Fotovoltaika
Nová zelená úsporám
Energetická soběstačnost

Fotovoltaika šetří peníze i planetu

 

Foto: Dhyamis Kleber, Pexels

Fotovoltaika – energie ze slunce

Fotovoltaika je technologie, která přeměňuje sluneční záření na elektřinu pomocí solárních článků obvykle pospojovaných v solární panely. Jedná se o systém, který využívá obnovitelný zdroj energie, podobně jako větrné, vodní či geotermální elektrárny. Využití obnovitelných zdrojů, na rozdíl ropy nebo zemního plynu, poskytuje energetickou bezpečnost, snižuje zásah do klimatu planety a nakonec přináší i ekonomické výhody.

 Jaké jsou výhody využití solární energie?

  • Snížíte roční náklady na energie průměrně až o 50 %.
  • Získáte energetickou soběstačnost.
  • Vaše domácnost vyprodukuje ročně průměrně o 6 tun CO2 méně, a tak snížíte svou uhlíkovou stopu.

 Na energii ze slunečního záření přechází stále více klientů

První použitelné fotovoltaické články se využívaly v 50. letech minulého století pro napájení družic. Energetická krize v 70. letech a zvyšující se zájem o ochranu životního prostředí napomohly k rozvoji alternativních zdrojů energie. Mezi hlavní představitele „fotovoltaického pokroku“ patří Německo, USA a Japonsko.

 

Zajímavost: Fotoelektrický jev byl objeven již v roce 1839 Alexandrem E. Becquerelem, jeho princip však vysvětlil až Albert Einstein o 66 let později. Slavný fyzik pak za svůj objev získal Nobelovu cenu.

Po roce 2009 došlo k prudkému nárůstu množství fotovoltaických systémů. Solární energie je momentálně na třetí příčce nejdůležitějších obnovitelných zdrojů, a to za vodní a větrnou energií. Prognózy pak počítají s tím, že do roku 2030 bude slunce energeticky zásobovat . V roce 2050 by pak mohlo ze solární energie pocházet až 20 % veškeré světově využívané energie.

Umístění solárních panelů může být velmi nenápadné a nemusí opticky rušit vzhled budovy. Foto: Vivint Solar, Unsplash

 Fotovoltaika: ČEZ zařídí dotaci i instalaci panelů

Technologie se neustále vylepšuje, zatímco ceny solárních systémů klesají vlivem snižování cen jednotlivých komponent, zejména solárních panelů. Navíc máte možnost získat dotaci do výše až 170 000 Kč a k tomu výhodný úvěr. Jaké má fotovoltaika od ČEZ benefity?

 

  • Žádost o nabídku podáte během 5 minut online.
  • Naši odborníci vám pomohou vybrat nejvýhodnější technologii pro váš dům.
  • ČEZ zajistí veškerou administrativu, návrh, instalaci, dotaci (Nová zelená úsporám) a případně pomůže zařídit i výhodné financování.
  • Díky projektu na klíč se nemusíte o nic starat, ČEZ zařídí i dlouhodobý servis fotovoltaiky.

 

TIP: V rámci fotovoltaiky ČEZ nainstaloval již více než 1 800 slunečních elektráren. Přečtěte si reference spokojených klientů a zjistíte, proč dTest udělil ČEZ titul vítěze v kampani Chci sluneční energii 2019.

 Začněte využívat energii ze slunečních paprsků

Fotovoltaika od ČEZ začíná návrhem na míru pro váš dům, který vyplníte během několika minut. Odborníci vám pomohou vybrat správnou elektrárnu s akumulací energie do vody, s bateriovým úložištěm, nebo s tepelným čerpadlem podle vašich požadavků, možností a preferencí. Budete hned znát i cenovou kalkulaci. Pokud bude vaše elektrárna vyrábět elektřiny více, než spotřebujete anebo uložíte do baterií, můžete ji poslat do distribuční sítě a kdykoli si je ve stejném množství odebrat zpět díky produktu Elektřina pro soláry. Staňte se spokojeným klientem ČEZ i vy, snižte své výdaje za energie průměrně až o polovinu a pomáhejte chránit planetu spolu s námi.

11. 1. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Na co lze získat dotace v roce 2023?

Rozhodli jste se pro pořízení fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla? Rádi byste rekonstruovali svůj dům a lépe ho zateplili nebo chcete víc využívat dešťovou vodu? Na spoustu aktivit, které souvisejí s obnovitelnými zdroji a energetickou úsporou, můžete čerpat peníze z dotačních programů. Které to jsou pro rok 2023, vám řekneme v článku.

27. 3. 2023
Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Solární elektrárna s virtuální baterií. Vyplatí se?

Zajímá vás, zda se k fotovoltaice vyplatí virtuální baterie? Jak to vlastně celé funguje a skutečně se to finančně vyplatí?

20. 3. 2023
Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Detailní pohled na fotovoltaické články a panely. Víte, co máte na střeše?

Máte doma fotovoltaickou elektrárnu a zajímá vás trochu podrobnější popis toho, z čeho se vlastně taková fotovoltaika skládá a jak vám doma vyrábí elektřinu ze slunce? Pojďme se na to podívat detailněji.

16. 9. 2022
5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

5 opomíjených tipů, díky kterým využijete fotovoltaiku na maximum

Výroba vlastní elektřiny je skvělým krokem k nižší závislosti na dodavateli elektřiny a větší energetické soběstačnosti. Aby vám fotovoltaická elektrárna dobře sloužila a abyste využili její potenciál opravdu na maximum, je potřeba přenastavit si některé své zvyky nebo zavést nové.

16. 9. 2022
Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Jak se starat o solární panely, aby byl jejich výkon co největší?

Výrobci solárních panelů uvádějí, že jsou téměř bezúdržbové. To je pravda, ale co dělat s prachem a pylem během jara nebo se sněhovou pokrývkou v zimě? Aby panely přijímaly dostatek slunečního záření a jejich výkon byl optimální, musíte povrch udržovat co nejčistší. Jak o ně správně pečovat?

13. 9. 2022

Nejčtenější články