Fotovoltaika

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Zdroj: Freepik.com

1. Začněte využívat odložené starty u domácích spotřebičů

Konečně vyrábíte vlastní elektřinu. Je tedy na čase popřemýšlet o odložených startech jednotlivých spotřebičů, pokud jste je dosud nevyužívali. V případě, že tuto rutinu dobře znáte, pak jste nejspíš prali prádlo nebo zapnuli myčku během nízkého tarifu (pokud jste na něj měli nárok). S fotovoltaikou a vlastní elektřinou ale naprogramujte odložený start na polední čas. Právě v této době je výroba elektřiny nejvyšší díky největšímu dopadu světelných paprsků na povrch solárních panelů. Vyrobenou elektřinu tak využijete efektivně.

Zdroj: Freepik.com

2. Změňte nastavení bojleru, aby ohříval vodu kolem poledne

Stejné pravidlo použijte i v případě bojleru, který pomocí solárních panelů ohřívá vodu v domě či bytě. Solární ohřev je vynikající způsob, jak za minimální provozní náklady získávat teplou vodu po celý den. Bojler přenastavte tak, aby ohříval vodu v momentu, kdy je slunce nejsilnější. Tedy opět kolem poledne. Někdy toto nastavení vyžaduje úpravu stykače, který se u bojleru používá proto, aby nahříval vodu jen během nízkého tarifu.

3. Chytrá domácnost vám pomůže využívat elektřinu efektivně

Naučte se využívat také chytrou domácnost. Na všechny zmiňované věci nemusíte neustále myslet sami. Pokud máte chytrou domácnost, můžete si nastavit scénář, díky kterému se vybrané spotřebiče sepnou přesně ve chvíli, kdy fotovoltaika vyrábí elektřinu na plný výkon. Algoritmus umí podle předpovědi počasí vytvořit odhad, kolik elektřiny vyrobíte, a tomu následně přizpůsobí spotřebu v domácnosti.

Tip: Zjistěte víc o chytré domácnosti, která vám pomůže snížit spotřebu energie.

4. S fotovoltaikou bude provoz klimatizace téměř zadarmo

Největší výkyvy tepla bývají blízko pod střechou, typicky v hůře izolovaných domech nebo půdních bytech. Během letního období se tam mohou teploty vyšplhat opravdu nepříjemně vysoko. S fotovoltaikou bude provoz klimatizace v podstatě téměř zdarma. Nejefektivněji ji využijete, když ji budete zapínat kolem poledne, kdy FVE vyrobí nejvíc elektřiny. Klimatizaci necháte pracovat celé odpoledne, aby vám vychladila interiér, a večer, kdy výroba elektřiny klesá na minimum, ji vypnete.

 

5. Využijte přebytky z FVE díky produktu Elektřina pro soláry

Vyrábí vaše solární elektrárna víc elektřiny, než stihnete spotřebovat? Neposílejte přetoky do distribuční sítě zadarmo a uchovejte si přebytečnou elektřinu u nás díky produktu Elektřina pro soláry. Pokud nemůžete přebytky využít například k ohřevu vody v bojleru nebo ji uložit do domácí baterie a budete mít Elektřinu pro soláry, my vám na základě výkupu snížíme částku za elektřinu, kterou ze sítě spotřebujete, až vám vlastní vyrobená elektřina nebude stačit. Funguje to stejně, jako kdybyste u nás měli vzdálenou baterii. Elektřinu pro soláry si můžete sjednat kdykoli a začít tak naplno využívat přebytky ze své fotovoltaické elektrárny. 

16. 9. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022
Na jakém principu vyrábí fotovoltaika energii ze slunce?

Na jakém principu vyrábí fotovoltaika energii ze slunce?

Fotovoltaiku má na střeše stále více domácností. Patříte mezi ně? Pak vás nejspíš zajímá, jak vlastně fotovoltaika elektřinu vyrábí a jak fungují přetoky do distribuční sítě nebo akumulace do baterie.

11. 9. 2022

Nejčtenější články