Vytápění

Kdy se elektrokotel finančně vyplatí

 Foto: Bigstock

Kdy se elektrokotel vyplatí

Vytápění elektřinou bylo ještě donedávna ne příliš vyhledávaným způsobem zajišťování tepla, a to především kvůli vysoké ceně elektrického proudu. Obecně lze říct, že výhradní vytápění elektrickým kotlem není tím nejúspornějším řešením pro vaši domácnost. Proto se elektrokotel využívá spíše jako doplňkový zdroj tepla.

Výhody elektrokotle

Elektrokotle si vysloužily svou popularitu především díky ekologičnosti, snadné instalaci a velmi jednoduché obsluze. Jednou z dalších velkých výhod je prostorová nenáročnost kotle. Ten lze umístit prakticky kamkoliv, a navíc si nemusíte lámat hlavu s uskladněním dřeva.

TIP: Pokud zvažujete elektrokotel pro svoji domácnost, zohledněte stav zateplení domu. Odborníci totiž doporučují elektrokotel zejména do staveb, které jsou kvalitně zateplené. Mezi ně se řadí například nízkoenergetické nebo pasivní domy.

Typy elektrokotlů

Na trhu najdete dva hlavní typy elektrokotlů:

  • Přímotopný elektrokotel – je prakticky bezhlučný a bezobslužný a jeho největší výhodou je okamžitý výkon. Naproti tomu velkou nevýhodou je pak vyšší spotřeba elektřiny na vytápění.
  • Elektrokotel se zásobníkem – pracuje na tzv. teplovodním principu. To znamená, že odporové topné tyče ohřívají vodu v topné soustavě a ta je následně poháněna čerpadlem do radiátorů nebo podlahového topení. Takový elektrokotel lze využít i na ústřední vytápění.

Co se týče značek, na trhu jsou dostupné elektrokotle například od výrobců jako Protherm, Wterm nebo Bosch.

Náklady na provoz elektrokotle

Pořízení elektrokotle vás vyjde zhruba na 15 až 30 tisíc korun. Nižšími vstupními náklady jsou kompenzovány vyšší účty za spotřebu elektrické energie. Před koupí elektrokotle proto zvažte stav zateplení objektu. V menším rodinném domku můžete elektrokotel využít jako jediný zdroj tepla, ale daleko častěji představuje doplňkové zařízení. Ve velkém domě a/nebo v domě s nedostatečným zateplením vám elektrokotel při obdržení účtu za elektřinu radost neudělá.

S čím elektrický kotel kombinovat

Elektrokotel pak můžete využívat například v kombinaci s tepelným čerpadlem, kdy slouží jako tzv. bivalentní zdroj při vysokých mrazech, a/nebo krbem. Zajímavým a finančně úsporným řešením pak může být také elektrokotel doplněný fotovoltaikou, což jsou solární panely, které vyrobenou elektřinu akumulují do baterií.

Správný topný výkon elektrokotle

Klíčem k efektivnímu vytápění domácnosti elektrickým kotlem je výběr zařízení s optimálním topným výkonem. Ten se odvíjí od tepelných ztrát objektu. Na internetu sice naleznete nepřeberné množství návodů, jak tuto hodnotu vypočítat, avšak takový postup nelze příliš doporučit. Pokud tuto informaci nedohledáte v projektové dokumentaci domu, můžete výpočet založit na objemu vytápěných místností. Zde však vstupují do hry i další faktory, jako je například poloha domu, klimatická oblast, rozsah izolace atd. Ve výsledku tedy získáte ne příliš přesné číslo, a proto je rozhodně lepší investovat několik tisíc korun do výpočtu tepelných ztrát odborníkem.

Výběr elektrokotle v kostce

Při výběru elektrokotle se zaměřte na tyto tři klíčové body:

  • Využití – vytápění pouze elektrickým kotlem není příliš ekonomicky výhodné, obzvlášť ve stavbách s ne příliš dobrým zateplením. Častěji se tedy používá jako doplňkový zdroj tepla k tepelnému čerpadlu či krbu.
  • Ohřev vody – je třeba myslet na skutečnost, že u elektrokotle nenajdete interní zásobník nebo průtokové ohřívání. Proto je třeba počítat s prostorem na externí zásobník vody.
  • Umístění – díky tomu, že kotel nepotřebuje odvod spalin, můžete ho umístit bez jakékoliv návaznosti na komín. Nutností je však jeho napojení na topnou soustavu a zdroj elektřiny s dostatečně dimenzovaným přívodním kabelem a silným jističem.
1. 3. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Velké srovnání nákladů na vytápění a jednotlivých paliv

Porovnání nákladů na vytápění domácnosti v sobě rozhodně nezahrnuje pouze samotnou cenu paliva. Do nákladů je třeba započítat také pořízení zdroje vytápění, náklady spojené s pravidelnou údržbou, odbornými kontrolami apod. Ceny jednotlivých paliv se také mohou měnit v čase. Přinášíme vám článek, který se zabývá jednotlivými palivy, kterými domácnosti v ČR vytápějí nejčastěji.

16. 11. 2023
Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Dotace na rekonstrukci domu: Kolik peněz získáte?

Rádi byste snížili spotřebu energií a bydleli lépe s ohledem na životní prostředí? Pak je rekonstrukce vašeho domu pravděpodobně nevyhnutelným krokem. Do čeho investovat, aby to dávalo smysl, a na co všechno můžete čerpat dotace?

12. 10. 2023
Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Top 5 opatření, která vám okamžitě sníží spotřebu energií a nebudou vás stát téměř nic

Chcete snížit spotřebu energií v domě nebo bytě a lámete si hlavu nad tím, jak to udělat? V dnešním článku pro vás máme 5 tipů na snížení spotřeby bez nutnosti investice. Zamyslete se nad nimi a změňte svoje zaběhlé rituály. Šetřit začnete okamžitě.

25. 11. 2022
Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Dřevo, plyn, elektřina: Jak správně a úsporně topit v domě či bytě?

Topná sezóna je v plném proudu a vy chcete mít doma příjemné teplo. Jenomže zároveň byste rádi snížili spotřebu energií. V tomto článku si rozebereme jednotlivé zdroje vytápění a jak je správně používat.

24. 11. 2022
Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

Lidé se vracejí k vytápění uhlím. Čím topit, aby se vám to vyplatilo?

V letošním roce se prodalo víc uhlí, než tomu bývalo v minulých letech. Právě nejistota ohledně cen plynu a elektřiny způsobila, že spousta domácností začala odebírat uhlí ve velkém. Je to v pořádku? A čím topit, abyste se nemuseli bát chladné zimy?

15. 10. 2022

Nejčtenější články