Elektřina

Jak se vypočítá cena za elektřinu a z čeho se skládá?

Zdroj: Bigstock

 

Jak se počítá elektřina

Kilowatthodina (kWh) vyjadřuje množství energie spotřebované během jedné hodiny. Zařízení o příkonu 1 000 W spotřebuje za 1 hodinu 1 kWh elektrického proudu. Pokud bude mít spotřebič příkon 100 W, spotřebuje totéž množství za 10 hodin.

 

S kilowatthodinou se nejpravděpodobněji setkáte ve vyúčtování za dodávku elektrické energie. Může se však stát, že u některých poskytovatelů elektrické energie najdete ceny uvedené za 1 MWh (megawatthodina). V takovém případě vydělte uvedenou cenu tisícem, a získáte cenu za 1 kWh.

 

Jednotarifová a dvoutarifová sazba

Distribuční sazby elektřiny se dělí na jednotarifové a dvoutarifové. Jednotarifová sazba je postavená na tom, že cena za spotřebovanou 1 kWh je po celý den stejná. Tato sazba je vhodná pro domácnosti, které využívají elektrickou energii ke svícení a pro napájení nenáročných spotřebičů.

 

Dvoutarifová sazba je pak určena pro odběratele, kteří elektřinou vytápějí dům, nabíjejí elektromobil nebo ohřívají vodu. Během dne se totiž v předem daných časech střídá vyšší a nižší cena za kWh, v určitou denní dobu tak díky tomu můžete čerpat elektřinu za zvýhodněnou sazbu. Jedná se většinou o noční hodiny nebo dobu, kdy jste v práci či ve škole.

 

Z čeho se skládá cena elektřiny

Cenu elektřiny tvoří regulovaná a neregulovaná část. Regulovanou část tvoří platby za dopravu elektřiny do odběrného místa a jejich výši každoročně stanovuje Energetický regulační úřad. Tato cena je pak pro všechny dodavatele závazná a neměnná a v praxi to znamená, že její výši nemohou dodavatelé měnit.

 

Regulovaná část tvoří něco málo přes 50 % z výsledné ceny elektřiny, kterou platíte.

Zahrnuje poplatky za systémové služby, za činnost regulátora trhu a příspěvek na podporu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů.

 

Neregulovanou část ceny pak představuje částka za vlastní odběr elektřiny (tzn. platba za silovou elektřinu). Tu určuje dodavatel elektřiny a odvíjí se od ceny silové elektřiny na burze a také od marže dodavatele, různých poplatků a přirážek.

 

Zdroj: Bigstock

 

 

18. 11. 2021

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články