Elektřina

Energetická krize: Jak snížit spotřebu energií a kde získat finanční pomoc? Všechny odpovědi na jednom místě

Zdroj: Freepik.com

 

Kolik spotřebujete energie, leží především ve vašich rukou

V průběhu letošní topné sezóny se některým domácnostem a podnikům vyšplhaly ceny energií velmi vysoko. Odpověď na otázku, kdo za to může, je složitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Důležité je, jak energetickou krizi vyřešit, aniž by doplatek za energie byl příliš vysoký. A ideálně také bez toho, abyste museli zimu strávit zabalení do několika vrstev svršků. Spotřebu energií může ovlivnit každý z nás, potažmo celá domácnost. Jak na to, se podíváme dále.

 

O tom, jak se doma chováme, je třeba přemýšlet

Byť se to možná zdá neuvěřitelné, někteří z nás jsou zvyklí tak trochu plýtvat. Necháváme rozsvíceno v místnostech, ve kterých nikdo není, teplou vodu necháváme téct i během čištění zubů a málokdo umí nastavit termostatické hlavice na topení tak, aby dosáhl optimální teploty v místnosti a tu tam i udržel. Podmínky každé domácnosti jsou samozřejmě jiné. Odlišná situace bude v perfektně izolované novostavbě a jiná ve starém bytě s nedostatečným zateplením. Každý z nás ale může snížit spotřebu energií pomocí jednoduchých opatření, na která je třeba si zvyknout a která se jednoznačně promítnou i do účtů za energie. Vypíchneme ty nejdůležitější.

Tip! Podrobnější přehled úspor energií najdete na serveru setrim.cz, který vznikl ve spolupráci ČEZ a TZB-info.cz.

 

Topte efektivněji a nastavte termostatické hlavice mezi 2. a 3. stupeň

Během topné sezóny snižte teplotu v interiéru na 18 °C a 20 °C nechte pouze v obývacím pokoji, kde trávíte nejvíc času. Rozdílem 3 stupňů spotřebujete až o 1,20 MWh ročně méně než dosud. To může v konečném výsledku udělat rozdíl několika tisíc korun. Zvykněte si doma nosit domácí obuv a jednu vrstvu oblečení navíc. Pokud máte topení s termostatickými hlavicemi, nastavte je na stupeň 2–3. Stupeň 2 vytápí na 16–20 stupňů, stupeň 3 pak na 20–23 stupňů. V místnostech větrejte krátce a intenzivně (max. 10 minut), aby se nestihly ochladit stěny a teplota v místnosti neklesla. Radiátory nezakrývejte věcmi, nábytkem ani závěsy, aby mohlo teplo rovnoměrně proudit do interiéru.

 

Máte správně nastavený bojler?

Obdobně je možné snížit i spotřebu teplé vody. Místo koupele ve vaně upřednostněte rychlejší sprchování, spotřebujete tak až o polovinu méně vody. Bojler nastavte pouze na 50 °C. Je to zcela dostačující. Zkontrolujte také, zda nemáte kapající kohoutky a protékající záchod. Samotnou opravu zvládnete sami a ušetříte tak spoustu litrů vody, která by vám jinak odtekla do odpadu. Stačí pouze dotáhnout klíčem kohoutek, případně vyměnit těsnění, je-li zpuchřelé.

 

Tip! Znáte hliníkovou fólii? Pokud ji umístíte za radiátory, sálající teplo se lépe odrazí do místnosti.

 

Co jste možná (ne)věděli o domácích spotřebičích

Jedním z největších žroutů elektřiny je lednice, která běží nonstop. Nastavení vnitřní teploty je proto klíčové. Ideální teplota chlazení by se měla pohybovat mezi 5–7 °C. Nižší teplota má za následek tvorbu námrazy a vyšší spotřebu lednice, která musí zvýšit výkon. Spotřebiče, které aktuálně nepoužíváte, vyndávejte ze zásuvek. I ve stand-by režimu spotřebovávají určité množství energie. Tato opatření vás nebudou nic stát a do denní rutiny je může zavést každá domácnost.

 

Investiční opatření, která vám přinesou dlouhodobě velkou úsporu energie

Existují i další opatření, která vám velkou úsporu energií přinesou v dlouhodobém horizontu. Ta už ale vyžadují určitou finanční investici. Jedná se například o důkladné zateplení domu, výměnu oken za izolační trojskla, pořízení tepelného čerpadla nebo fotovoltaické elektrárny, díky které budete vyrábět vlastní bezemisní elektřinu. Co se týče domácích spotřebičů, zvažte, zda do budoucna nebude výhodnější vyměnit staré spotřebiče spadající do horší energetické třídy za ekologičtější kusy, jejichž spotřeba energie je mnohem nižší.

 

S investičními opatřeními vám finančně pomohou dotace

S finančně nákladnějšími kroky, které podniknete, abyste snížili spotřebu energie, vám pomůže dotační program Ministerstva životního prostředí. Dotace na technologie se netýkají jenom rodinných domů, ale i bytů. Detailní informace najdete na portálu novazelenausporam.cz. Peníze využijete například při zateplení domu, pořízení tepelného čerpadla, fotovoltaiky, nového kotle či kamen nebo venkovních rolet či při výměně okenních skel atp. MŽP aktuálně rozhodlo zdvojnásobit kvůli zájmu veřejnosti sumu určenou na podporu energetických úspor v nízkopříjmových domácnostech na tři miliardy korun.

 

 

Co dělat, když se dostanete do finanční tísně a nezvládnete energie platit?

Může se stát, že všeho bude najednou už příliš a vy se dostanete do finančních potíží. Možná už teď víte, že účty za energie jsou na váš napnutý rozpočet prostě přes čáru, přepadá vás panika a netušíte, jak celou situaci vyřešit. Jaké kroky byste měli podniknout?

 

1.     Řešení finančních potíží s dodavatelem elektřiny a plynu

Situace se netýká jen vás. Nebudete první ani poslední, kdo se dostal do finančních nesnází. Je důležité nepanikařit a o problému otevřeně informovat vašeho dodavatele energií. Ten celou situaci vyřeší společně s vámi. Dodavatelé energií v této době nabízejí například splátkový kalendář, takže případný vysoký nedoplatek nemusíte zaplatit najednou. Další variantou je i úprava současných záloh, díky které předejdete případnému nedoplatku.

 

2.     Řešení finančních potíží pomocí příspěvku na bydlení od MPSV

Oslovte kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR, pod které spadáte, nebo zažádejte online na webu Ministerstva práce a sociálních věcí o příspěvek na bydlení. Na ten mají nárok rodiny s nízkými příjmy a můžete o něj požádat až 3 měsíce zpětně. Další variantou je tzv. doplatek na bydlení, který se vyplácí v případě, že vaše výdaje přesahují 30 % příjmů domácnosti. Na úřadu práce je možné zažádat i o mimořádnou okamžitou pomoc. Rozhodně se na tyto finanční dávky podívejte, abyste zjistili, na co máte nárok.

 

Tip! Všechny informace, včetně názorných videí, o příspěvcích spojených s růstem cen energií najdete na stránkách Úřadu práce ČR.

 

3.     Využijte bezplatnou poradnu při řešení dluhů a exekucí

Jestliže řešíte složitou finanční situaci, máte problémy se splátkami, nevíte, jak se dohodnout s věřitelem, a máte obavu, že z toho není východisko, pak se určitě obraťte na zcela bezplatnou poradnu při finanční tísni. S odborníky můžete vše vyřešit po telefonu nebo se lze telefonicky objednat na osobní konzultaci. Zde najdete seznam kontaktních míst.

 

 

 

 

 

8. 1. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

V situaci, kdy si vybíráte nového dodavatele elektřiny nebo plynu či budete měnit stávající smlouvu, je třeba přemýšlet o fixaci. Jedná se v podstatě o příslib, že během smluvené doby se vám nijak nezvýší cena za energie. Má to ale smysl v roce 2023, kdy platí zastropování cen energií?

3. 10. 2023
Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Loňský rok se nesl ve znamení kolísavých cen energií a finančních problémů, kterým čelila nejedna domácnost. Během energetické krize v roce 2022 měli občané možnost požádat si o celou řadu mimořádných příspěvků a finanční pomoci. Jak to ale bude v roce 2023? Zjistěte, na co máte nárok a co se od loňského podzimu změnilo.

17. 9. 2023
Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Zavedení elektřiny do novostavby není tak těžký proces, jak se může na první pohled zdát. Co vás čeká a nemine, než si doma konečně posvítíte?

4. 9. 2023
Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Jste v situaci, že se stěhujete, pronajímáte si byt nebo kupujete novou nemovitost? Dřív nebo později přijde čas na přepis energií. Poradíme vám, jak na to.

24. 1. 2023
Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Ceny za energie se dost různí. Kolik zaplatí jedna osoba za elektřinu ve městě a jak je na tom celá rodina, která žije v menší obci v rodinném domě? Přinášíme vám dva modelové příklady.

22. 1. 2023

Nejčtenější články