíte spotřebu tepla až o 30 % ročně? Například si nastavíte, že se topení v obývacím pokoji zapne hodinu předtím, než vstanete. Topení vám nepojede celou noc a místnost se vytopí ještě před tím, než budete vstávat. . Díky těmto regulacím zaplatíte o několik tisíc korun ročně méně než dosud. V mobilní aplikaci totiž přesně uvidíte, kolik energie spotřebujete. Pro začátečníky je ovládání přes mobilní aplikaci rozhodně dostačující.

 

Využijte asistenty a mějte vše v jednom zařízení

Druhou variantu chytré domácnosti představuje jeden centrální komponent ovládající všechny prvky, které máte doma. Chytrá zařízení spolu komunikují prostřednictvím jednoho protokolu, jako je například Z-Wave, ZigBee, Wi-Fi, Bluetooth nebo GSM. Zároveň se dají propojit s chytrými asistenty, jako je Google Home, Amazon Alexa nebo Apple HomeKit. V praxi to znamená, že nemusíte otevírat každou aplikaci zvlášť, ale všechno ovládáte přes jedno zařízení. Můžete se naučit i jednoduché anglické povely a udělovat příkazy pomocí hlasu přes asistenty.

 

Neohřívejte vodu zbytečně

V současné době vám moderní technologie umožní ovládat celý dům včetně zabezpečení, větrání, vstupní brány, vytápění interiéru, zkrátka prakticky všechno, na co si vzpomenete. To vše navíc na dálku. Pomůže vám například chytrý kotel, díky kterému můžete snadno regulovat ohřev vody. Jste od pondělí do pátku v práci a teplou vodu potřebujete jenom ráno a večer? Chytrý kotel bude vodu ohřívat efektivně jen v určený čas.

 

Chytrou domácnost využijete i na chalupě

Komponenty chytré domácnosti využijete nejenom doma, ale i v rekreačních objektech, jako jsou chalupy a chaty. Vlastníte chalupu, kam jezdíte pouze na víkend a která navíc není dobře zateplená, takže vám v zimě trvá hodiny, než ji vytopíte? Pokud byste nechávali topení zapnuté, i když tam zrovna nejste, může vás takové plýtvání vyjít na desítky tisíc korun ročně. Řešení se nabízí v podobě chytrého termostatu nebo hlavic, díky kterým si topení zapnete na dálku několik hodin před příjezdem. Přejděte na chytrou domácnost a mějte spotřebu pod kontrolou.

 

18. 1. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články