Elektřina

Rady a postup pro změnu dodavatele elektřiny

 Foto: Pixabay, Pexels

 

Jak na přechod k nové společnosti – nejprve si zjistěte podmínky u současného dodavatele

Změnit dodavatele elektřiny není nic složitého – musíte si však dát pozor na několik důležitých bodů, abyste si byli výhodností přechodu opravdu jisti.

1. Víte, jaká máte práva a povinnosti u současného dodavatele?

Ještě, než započnete přechod k jinému dodavateli, měli byste vědět co nejvíc o své stávající smlouvě. Víte, do kdy platí, jak a kdy ji můžete ukončit či zda vám nehrozí smluvní pokuta? Vše se dočtete přímo v dokumentu, případně si můžete zavolat pro vysvětlení na zákaznickou linku dodavatele. Je lepší získat informace písemně (e-mailem) –máte na ně ze zákona právo, proto se nenechte odbýt. Někteří dodavatelé však takovou asistenci či opisy dokumentů zpoplatňují.

 

Smlouva na dobu neurčitou, nebo s fixací ceny?

U většiny dodavatelů se můžete setkat s různou délkou trvání smlouvy a s možností jejího automatického prodloužení. Smlouva na dobu neurčitou je z pohledu případného ukončení z vaší strany přívětivější – můžete ji kdykoliv ukončit s výpovědní lhůtou (trvající maximálně 3 měsíce, včetně starších smluv s původně delší lhůtou). Oproti tomu smlouvy na dobu určitou se dají vypovědět jen s uplynutím sjednaného období. Dřívější ukončení vás většinou bude stát pokutu.

 

Vyplatí se garance ceny? Se smlouvou na dobu určitou mnozí dodavatelé nabízejí i garanci neměnné obchodní části ceny po dobu jejího trvání. Výhodou je, že dopředu víte, kolik po domluvenou dobu zaplatíte. Cena elektřiny naopak může i klesnout.

 

Zdroj: Pixabay.com

 

2. Máte aktuální informace?

Podmínky smlouvy se mohou v průběhu jejího trvání měnit – dodavatel vás upozorní dopisem, e-mailem, telefonátem či SMS zprávou, a pokud nic nenamítnete, automaticky se předpokládá váš souhlas. Po oznámení můžete od smlouvy bez sankcí odstoupit do 10 dní před začátkem platnosti změn. Pokud dodavatel vyvěsil změny na webu, ale individuálně vás na ně neupozornil, můžete vyjádřit nesouhlas i během 3 měsíců následujících po jejich zavedení.

 

TIP: Právě při zavádění změn můžete od současného dodavatele odejít bez pokut, které byste jinak dle smlouvy platit museli.

 

3. Vybírejte si dodavatele energií pečlivě

Nehledejte dodavatele jen podle ceny elektřiny, důležitá je i doba trvání smlouvy, výše smluvních pokut, fixní poplatky nezávislé na odběru elektřiny nebo kvalita a rychlost zákaznické péče. Předem si také prostudujte aktuální ceník a obchodní podmínky společnosti. Nedávný krach několika dodavatelů ukázal, že je lepší upřednostnit zavedené tradiční společnosti, a to i přes možná o něco vyšší cenu.

 

TIP: Nenechte se zlákat podomními prodejci energie, drtivá většina z nich má pro vás jen velmi nevýhodnou smlouvu. Jak se bránit energo šmejdům?

 

 

Různí dodavatelé energie mají různé podmínky. Foto: Pok Rie, Pexels

 

Změna dodavatele elektřiny snadno a rychle

Jakmile máte všechny potřebné informace o odchodu od stávajícího dodavatele a našli jste si nového, můžete zahájit proces přechodu. Samozřejmě vás čeká nějaká administrativa, celý průběh si však můžete značně ulehčit.

 

Vypovězení stávající smlouvy a následné uzavření nové s vybraným dodavatelem můžete provést sami. Jednodušší cestou ale je udělit novému dodavateli plnou moc k přepisu – administrativu spojenou s přechodem pak společnost vyřídí za vás. To, kdy začnete odebírat elektřinu od nového dodavatele, záleží na vaší stávající smlouvě a výpovědní době. Může jít o jeden i několik měsíců.

 

TIP: Pro přechod k ČEZ vám stačí vyplnit dva dokumenty, vše ostatní vyřídíme za vás. Postup je velmi jednoduchý, vše najdete zde. Případně vás procesem provede operátor na lince 800 900 700.

 

Nový dodavatel vás bude následně informovat o datu zahájení dodávky elektřiny. Předchozí dodavatel vám zašle finální vyúčtování – pečlivě zkontrolujte, zda vše sedí, a poté uhraďte případný nedoplatek. Stejně tak detailně prostudujte první fakturu od nového dodavatele, hlavně domluvenou cenu a podmínky. Jestliže platíte zálohy trvalým příkazem, nezapomeňte změnit svůj bankovní příkaz.

 

TIP: Pokud se finální vyúčtování od původního dodavatele a první faktura od nové společnosti ve vyúčtovacím období časově překrývají, jedná se o chybu, kterou byste měli reklamovat. Jinak budete platit za dodávku energie v daném období dvakrát.

 

U ČEZ máte jistotu, že na čem se domluvíme, to platí. Zálohy nastavujeme podle reality, abyste se nemuseli bát vysokého nedoplatku, zároveň přesně víte, kolik za energii zaplatíte, a nikdy bezdůvodně nezdražujeme. Přejděte k energii od ČEZ.

23. 6. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články