Elektřina

Kde ušetříte a jaká je vlastně spotřeba elektrického sporáku?

 

Zdroj: Pixabay.com/cs

 

Kolik stojí elektřina průměrnou domácnost?

Nejvyšší faktury za elektřinu platí hlavně domácnosti, ve kterých se elektřinou také vytápí. V tomto případě se účet v zimním období zvyšuje. Do hry vstupuje kvalita zateplení domu i počet osob žijících v domácnosti. Rodina, která bydlí v bytě 3 + kk, má průměrnou roční spotřebu elektrické energie mezi 1500–3000 kWh. Vždy záleží na dodavateli, kolísavé ceně energií, tarifu a dalších faktorech, které ovlivňují cenu i konečnou spotřebu. Ale pojďme se bavit konkrétně. Budeme-li počítat s 5 Kč za 1 kWh, pak při roční spotřebě 3 000 kWh zaplatíte asi 15 000 Kč.

 

Pozor na staré spotřebiče, můžete na nich prodělávat

U domácích spotřebičů hodně záleží na jejich stáří a energetické úspoře. I když se to na první pohled nezdá, pokud máte doma 15 let starou lednici, která jede nonstop, pak se účty za elektrickou energii mohou šplhat výš, než byste si přáli. Speciálně malé chladničky, které často spadají do energetické třídy F nebo G, vás mohou přijít dost draho. Možná nepřikládáte stáří spotřebičů a jejich typu takovou váhu, ale výměna některých velmi neúsporných zařízení vám za rok opravdu ušetří nemalé peníze.

 

Jaký pořídit elektrický sporák?

Výrobci mají u sporáků povinnost uvádět údaje o spotřebě na energetickém štítku. Totéž platí i u trouby. Nejlépe vycházejí indukční varné desky. Jejich pořizovací cena se pohybuje v průměru kolem 8 000 Kč i více, ale co se spotřeby týče, jsou úsporné. Sklokeramické varné desky vás vyjdou levněji. Kolem 5 000 Kč.

 

Výhody a nevýhody indukční a sklokeramické varné desky:

Indukční varná deska

Sklokeramická varná deska

vyšší pořizovací cena

nižší pořizovací cena

nízká spotřeba energie

vyšší spotřeba energie

jednoduché ovládání a regulace teploty

jednoduché ovládání a regulace teploty

vyžaduje speciální nádobí

snese jakékoli nádobí

 

 

Tipy, díky kterým ušetříte během vaření

  • Vařte na plotýnce, která velikostí odpovídá dnu hrnce nebo pánve, snížíte tak dobu vaření a náklady.
  • Skvělým pomocníkem je tlakový hrnec (tzv. papiňák). Jídlo se vám v něm uvaří mnohem rychleji.
  • Zbytečně neotvírejte troubu, když se stačí na jídlo podívat přes sklo. S každým otevřením dvířek uniká až 20 % tepla.
  • Optimální velikost hrnce se řídí velikostí plotýnky - uspoří až 20 % nákladů sporáku
  • Hrnce přikrýváme pokličkami - nepřiléhající poklice způsobují dvakrát až třikrát vyšší spotřebu
  • Plotýnky u elektrického sporáku vypínáme asi 10 minut před koncem vaření a pokrm doděláváme s využitím zbytkového tepla (u žehlení lze vypnout žehličku 5 minut před koncem - podobný princip)
  • Používejte tlakový (Papinův) hrnec - zkracuje dobu potřebnou k přípravě jídla (díky většímu tlaku v hrnci)
  • Trouba má vyšší spotřebu než vařiče - využívejte ji jen v případě větších kusů masa (asi od 2 kg)

 

Co by vás mělo zajímat na energetickém štítku?

Pokud kupujete nový sporák nebo troubu, pak si pozorně pročtěte přiložený energetický štítek. Výrobci mají povinnost uvádět veškeré údaje pravdivě. A co znamenají jednotlivé informace na štítku? Výrobky se řadí do tříd od A (nejúspornější spotřebič) až do G (nejméně úsporný spotřebič). Jednotlivé třídy jsou rozlišeny také barevně. Zelená třída je nejúspornější, červená naopak nejméně. Dále na něm najdete informace o typu trouby či sporáku (plyn/elektřina) a spotřebu energie v kWh za jeden cyklus.

 

Elektrický vs. plynový sporák

V zásadě vás vaření a pečení na plynu vyjde ročně levněji než na elektrickém typu spotřebiče. Cena může být až o dvě třetiny nižší. Pokud vaříte jako průměrná domácnost, pak spotřebujete asi 545 kWh ročně. Pokud bychom vzali taxu 5 Kč za kWh, pak ročně utratíte za používání trouby a sporáku asi 3 100 Kč, pokud využíváte elektřinu. Při stejném času stráveným u plynových spotřebičů by to dělalo asi 818 Kč ročně.

 

Jaké máte další možnosti ušetření za energie?

Za zvážení určitě stojí přechod na inteligentní domácnost a využívání chytrého elektroměru. Díky němu zjistíte, v jaké časy máte nejvyšší spotřebu a jaké spotřebiče spolykají nejvíc. Je potom na vás, v jakých oblastech se rozhodnete ušetřit. Můžete například zapínat pračku nebo myčku v době nižšího tarifu. Horkovzdušná trouba při pečení při ušetří až 40 % energie. Mikrovlnná trouba při přípravě menšího množství jídla ušetří elektřinu ve srovnání s běžným sporákem.

 

4. 2. 2022

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Zvládněte samoodečet elektřiny v pár krocích

Pokud nechcete, o odečet elektřiny ani plynu se vůbec nemusíte starat. Distributor to udělá každý rok za vás. Samoodečet si ale můžete udělat i sami. Jak na to?

21. 7. 2023
Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Kdy vám hrozí odpojení od elektřiny a jak to řešit?

Nezaplatili jste fakturu a máte strach z odpojení elektřiny? Co dělat a kdy vám reálně dodavatel ustřihne elektřinu? Nemějte obavy. Vše má svoje řešení. Odpovíme vám na nejčastější otázky ohledně vypnutí elektřiny.

26. 6. 2022
Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Aktuální otázka: Neoprávněný odběr elektřiny. Týká se to i vás?

Vždy se najde někdo, kdo se tzv. „načerno napíchne na elektřinu“ aniž by za ní zaplatil. V současné době zvyšování cen elektřiny je pravděpodobné, že bude těchto situací přibývat. Kdy se vás to týká a na co si dát pozor?

7. 6. 2022
Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Jak vybrat dodavatele elektřiny? Nesledujte jen cenu

Dodavatelů elektřiny je na českém trhu poměrně dost. Při výběru sledujte kromě ceny také zákaznický servis, zkušenosti dosavadních zákazníků a podrobně si prostudujte smluvní podmínky. Na co si dát pozor?

31. 5. 2022
Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Elektrické přímotopy a spotřeba. Jsou to žrouti energie, nebo pomocníci?

Když se někoho zeptáte na elektrický přímotop, nejspíš vám odpoví, že je to žrout energie a protopíte kvůli němu majlant. Ve skutečnosti to tak být vůbec nemusí. Na kolik vás skutečně vyjde topení elektrickým přímotopem?

26. 5. 2022

Nejčtenější články