Elektřina

Jaká je průměrná spotřeba elektřiny u rodinného domu?

Foto: https://www.pexels.com/photo/opened-spiral-light-460675/

Jak se vyvíjí spotřeba energií v ČR?

Spotřebě energií je kvůli vlivu na životní prostředí dlouhodobě věnována pozornost nejen v Evropské unii.

Velká pozornost je věnována energii na vytápění

V případě vytápění došlo nejprve k nahrazení kotlů na tuhá paliva (především na uhlí a dřevo) zejména za kotle na zemní plyn. Moderní kotle produkují nižší množství škodlivých zplodin a navíc mají vyšší výhřevnost. V poslední době roste také preference kotlů spalujících biomasu a obliba moderních tepelných čerpadel.

Snížit energetickou náročnost budov pomáhají i technická vylepšenízateplení fasády a střechy, výměna oken, instalace nových, účinnějších radiátorů a další. Větrání je nahrazováno efektivnější variantou v podobě rekuperace vzduchu ve stavbě.

V případě elektrických spotřebičů roste snaha o snížení jejich spotřeby. Zpravidla platí, že modernější spotřebič bude mít nižší spotřebu než jeho o několik let starší předchůdce. Došlo také k náhradě klasických žárovek za ty úsporné.

Naše závislost na elektřině roste

Přesto ale spotřeba elektřiny v tuzemských domácnostech neklesá – elektrických spotřebičů totiž máme doma stále více. Jejich výčet je ve většině domácností již téměř nekonečný. Nevěříte? Počítejte s námi: Televize, rádio, myčka, pračka, klimatizace, chytrý telefon, tablet, počítač, router, sluchátka, reproduktory, odvlhčovač a čistička vzduchu, lednice, sporák, trouba, mikrovlnka, vysavač, bojler, rychlovarná konvice, kávovar, mixér, kuchyňský robot… Ještě dlouho bychom mohli pokračovat.

Kromě nových domácích spotřebičů se objevují i zcela nové způsoby využití elektřiny. Ke svému chodu ji potřebuje například moderní plynový kotel či tepelné čerpadlo, přestože jen v malém množství. Zapomenout nesmíme ani na elektromobily, které se postupně stávají nedílnou součástí domácností a jsou v nich přes noc nabíjeny.

I přes veškeré regulace tedy nelze očekávat, že by v budoucnu spotřeba domácností klesala. Za úspěch autorů těchto opatření ale můžeme vzhledem ke zmíněnému růstu počtu spotřebičů v našich domovech označit fakt, že spotřeba domácností ani výrazně neroste.

Co má největší vliv na spotřebu?

I přes výše uvedené platí, že největší náklady v domácnostech generuje elektřina používaná k vytápění a ohřevu. Účet za elektřinu mají tedy výrazně vyšší domácnosti s elektrickým bojlerem, elektrickým topením (ať už podlahovým, či dokonce v podobě elektrického přímotopu) a sporákem.

V průměru jedna domácnost v České republice spotřebuje kolem 3 MWh elektřiny ročně.

Právě dle využitých spotřebičů se domácnosti rozdělují do jednotlivých odběrných tarifů, u kterých je následně průměrná spotřeba přesnějším údajem. Spíše než podlahová plocha (není-li stavba elektřinou vytápěna) je tedy podstatné vybavení nemovitosti. Svou roli ale samozřejmě hraje i počet členů domácnosti.

Pokud tedy elektřinu využíváte pouze pro svícení a napájení běžných spotřebičů, vaše spotřeba se bude pohybovat kolem 2 MWh za rok.

Naopak budete-li chtít elektřinou ohřívat vodu či vytápět dům, spotřeba bude pravděpodobně mnohonásobně vyšší. Pak se vyplatí přejít na distribuční sazbu s nízkým tarifem, díky které můžete elektřinu odebírat za výhodnější sazbu.

18. 1. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články