Fotovoltaika

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Zdroj: Freepik.com

Fotovoltaika je v podstatě bezúdržbová, musíte ji ale kontrolovat

Solární panely mají samočisticí schopnost díky vysokému úhlu zkosení. Větší vrstva sněhu po panelu lehce sjede a většinu nečistot z povrchu smyje déšť. Pokud je fotovoltaika umístěná pod mírnějším úhlem, nečistoty se z panelů dostávají hůř. Svou roli hraje také lokalita. Tam, kde je silná doprava a smog, se mohou na skle kolektoru usazovat různé mastnoty a chemické zbytky. Na znečištěný panel se pak snadněji nalepí pyl nebo prachové částice. Povrch solárních panelů pak těžko propouští sluneční paprsky a kvůli tomu fotovoltaika snižuje svůj výkon. Je tedy potřeba, abyste solární panely čas od času zkontrolovali.

Občasným čištěním zajistíte optimální výkon i delší životnost solárních panelů

Kontrolu a čištění panelů byste měli provádět jednou až dvakrát ročně. Vždy záleží na míře znečištění. Samotná údržba vám zabere jen pár minut. Ideálním pomocníkem je „vapka“. Do vapky jednoduše přidáte pouze speciální čisticí prostředek na solární panely, který povrch dokonale vyčistí, zbaví mastnoty a nezanechá na něm žádné šmouhy. Solární panely budou opět pracovat na maximální výkon a vy využijete jejich potenciál naplno. Pravidelná údržba také prodlouží životnost celé fotovoltaické elektrárny. K čištění solárních panelů můžete kromě tlakové vody použít i speciální stěrku. Nepoužívejte žádné kovové nebo dřevěné nástroje, mohli byste jimi povrch nenávratně poškrábat. Znehodnocený solární panel by nepracoval správně a snížili byste i životnost fotovoltaiky.

Zdroj: Freepik.com

Co se sněhem na solárních panelech? Odhrnovat, nebo ne?

Během zimy byste měli dbát na to, aby panely nebyly zakryté sněhovou pokrývkou. Ve většině případů sníh dobře sjede po hladkém povrchu, ale při vydatném a dlouhotrvajícím sněžení je dobré panely zkontrolovat. Zasněžená fotovoltaika nebude vyrábět tolik elektřiny, kolik by mohla. Sněhovou vrstvu, která by se na solárních panelech držela delší dobu, raději omeťte. Tuto údržbu budete pravděpodobně řešit hlavně v horských lokalitách, kde sněží častěji a sněhová nadílka je vydatnější.

 

 „Pokud je kolem nuly, padá mokrý sníh a ukáže se sluníčko, které panel trochu ohřeje, sníh sjede po povrchu sám. Když mrzne a vydatně sněží, ometu sníh sálovým smetákem. Beru to jako samozřejmost, stejně jako jdu omést příjezdovou cestu. Ale panely vyrábí elektřinu i pod slabou sněhovou vrstvou, i když v omezené míře,“ popisuje své zkušenosti s čištěním fotovoltaiky pan Josef.

Zdroj: Freepik.com

Pozornost věnujte i baterii a udržujte ji nabitou mezi 30–90 %

Vlastníte-li fotovoltaiku s akumulací do baterie, pak byste se měli starat i o ni. Baterie funguje jako centrální jednotka, na kterou jsou navázány fotovoltaické panely a ve které se ukládá elektřina do zásoby, abyste ji mohli použít například v noci, kdy fotovoltaika nevyrábí. Baterie by měla být na suchém místě, kde teplota neklesá ani v zimních měsících pod 0 °C. Sami si v nastavení zvolíte, do kolika procent se má vybíjet. V ideálním případě byste ji měli nechat pracovat v režimu 30–90% nabití.

13. 9. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Na jakém principu vyrábí fotovoltaika energii ze slunce?

Na jakém principu vyrábí fotovoltaika energii ze slunce?

Fotovoltaiku má na střeše stále více domácností. Patříte mezi ně? Pak vás nejspíš zajímá, jak vlastně fotovoltaika elektřinu vyrábí a jak fungují přetoky do distribuční sítě nebo akumulace do baterie.

11. 9. 2022

Nejčtenější články