Elektřina

Dvoutarifová sazba elektřiny – jak funguje a máte i vy nárok na levnější energii?

 

 

Foto: Anete Lusina, Pexels

 

Distribuční sazba s jedním, nebo se dvěma tarify

Distribuční sazby pro domácnosti se rozdělují na jednotarifové a dvoutarifové. Zatímco pro jednotarifovou sazbu neplatí žádné zvláštní podmínky, u dvoutarifové sazby elektřiny je třeba splňovat určité okolnosti – většinou musejí být v objektu vybrané elektrické spotřebiče.

 

Při jednotarifové sazbě platíte za energii stejnou cenu po celý den. Při sjednání dvoutarifové sazby vás pak energie stojí v určitých hodinách méně peněz – to je obzvlášť výhodné pro vytápění elektřinou, elektrický ohřev vody či pro majitele elektromobilů. Energie je v daném čase automaticky levnější pro veškerý další odběr domácnosti, nevztahuje se tedy jenom na jeho část nebo na určité spotřebiče. Můžete tak levněji i vařit, prát, mýt nádobí v myčce, svítit atd.

 

TIP: Používáním běžných spotřebičů, jako je pračka, myčka, sušička, v době nízkého tarifu můžete ročně ušetřit stovky až tisíce korun.

 

Nízký tarif zohledňuje vytížení sítě

Podle typu sazby můžete nízký tarif využívat 8 až 20 hodin denně, podmínky pro přiznání sazby vydává každoročně Energetický regulační úřad cenovým rozhodnutím. Klient pak získává sazbu podle účelu použití, ročního období a dne v týdnu (pracovní a víkendové dny). Můj ČEZ. Vždycky přitom záleží na přepokládaném zatížení sítě.

 

Nízký tarif a levnější elektřina platí po distributorem danou dobu. Foto: Robert Thiemann, Unsplash

 

Proč je elektřina v určitém čase levnější? Důvodem dvoutarifové sazby je hlavně regulace odběru energie. Když výrazně poklesne spotřeba elektřiny, může docházet k nestabilitě sítě. Proto musejí zákazníci s nízkým tarifem revizní zprávou doložit, že jsou jejich spotřebiče s vyšším odběrem (bojler, topení apod.) v časech vysokého tarifu blokovány a energii ze sítě neodebírají.

 

Zajímavost: Nízký tarif, nebo noční proud? Význam je stejný, nízký tarif se dříve označoval jako noční proud, toto starší pojmenování je však zavádějící, protože spotřebovávat elektřinu na nízký tarif můžete i ve dne.

 

Jak získat dvoutarifovou sazbu s nízkým tarifem

Abyste měli nárok na dvoutarifovou sazbu a mohli využívat levnější proud při nízkém tarifu, musíte splňovat  podmínky dané cenovým rozhodnutím Energetického regulačního úřadu. Podle toho vám pak distributor přizná konkrétní distribuční sazbu a zvýhodněný tarif. Odběratel si také musí na své náklady připravit elektroinstalaci a elektroměrový rozvaděč, aby mu mohl distributor nainstalovat přijímač hromadného dálkového ovládání (HDO), který v daný okamžik přepíná měření spotřeby na elektroměru mezi vysokým a nízkým tarifem.

 

TIP:

Sjednejte si výhodnější tarif – změnu distribuční sazby u ČEZ vyřešíte i online, případně můžete využít naší zákaznické podpory.

 

Úpravy elektroměrového rozvaděče z důvodu změny distribuční sazby (rozplombování) nahlašte jednoduše online.

 

Na nízký tarif mají právo zákazníci ČEZ, kteří doloží, že elektřinu v domácnosti využívají pro:

 

  • ohřev vody (sazba Bojler D25D),
  • akumulační spotřebiče (sazba Akumulační topení D26D),
  • dobíjení elektromobilu (sazba Elektromobil D27D),
  • elektrické topení (sazba Elektrické topení D57D),
  • víkendový provoz, třeba na chalupě (sazba Víkend D61D, bez podmínek ohledně nutných spotřebičů).

Všechny distribuční sazby ČEZ najdete tady.

 

Za elektřinu při změně sazby ušetří třeba majitelé elektromobilů. Zjistěte více o výhodách elektromobility zde. Foto: Charlotte Stowe, Unsplash

 

U sazeb Bojler, Akumulační topení a Elektromobil je pak nízký tarif spínán na 8 hodin denně, u elektrického topení je levnější odběr po 20 hodin denně. Při schválení sazby Víkend budete za elektřinu platit méně celoročně od pátku 12.00 hodin do neděle 22.00 hodin. Můj ČEZ.

 

Kdy platí nízký tarif pro vaši domácnost?

Máte-li sjednanou dvoutarifovou sazbu, využijte nízký tarif na maximum. Časy automatického spínání nízkého tarifu přes HDO jsou různé podle distributora i území. Pro oblasti západních, severních, středních a východních Čech a severní Moravy, které spravuje ČEZ Distribuce, využijte přímý jednoduchý online formulář zde. Budete potřebovat kód, povel, nebo kód povelu, který najdete na přijímači HDO u elektroměru v elektroměrovém rozvaděči.

 

Rozpis spínacích časů může Distributor měnit.

 

27. 3. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články