Elektřina

Kolik zaplatíte? Průměrná spotřeba elektřiny v bytě a rodinném domě

Zdroj: Freepik.com

 

Co ovlivňuje spotřebu energií?

Letos víc než kdy jindy chceme za energie ušetřit. Přes 60 % energie využijí domácnosti na vytápění. Dále následuje ohřev vody, osvětlení, vaření a provoz spotřebičů. Velká část domácností využívá hlavně plyn, o trochu méně spotřebitelů elektřinu a nejméně lidí topí tuhými palivy. Spotřebu energií ovlivňuje řada faktorů:

 

  • Bydlíte sami, nebo s celou rodinou.
  • Výběr dodavatele energií.
  • Jak starou/moderní technologii k vytápění používáte (např. úsporné tepelné čerpadlo vám z rozpočtu na elektřinu ukrojí méně než starý elektrokotel).
  • Zateplení domu, tedy zda se jedná o dobře zateplený dům, nebo máte velké tepelné ztráty.
  • Správné vytápění (temperování v době nepřítomnosti, správně nastavené termostatické hlavice na radiátorech, přístupné a odvzdušněné radiátory, zavírání dveří, efektivní větrání, efektivní využívání vody, správné nastavení ohřevu vody atd.).

 

Tip! Rádi byste snížili spotřebu energií? Připravili jsme pro vás ČEZ tipy, kde najdete spoustu užitečných rad.

 

Modelový příklad průměrné spotřeby v rodinném domě a v bytě

Ale buďme konkrétní a porovnejme si dvě domácnosti A a B.

1. V domácnosti A bydlí jeden člověk v bytě v hlavním městě Praze. Do práce chodí od pondělí do čtvrtka, pátky až neděle tráví doma. Bydlí ve starším paneláku v jednom z horních pater a kolem sebe má z každé strany sousedy. Panelový dům má vyměněná plastová okna a prošel rekonstrukcí a zateplením. Tento spotřebitel využívá na vytápění, ohřev vody, vaření atd. výhradně elektřinu. Za rok spotřebuje asi 825 kWh elektřiny. Při ceně 6 Kč za 1 kWh zaplatí tato osoba ročně 4 950 Kč.

 

2. V domácnosti B bydlí čtyřčlenná rodina ve velkém rodinném domku ve Středočeském kraji. Dům je přes 20 let starý a má poměrně velké tepelné ztráty. Rodina používá hlavně elektřinu (tepelné čerpadlo), ale během zimy vytápí dům ještě záložním zdrojem (krbovými kamny na dřevo), který jim snižuje spotřebu elektřiny. Za rok protopí kolem 11 859 kWh. Při ceně 6 Kč za 1 kWh zaplatí rodina ročně 71 154 Kč.

 

Investice do fotovoltaiky a kvalitního zateplení sníží účet za energie o tisíce

Je spousta možností, jak snížit spotřebu energií. U rodinného domu určitě stojí za přemýšlení fotovoltaika. Díky výrobě vlastní elektřiny mohou klesnout vaše náklady až o 50 %. Rozhodně je ale potřeba se zaměřit i na celkové tepelné ztráty domu. Pokud máte starší zástavbu a tenkou vrstvu izolace (což bývá u starších domů častý problém), pak se vám z dlouhodobého hlediska určitě vyplatí investovat finance do zateplení. Silná izolační vrstva na obalu budovy, dobře zateplená střecha a v ideálním případě izolační trojsklo v oknech vám na zálohách ušetří i několik tisíc korun měsíčně.

 

Efektivním pomocníkem je i chytrá domácnost

Pokud se momentálně nechcete nebo nemůžete pouštět do finančně nákladných investic, pak můžete zvolit i menší investice, které vám pomohou snížit spotřebu energií. Jednou z nich je například chytrá domácnost, díky které získáte detailní představu o spotřebě své domácnosti a snížíte ji až o 30 %. Chytrou domácnost nevyužijete zdaleka jen doma, ale i v rekreačních objektech, jako jsou chaty nebo chalupy. Prostřednictvím chytrého termostatu a termostatických hlavic radiátorů můžete efektivně řídit a regulovat vytápění a ohřev vody v celé domácnosti.

22. 1. 2023

Elektřina i plyn od čez

Odebírejte elektřinu i plyn od ČEZ a čerpejte výhody toho mít své energie přehledně na jednom místě.

Související články

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

Fixace cen elektřiny a plynu. Má smysl?

V situaci, kdy si vybíráte nového dodavatele elektřiny nebo plynu či budete měnit stávající smlouvu, je třeba přemýšlet o fixaci. Jedná se v podstatě o příslib, že během smluvené doby se vám nijak nezvýší cena za energie. Má to ale smysl v roce 2023, kdy platí zastropování cen energií?

3. 10. 2023
Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Příspěvek na elektřinu 2023. Na co máte nárok a co už neplatí?

Loňský rok se nesl ve znamení kolísavých cen energií a finančních problémů, kterým čelila nejedna domácnost. Během energetické krize v roce 2022 měli občané možnost požádat si o celou řadu mimořádných příspěvků a finanční pomoci. Jak to ale bude v roce 2023? Zjistěte, na co máte nárok a co se od loňského podzimu změnilo.

17. 9. 2023
Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Co všechno obnáší připojení elektřiny do novostavby?

Zavedení elektřiny do novostavby není tak těžký proces, jak se může na první pohled zdát. Co vás čeká a nemine, než si doma konečně posvítíte?

4. 9. 2023
Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Vše, co potřebujete vědět pro snadný přepis energií

Jste v situaci, že se stěhujete, pronajímáte si byt nebo kupujete novou nemovitost? Dřív nebo později přijde čas na přepis energií. Poradíme vám, jak na to.

24. 1. 2023
Platíte vysoké zálohy na energie? Co se změní a jak vše ovlivní zastropování cen energií?

Platíte vysoké zálohy na energie? Co se změní a jak vše ovlivní zastropování cen energií?

V současné době se řada domácností potýká s nepříjemným zvýšením záloh na energie. Jaké jsou povinnosti dodavatele a jak vaše faktury ovlivní zastropování cen energií?

20. 1. 2023

Nejčtenější články